odissos2

03/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Νέο κύμα συγκρούσεων μετά τη χθεσινή αιματοχυσία στην Ουκρανία

Η χθεσινή ημέρα με πάνω από 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από το Σλαβιάνσκ μέχρι την Οδησσό, κλιμακώνει πολύ επικίνδυνα την αντιπαράθεση, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις εκλογές της 25ης Μαίου. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών.
      Pin It

Η πολύνεκρη χθεσινή ημέρα στην ανατολική Ουκρανία με συνολικά πάνω από 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από το Σλαβιάνσκ μέχρι την Οδησσό, κλιμακώνει πολύ επικίνδυνα την αντιπαράθεση, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις εκλογές της 25ης Μαίου που έχει προκηρύξει το Κίεβο και τα μετέωρα βήματα της «διπλωματίας».

Μέχρι τα ξημερώματα συνεχίζονταν οι «επιχειρήσεις» των δυνάμεων του Κιέβου στα ανατολικά της χώρας, γύρω από την πόλη Σλαβιάνσκ των 130.000 κατοίκων και τα ξημερώματα άρχισαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών και στο κοντινό Κραματόρσκ, δυο αστικά κέντρα, που έχουν εξελιχθεί σε κομβικό σημείο των συγκρούσεων, πιθανώς λόγω των μεγάλων αποθηκών με όπλα και πυρομαχικά που έχει εκεί ο ουκρανικός στρατός. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε» έγραψε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοινώνοντας την ανακατάληψη του κτιρίου της τηλεόρασης στο Κραματόρσκ και του αρχηγείου των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΚΡΑΜΑΤΟΡΣΚ

Ωστόσο, με την μεταβατική κυβέρνηση να προσπαθεί -όχι με μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής- να κλείσει αυτό το μέτωπο, ένα άλλο άνοιγε στα νοτιοδυτικά της χώρας, στο λιμάνι της Οδησσού. Πάνω από 45 νεκροί και τουλάχιστον 120 τραυματίες είναι ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, που ξεκίνησε με συγκρούσεις στους δρόμους και κατέληξε στην πυρπόληση με βόμβες μολότωφ κτιρίου, όπου είχαν οχυρωθεί φιλο-ρώσοι ένοπλοι και μη διαδηλωτές. Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις φλόγες, 37 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους, άλλοι από αναθυμιάσεις και άλλοι πέφτοντας από τα παράθυρα, με την αστυνομία να καταφθάνει όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Χθες στην Οδησσό έσπευσε η προεδρική υποψήφια, Γιούλια Τιμοσένκο «για να βοηθήσει τα θύματα» και σήμερα εμφανίστηκε ένας άλλος πολιτικός ηγέτης, ο Βιτάλι Κλιτσκό, που θέλει να διεκδικήσει τον Δήμο του Κιέβου. Σήμερα το πρωί ξέσπασαν πάλι ταραχές και συμπλοκές στην πόλη, ενώ κάτοικοι της Οδησσού συγκεντρώθηκαν έξω από το καμμένο κτίριο άφησαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και επετέθησαν φραστικά στους αστυνομικούς.

krisi-oukrania

odissos

krisi-ukrania2JPG

Με τον πόλεμο της προπαγάνδας να μαίνεται, οι μεν άρχισαν να κατηγορούν τους δε για την τραγωδία. Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ο επιτελάρχης του μεταβατικού Προέδρου υποστήριξε ότι το κύμα βίας στην Οδησσό ήταν «προβοκάτσια» των ρωσικών κρατικών υπηρεσιών που είχε στόχο να «αποσταθεροποιήσει την κατάσταση» και να «πυροδοτήσει το κλίμα εκ των έσω». Και τον ισχυρισμό αυτό επανέλαβε σήμερα το Κίεβο με τον εκπρόσωπο των μυστικών υπηρεσιών να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι τα επεισόδια στην Οδησσό οφείλονται «σε ξένη παρέμβαση», ότι το πρώην καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς «χρηματοδότησε το σαμποτάζ» και ότι «ένοπλες ομάδες από την γειτονική στην Οδησσό αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνεργάστηκαν με Ρώσους για να υποκινήσουν τις ταραχές».

 

odissos2

Από την άλλη πλευρά, με τον Πούτιν να στέλνει τα «ειλικρινή του συλληπητήρια» για τους νεκρούς της Οδησσού και την Μόσχα να χαρακτηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο «χούντα» και να κατηγορεί και την Δύση ως συνυπεύθυνη για τους δεκάδες θανάτους, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι «χαιδεύουν τους εξτρεμιστές εθνικιστές, όπως τον Δεξιό Τομέα», οι οποίοι με τη σειρά τους «οργανώνουν εκστρατείες κατά των οπαδών της ομοσπονδιοποίησης της χώρας». Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ έγραψε στο Facebook ότι η ευθύνη γι αυτή την αιματοχυσία και «για τον πόλεμο κατά των ίδιων των πολιτών ανήκει σε αυτούς που παίρνουν αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις στο Κίεβο». Αυτοί που έχουν την εξουσία, γράφει ο Μεντβέντεφ, «θα πρέπει να συνέλθουν και να σταματήσουν να σκοτώνουν τους πολίτες τους, αλλιώς η τύχη της χώρας θα είναι εξαιρετικά λυπηρή».

Όσο για τους δυτικούς ηγέτες, φαίνεται ότι ακόμα δεν μπορούν να βρούν «την κοινή γραμμή». Έχοντας αποκλείσει τουλάχιστον προς το παρόν,κάθε στρατιωτική επέμβαση, οι Αμερικανοί απειλούν με νέο γύρω πιο σκληρών κυρώσεων που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία, προσπαθώντας να συμπαρασύρουν στον ίδιο δρόμο και τους πολύ διστακτικούς Ευρωπαίους. Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλησε χθες να δεσμευτεί σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας μόνο ότι οι ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι να συνεδριάσουν πάλι για να αποφασίσουν. Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται πολλές πιέσεις από τους επιχειρηματίες της χώρας να αποφύγει την κλιμάκωση των κυρώσεων, που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συνεργασία και τις εμπορικές συναλλαγές τους με τη Ρωσία.

 

merkel-obama

Το πρωί, με την Μόσχα να προειδοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει τους φιλορώσους πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας, οι ένοπλες ομάδες στο Σλαβιάνσκ άφησαν το πρωί ελεύθερους τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούσαν από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ηγέτης τους είπε ότι ήταν δική τους απόφαση και έγινε σήμερα για να «γιορτάσουν όλοι μαζί τα γενέθλια του!»

 

oase

Όλη αυτή η κλιμάκωση θέτει εν αμφιβόλω την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαίου που έχει προκηρύξει η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πλέον καμία λογική η προσπάθεια να στηθούν κάλπες. «Δεν καταλαβαίνουμε για ποιές εκλογές μιλάει το Κίεβο αλλά και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Ουάσιγκτον», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι προφανές ότι λόγω της κατάστασης, στην διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, των αντιποίνων και των μαζικών δολοφονιών, είναι τουλάχιστον παράλογο να μιλάει κανείς για εκλογές». Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η Μόσχα λαμβάνει «χιλιάδες τηλεφωνήματα από την ανατολική Ουκρανία από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια και συμπλήρωσε ότι δεν ξέρει πως η Ρωσία μπορεί να απαντήσει σε αυτή την κρίση δεδομένου ότι η «Ρωσία δεν μετέχει των συγκρούσεων»».

 

efsyn.gr

Scroll to top