05/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τα συνδικάτα δεν θα με σταματήσουν»

Ο Ματέο Ρέντσι επιβάλλει υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων στα εξήντα πέντε, κινητικότητα, περιστολή δαπανών και ζητά από πολίτες να πουν τη γνώμη τους και να δώσουν τις συμβουλές τους, γράφοντας απευθείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον πρωθυπουργό.
      Pin It

Ο Ματέο Ρέντσι επιβάλλει υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων στα εξήντα πέντε, κινητικότητα, περιστολή δαπανών και ζητά από πολίτες να πουν τη γνώμη τους και να δώσουν τις συμβουλές τους, γράφοντας απευθείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον πρωθυπουργό

 

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη- Συγγελλάκη

 

ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙΠρόκειται, και στην Ιταλία, για ένα από τα κύρια θέματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας: το μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων και η νέα στάση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης «κέρδισαν», τις ημέρες αυτές, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

 

Ο Ματέο Ρέντσι κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Κάτι που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συνταγή του ειδικού επιτρόπου αρμόδιου για τις περικοπές στις δαπάνες του ιταλικού κράτους, Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος εντόπισε 85.000 υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο την απομάκρυνσή τους.

 

Σε ανοιχτή επιστολή την οποία θέλησε να στείλει προς όλους όσοι απασχολούνται στον κρατικό μηχανισμό, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ότι θα επιβάλει υποχρεωτική συνταξιοδότηση στα εξήντα πέντε -χωρίς τη δυνατότητα παράτασης μέχρι τα εξήντα επτά- με κεντρική ιδέα την αποδοτικότερη λειτουργία του όλου κρατικού μηχανισμού.

 

Δυνατότητα απολύσεων

 

Κάτι που προϋποθέτει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, την εφαρμογή της εθελοντικής ή και υποχρεωτικής κινητικότητας των εργαζομένων -«με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματά τους»- αλλά και τη δυνατότητα απόλυσης των διευθυντικών στελεχών που στερούνται πραγματικό αντικείμενο εργασίας.

 

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια μέση λύση. Περιστέλλονται οι δημόσιες δαπάνες, αρχίζοντας από τη μείωση και συνένωση των γραφείων και παραρτημάτων του ιταλικού Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και διαφόρων νομαρχιών, αλλά δεν επιβάλλεται, προς το παρόν, η απομάκρυνση υπαλλήλων. «Ο συνολικός αριθμός όσων απασχολούνται στο Δημόσιο, στη χώρα μας, είναι ίδιος με τον μέσο όρο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας.

 

Μένει να διαπιστωθεί ποια ακριβώς μέθοδο πρόκειται να ακολουθήσει ο Ρέντσι για την εφαρμογή της στρατηγικής του. Προς το παρόν ανέβαλε την οριστική υπογραφή των μέτρων αυτών που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, για μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μην τύχουν εκμετάλλευσης με στόχο τις διάφορες κομματικές σκοπιμότητες.

 

Η κυβέρνηση της Ρώμης ζητά από τους πολίτες να πουν τη γνώμη τους και να δώσουν τις συμβουλές τους, γράφοντας απευθείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον πρωθυπουργό.

 

Δίνεται, ουσιαστικά, ένα περιθώριο σαράντα ημερών για να αναπτυχθεί διάλογος με τα συνδικάτα, αλλά και με τα κόμματα που δεν μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο τέλος, όμως, όπως αφήνουν να διαρρεύσει στενοί συνεργάτες του Μ. Ρέντσι, «τις αποφάσεις θα τις λάβει, αυτόνομα, η κυβέρνηση, η οποία θα φέρει και την ευθύνη των όποιων επιλογών».

 

«Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση συμμετοχή και συνεργασία των εργαζομένων», προειδοποίησε, την Πρωτομαγιά, η Σουζάνα Καμούσο, γενική γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας.

 

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πιέζουν για παροχές και φοροελαφρύνσεις υπέρ των συνταξιούχων και των απόρων. Θα μπορέσει, άραγε, να αποφευχθεί η κατά μέτωπον σύγκρουση;

 

Αναζητά προοδευτικό προφίλ

 

Ο Ρέντσι, λόγω και των συνεχών εντάσεων που συνεχίζει να προκαλεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέλει να ενισχύσει το «προοδευτικό προφίλ του». Στόχος του, να καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλου του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να μη χρειάζεται, πλέον, τη βοήθεια του πρώην «καβαλιέρε» για την έγκριση των θεσμικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο.

 

Το εργασιακό, φυσικά, είναι ένα από τα κύρια στοιχήματα στην πορεία προς μια αρραγή Κεντροαριστερά.

 

Κρίμα, μόνο, που ο γνωστός Ιταλός «ρόκερ» Πιέρο Πελού αποφάσισε να χαλάσει το Σαββατοκύριακο στον νέο πρωθυπουργό της χώρας. Κατά την καθιερωμένη συναυλία της Πρωτομαγιάς, στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης, ο Πελού δεν δίστασε να δηλώσει από την κεντρική εξέδρα: «Δεν έχουμε ανάγκη την ελεημοσύνη του Ρέντσι, όπως είναι οι φοροελαφρύνσεις των 80 ευρώ για τους χαμηλόμισθους. Πείτε του ότι ζούμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την ανεργία, ότι θέλουμε δουλειά».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Θα εξαντλήσει την τετραετία…

 

«Εχει ξεκινήσει μια επανάσταση. Μια ειρηνική επανάσταση, που δεν θα σταματήσει από τις αντιδράσεις του συστήματος»… Τάδε έφη ο Ματέο Ρέντσι σε χθεσινή συνέντευξή του στην «Corriere della Sera», κατηγορώντας «συντηρητικές» πολιτικές δυνάμεις και το συνδικαλιστικό κατεστημένο της Ιταλίας ότι επιχειρεί να μπλοκάρει τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και τα εργασιακά. «Είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλο μέρος της άρχουσας τάξης είναι εναντίον μας. [...] Τα συνδικάτα δεν μπορούν να ανησυχούν μόνο για όσους έχουν ήδη δουλειά ή για τους συνταξιούχους.

 

»Οι συνδικαλιστικές ενώσεις, όπως και η πολιτική, πρέπει να τεστάρουν τη συνείδησή τους, πρέπει να αλλάξουν» δήλωσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις για τα κυβερνητικά του σχέδια ακόμα και από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Ρωτήθηκε επίσης αν στους αντιπάλους του συγκαταλέγονται και τα μέλη τεχνικής επιτροπής της Γερουσίας, που έκριναν ότι το μέτρο της μηνιαίας φοροαπαλλαγής των 80 ευρώ στους χαμηλόμισθους προκαλεί χρηματοδοτικό κενό, με κίνδυνο να φουσκώσει κι άλλο το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο Ρέντσι απέδωσε το πόρισμα αυτό σε πολιτικές αντιδράσεις γερουσιαστών έναντι της πρόθεσής του να καταργήσει τη Γερουσία ως εκλεγμένο σώμα.

 

Σε ό,τι αφορά τη φημολογία για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ο 39χρονος πρωθυπουργός προέβλεψε πως η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

 

 

Scroll to top