02/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάθηκε η μπάλα, οέο;

Οι συνεχόμενες καταγγελίες μεταξύ στελεχών της ΝΕΡΙΤ, οι καθυστερήσεις στην έναρξη εκπομπής του σήματός της, τα ανύπαρκτα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της προκήρυξης θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, και άλλες καλλιτεχνικές ειδικότητες δείχνουν το απόλυτα θολό τοπίο μέσα στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται ο νέος.
      Pin It

Οι συνεχόμενες καταγγελίες μεταξύ στελεχών της ΝΕΡΙΤ, οι καθυστερήσεις στην έναρξη εκπομπής του σήματός της, τα ανύπαρκτα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της προκήρυξης θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, και άλλες καλλιτεχνικές ειδικότητες δείχνουν το απόλυτα θολό τοπίο μέσα στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Συνεχίζονται, όπως όλα δείχνουν, τα … παρατράγουδα στη ΝΕΡΙΤ καθώς έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και εξώδικα σχετικά με τις παραγωγές που αφορούν την περίοδο έως και τον Ιούνιο του 2014.

 

Με πρόταγμα τη διαφάνεια, οι υπεύθυνοι της ΝΕΡΙΤ προχώρησαν σε προκηρύξεις για την επιλογή προγράμματος τόσο του πρώτου διαστήματος έως και τον Ιούνιο όσο και για τη νέα τηλεοπτική περίοδο έως και τον Δεκέμβριο αυτής της χρονιάς. Το πρώτο θέμα που δημιουργείται και, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να το έχουν θέσει ανεξάρτητοι παραγωγοί μεμονωμένα αλλά και ο ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων) είναι ότι σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2004/18/EK «Για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών»δεν προβλέπονται προκηρύξεις ή διαγωνισμοί με όρους Δημοσίου για την αγορά οπτικοακουστικών έργων καθώς οι ιδέες, η δημιουργία δεν μπορεί να μπαίνουν σε μια τέτοια διαδικασία. Η ανταλλαγή ιδεών και η ανάπτυξη νέων πρότζεκτ σε έναν τηλεοπτικό φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο, είναι ανοιχτή και διαρκής. Η επιμονή των στελεχών της ΝΕΡΙΤ στις προκηρύξεις τέτοιου τύπου, τα παρατράγουδα μεταξύ των στελεχών της, η δυσκαμψία σε αποφάσεις για τις παραγωγές έχουν δημιουργήσει ήδη σειρά σημαντικών προβλημάτων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ Γ. Προκοπάκη αλλά και στον πρόεδρο και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα έχουν φτάσει εξώδικα από παραγωγούς οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερωθεί για τις προτάσεις που είχαν καταθέσει για το πρόγραμμα έως και αυτόν τον Ιούνιο. Παραγωγές που αν είχαν εγκριθεί θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ή σε περίπτωση που υπήρχε αρνητική απόφαση αυτή θα έπρεπε να τους είχε κοινοποιηθεί.

 

Χαρακτηριστικό είναι εξώδικο που εστάλη στις 28 Απριλίου, με προθεσμία απάντησης ουσιαστικά έως και σήμερα, από την Pan Entertainment – Ανώνυμη Εταιρεία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών. Οπως φαίνεται, η εταιρεία κατέθεσε εμπρόθεσμα πρόταση για το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ έως και αυτόν τον Ιούνιο (Α’ Φάση, Μάρτιος-Ιούνιος 2014). Πρόκειται για παραγωγή με τίτλο «Πόρτα», που κατατέθηκε στον κωδικό Τυπολογίας 18 (κωμική σειρά, καθημερινή, πεντάλεπτη, δεκάλεπτη, δεκαπεντάλεπτη ή ημίωρη).

 

Η εταιρεία αναφέρει ότι κατέθεσε νομότυπα την πρότασή της στις 27/1/14 αλλά μέχρι τη στιγμή που απέστειλε το εξώδικο δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση για το αν απορρίφθηκε -και με την ανάλογη αιτιολογία- η πρότασή της έως και τις 28/2/14. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι η πρότασή της έχει επιλεγεί και ξεκίνησε τις προετοιμασίες της παραγωγής για την ολοκλήρωσή της σε σύντομο χρονικό διάστημα και την προβολή της έως και τον Ιούνιο που έρχεται. Στο εξώδικο επισημαίνεται ότι υπάρχει «αδιαφορία» από τους υπεύθυνους της ΝΕΡΙΤ και παραβάσεις του Κανονισμού Δημοπράτησης, Ανάθεσης και Εκτέλεσης Προμηθειών και Υπηρεσιών. Γι αυτό και η εταιρεία ζητά από τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ εντός τριών εργάσιμων ημερών να της καταθέσουν τα πρακτικά των Επιτροπών Αξιολόγησης αλλά και να υπογραφεί η απαραίτητη σύμβαση τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να παραδώσει την παραγωγή εντός των χρονικών ορίων που έχουν θέσει και σε περίπτωση άρνησης επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

 

[email protected]

 

Scroll to top