04/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Για όλα φταίει ο… δήμαρχος»

Ελεύθεροι μετά την απολογία τους αφέθηκαν οι κατηγορούμενοι για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ, που στοίχισε τη ζωή του 13χρονου και τον τραυματισμό της αδερφής του, ρίχνοντας την ευθύνη στα... έντονα καιρικά φαινόμενα. Τώρα ζητείται από τον Χρ. Κορτζίδη να δώσει εγγράφως εξηγήσεις.
      Pin It

Ελεύθεροι μετά την απολογία τους αφέθηκαν οι κατηγορούμενοι για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ, που στοίχισε τη ζωή του 13χρονου και τον τραυματισμό της αδερφής του, ρίχνοντας την ευθύνη στα… έντονα καιρικά φαινόμενα. Τώρα ζητείται από τον Χρ. Κορτζίδη να δώσει εγγράφως εξηγήσεις

 

Των Μαρίας Δήμα, Διαλεκτής Αγγελή

 

Στον… κακό ανεμοστρόβιλο απέδωσαν, απολογούμενοι χθες, το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του Ελληνικού που στοίχισε τη ζωή στο 13χρονο αγόρι και έστειλε στην εντατική την 9χρονη αδελφούλα του οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Και στους τέσσερις κατηγορούμενους (στον ιδιοκτήτη του μοιραίου λούνα παρκ, στον Ιταλό διαχειριστή του και στους δύο αλλοδαπούς υπαλλήλους) επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, ενώ επιπλέον οι δύο πρώτοι υποχρεώθηκαν στην καταβολή εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ έκαστος. Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με εγκύκλιό της παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγγελείς της χώρας να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχων σε λούνα παρκ και πάρκα ψυχαγωγίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας τους, να προβαίνουν σε συλλήψεις όπου συντρέχει λόγος και να προχωρούν στη σφράγιση των επιχειρήσεων.

 

Ακραίο καιρικό φαινόμενο

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της μοιραίας επιχείρησης ισχυρίστηκε ότι η τραγωδία οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, δηλαδή στον ξαφνικό ανεμοστρόβιλο που σήκωσε στον αέρα τον κύλινδρο και σκότωσε το άτυχο παιδί. «Ο,τι συνέβη ήταν αποτέλεσμα ενός έντονου καιρικού φαινομένου», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ο χώρος είχε μισθωθεί κανονικά με συμβόλαιο, ο δήμος γνώριζε επακριβώς το τι θα λειτουργούσε εκεί, αλλά ο κατηγορούμενος δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί δεν του ζητήθηκαν και πρόσθεσε ότι υπήρχε μια προσωρινή συμφωνία. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι είχε πάρει πιστοποίηση για τα παιχνίδια μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, ενώ απέδωσε τη μη τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στις «απαγορεύσεις του μισθωτηρίου».

 

Αντίθετα, ο υπεύθυνος της ελεγκτικής εταιρείας Τub Hellas κατέθεσε ότι τα μηχανήματα δεν είχαν ελεγχθεί από αυτούς, ενώ πρόσθεσε ότι «όλες οι εκθέσεις επιθεώρησης που είχαμε εκδώσει ήταν για άλλες εγκαταστάσεις και έχουν λήξει». Ακόμα είπε ότι δεν γνωρίζει το μοιραίο παιχνίδι με την κυλινδρική κατασκευή, σημειώνοντας ότι «κανένα παιχνίδι ψυχαγωγικού πάρκου δεν λειτουργεί με πάνω από 6 Μποφόρ αέρα».

 

Συγκλονισμένος από τον θάνατο του παιδιού και τον βαρύ τραυματισμό της μικρότερης αδελφής του δήλωσε ενώπιον της ανακρίτριας ο Ιταλός διαχειριστής της επιχείρησης, λέγοντας «είμαι κι εγώ πατέρας δύο παιδιών και συναισθάνομαι πλήρως και συμμερίζομαι απόλυτα τον πόνο των γονέων».

 

Στη δύναμη του ανεμοστρόβιλου απέδωσε την τραγωδία και ο αλλοδαπός υπάλληλος του λούνα παρκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε: «Ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε ψηλά τον κύλινδρο με τα παιδιά σε ύψος 10 περίπου μέτρων. Αμέσως άρπαξα το σκοινί που δένεται ο κύλινδρος και χρησιμεύει για να ακινητοποιείται και να μπορούν τα άτομα να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτόν, και προσπάθησα να συγκρατήσω τον κύλινδρο. Ομως, ο ανεμοστρόβιλος ήταν τόσο δυνατός που πέταξε στο έδαφος και εμένα αλλά και τους γονείς των παιδιών που ήμασταν ανίκανοι εκείνη τη στιγμή να κάνουμε οτιδήποτε για να σταματήσουμε τον κύλινδρο που τον είχε ανασηκώσει ψηλά ο ανεμοστρόβιλος…».

 

Σε απολογία ο δήμαρχος

 

Γραπτές εξηγήσεις για το τραγικό δυστύχημα καλείται να δώσει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης για παράβαση καθήκοντος από δόλο ή βαριά αμέλεια, ενώ σε περίπτωση άρνησης απειλείται με αργία.

 

Τον δήμαρχο καλεί σε απολογία ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλης Αγγελάκας, καθώς διαπίστωσε ότι εκμίσθωσε την έκταση όπου λειτουργούσε το υπαίθριο λούνα παρκ χωρίς άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης και χωρίς να κατατεθεί από τη δημοτική αρχή φάκελος που να αναφέρεται στα μέτρα ασφαλείας. Ακόμα του καταλογίζουν ευθύνες διότι επέτρεψε τη λειτουργία του λούνα παρκ με άδεια εκμίσθωσης και όχι με την προβλεπόμενη άδεια κατά τα έτη 2011 και 2012.

 

Scroll to top