04/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν τσιμπάνε στα «τρικ» του Χατζηδάκη

Παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών συνεχίζουν τον αγώνα τους, παρά τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης ● «Μας οδηγούν σε αφανισμό, προς όφελος των σούπερ μάρκετ» φώναξαν και χθες οι διαδηλωτές.
      Pin It

Παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών συνεχίζουν τον αγώνα τους, παρά τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης ● «Μας οδηγούν σε αφανισμό, προς όφελος των σούπερ μάρκετ» φώναξαν και χθες οι διαδηλωτές

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια, εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της κλήρωσης, βάσει της οποίας προβλέπεται να διανεμηθούν οι πάγκοι στις υπαίθριες αγορές

 

Των Στέργιου Ζιαμπάκα, Ελενας Βαρίνου

 

Επιμένουν οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει απέναντι στο «νομοσχέδιο-ταφόπλακα», όπως οι ίδιοι ονομάζουν τις διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τις χθεσινές επαφές τους με βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αποκόμισαν απλές υποσχέσεις, την κατανόηση και τη συμπάθειά τους, όπως περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Κακαράντζας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πωλητών.

 

Προηγήθηκε συγκέντρωση του κλάδου στην πλ. Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, για το οποίο αναφέρουν ότι λειτουργεί προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τους ίδιους σε αφανισμό.

 

Νέες κινητοποιήσεις

 

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου. Την απόσυρση του σχεδίου νόμου και την έναρξη ενός πραγματικού διαλόγου συνεργασίας, που θα θέσει σε τροχιά επίλυσης όλα τα προβλήματα της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ζητά και ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής.

 

Ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένονται και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Παντελή Μόσχο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών, ο οποίος υπενθυμίζει πως σήμερα, στις 10.30, θα γίνει δωρεάν διανομή τροφίμων στη λαϊκή αγορά του Περισσού επί της οδού Σαλαμίνος, όπου θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και η κεντρική συγκέντρωση του κλάδου, καθώς και σε ακόμη 10 σημεία, τα οποία όμως δεν θα ανακοινωθούν.

 

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτηρίζουν «παραπλανητικό τρικ» τις τροποποιήσεις στις διατάξεις που ανακοίνωσε χθες -επιχειρώντας προφανώς να περιορίσει τις αντιδράσεις παραγωγών και εμπόρων- ο υπουργός Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που ξεκίνησε στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα.

 

Παρ’ ότι υποστήριξε εκ νέου πως «δεν πρόκειται να μειωθεί ο αριθμός των αδειών στις λαϊκές», ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια, εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της κλήρωσης, βάσει της οποίας προβλέπεται να διανεμηθούν οι πάγκοι στις υπαίθριες αγορές. Ετσι, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε:

 

● Η κλήρωση γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015, και στη συνέχεια θα καθιερωθεί το κυκλικό σύστημα κάθε χρόνο, κατά μία θέση.

 

● Αυξάνεται σε πέντε ημέρες –από τρεις- η διάρκεια παραμονής των αγορών στις εμποροπανηγύρεις και σε δέκα για τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

 

● Μειώνεται σε έξι μήνες –από ένα χρόνο- η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς τη σχετική άδεια.

 

«Επαρκής χρόνος»

 

Σημειώνεται πως σχετικά με τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που πρέπει να έχουν οι παραγωγοί και οι έμποροι, προκειμένου να αναθεωρούν τις άδειές τους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, τόνισε ότι έχει δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους έως τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους. «Δεν λέμε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, απλώς να τις ρυθμίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, θα συντελεστεί «έγκλημα» εις βάρος όσων κληρωθούν και, κατ’ επέκταση, «καθηλωθούν» στα «άγονα» σημεία των λαϊκών, ενώ οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τη δεδομένη οικονομική συγκυρία στην εξασφάλιση της φορολογικής και ασφαλιστικής τους ενημερότητας θα «μας στερήσουν το δικαίωμα να δουλέψουμε», επισημαίνουν.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 

Κατ’ εξαίρεση λειτουργία, λόγω «αισχροκέρδειας»

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Επικαλούμενοι καταγγελίες «αισχροκέρδειας» και «ανεπάρκειας αγαθών» από καταναλωτές, οι πωλητές λαϊκών αγορών αποφάσισαν να λειτουργήσουν -κατ’ εξαίρεση- σήμερα στη βόρεια Ελλάδα και να επιστρέψουν από τη Δευτέρα στην απεργία διαρκείας… Η απόφαση ελήφθη «ύστερα από τα χιλιάδες αιτήματα καταναλωτών που καταγγέλλουν αισχροκέρδεια και πρόβλημα με την επάρκεια προϊόντων», ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βασίλης Μακρίδης, τονίζοντας ότι «όλοι θα πουλάμε τα προϊόντα μας σε τιμές κόστους, με στόχο να εξυπηρετήσουμε τους Ελληνες πολίτες που μας εμπιστεύονται, στέλνοντας και το μήνυμα ότι η εργασία μας δεν είναι μια δουλειά απλή, αλλά λειτούργημα».

 

Χθες, οι παραγωγοί επέδωσαν ψήφισμα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, επαναλαμβάνοντας ότι με το νομοσχέδιο που προωθείται επιχειρείται ξεκάθαρα ο «αφανισμός» των λαϊκών αγορών. Η οδός Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκεται το υπουργείο, παρέμεινε κλειστή για περίπου μία ώρα. Οι περίπου 300 παραγωγοί δήλωσαν ανυποχώρητοι, αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και δεν ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

 

Scroll to top