05/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Σημεία Eισόδου» στο Ρομάντσο

 

Το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοστάτης» και οι εκδόσεις «Μελένιο» παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Μένιου Καραγιάννη «Σημεία Eισόδου». Θα μιλήσουν: η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη, ο κομίστας Αλέκος Παπαδάτος και η σκηνοθέτρια Σοφία Παπαχρήστου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη. Σήμερα στις 19.00 στο «Ρομάντσο»( Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια τηλ.: 216-7003325).

 

……………………………………………

 

Η Λώρα των Μαρξ στην Πάτρα

 

Η «Area 51» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» παρουσιάζουν το βιβλίο της Ζέφης Κόλια «Λώρα, η Τελευταία των Μαρξ» στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β) στην Πάτρα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ηρα-Ειρήνη Κουρή, δημοτική σύμβουλος-φιλόλογος, και η Λίνα Ιντζεγιάννη, κειμενογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός. Η συγγραφέας θα μιλήσει για τη ζωή και τις ιδέες της θρυλικής οικογένειας Μαρξ και για τις τελευταίες μέρες του ζεύγους Λαφάργκ, ενός σπουδαίου ζευγαριού επαναστατών, για τους οποίους ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά ώς τις μέρες μας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Γωνιά του Βιβλίου».

 

……………………………………………….

 

Εικαστική & γαστρονομική τέχνη

 

Το Ιδρυμα Θεοχαράκη, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Eλλάδας και η εταιρεία Yoleni’s LTD διοργανώνουν από σήμερα την 1η Συνάντηση της Εικαστικής με τη Γαστρονομική Τέχνη (5-11 Μαΐου). Οι Executive Chef της Λέσχης προμηθεύονται προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και παρουσιάζουν μεσογειακές συνταγές από τις επτά περιφέρειες/κουζίνες: Αιγαίου, Κρήτης, Επτανήσων, Πελοποννήσου, Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, καθημερινά 13.00–15.00 να απολαύσουν πρωτότυπα πιάτα με συνταγές και προϊόντα που χαρακτηρίζουν την κάθε τοπική κουζίνα. (Πληροφορίες: Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ. 210-3611206).

 

………………………………………………….

 

Φόρος τιμής στη Μίρκα Γεμεντζάκη

 

Η «Φεύγουσα κόρη», σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη, με τη Ρηνιώ Κυριαζή, έχει ως καμβά το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή». Με τους ήχους του κλαρίνου μπλέκονται και ξετυλίγονται παραμύθια, νανουρίσματα και μοιρολόγια… Η παράσταση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2005 και δεν σταμάτησε να παίζεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2013, πάντα σε μέρη ιδιαίτερης ομορφιάς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την αδιάκοπη παρουσία της Γεμεντζάκη η οποία, δυστυχώς, έφυγε τον Αύγουστο του 2013. Από σήμερα και έως τις 27 Μαΐου παρουσιάζεται για οκτώ παραστάσεις, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη Μίρκα Γεμεντζάκη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Φούρνος» (στις 9.15).

 

Η Μίρκα Γεμεντζάκη υπήρξε η δασκάλα φωνής που με τον μαγικό της τρόπο αναζητούσε με τον κάθε μαθητή της τη μοναδική βαθύτερη ουσία και ρίζα της φωνής του. Η παράστασή της «Φεύγουσα κόρη» υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας της με την ηθοποιό Ρηνιώ Κυριαζή, την οποία οδήγησε σε ένα ταξίδι έρευνας και καταγραφής υλικού παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων αλλά κυρίως μοιρολογιών που μελέτησε δίπλα σε μοιρολογίστρες που δέχτηκαν να της διδάξουν την τέχνη αυτή.

 

(Θέατρο «Φούρνος» Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ.: 210-6460748). Γενική είσοδος 10 €.

 

……………………………………….

 

«Φασισμός Α.Ε.» στο ΦΟΥ

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού (ΦΟΥ Ανδρέα Λεντάκη – Αμισσού – Σμύρνης στον Υμηττό) προβάλει σήμερα στις 8.00 μ.μ. την ταινία του Αρη Χατζηστεφάνου «Φασισμός Α.Ε.». Το ντοκιμαντέρ αναζητά τον ρόλο που έπαιξαν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί στην άνοδο του φασισμού από την εποχή του Χίτλερ και του Μουσολίνι μέχρι τα χρόνια της Ε.Ε. και του Μνημονίου.

 

Το σενάριο υπογράφει ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Αρης Τριανταφύλλου, υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Θάνος Τσάντας και στη δημοσιογραφική έρευνα συμμετείχαν ο Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Αποστόλης Φωτιάδης. Τη μουσική έγραψαν ο Ερμής Γεωργιάδης και οι «Last Drive». «Θέλουμε να σας διηγηθούμε μικρές, άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής. Θα ταξιδέψουμε από την Ιταλία του Μουσολίνι στην Ελλάδα της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας, και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στο σήμερα», λένε οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει τα αντιφασιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης και ταυτόχρονα να συνεχίσει ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

 

……………………………………….

 

Παπαδιαμάντης στο Βeton7

 

Πρεμιέρα σήμερα για τη θεατρική παράσταση «Πριν από τη Φόνισσα», βασισμένη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε διασκευή/σκηνοθεσία Μαρίας Φραγκή. Σκηνογραφική, ενδυματολογική επιμέλεια Αννα Μαχαιριανάκη, μουσική Αννα Μουζάκη, βίντεο-φωτογραφίες Αλεξάνδρα Ξύδα, πρωτότυπα έργα ζωγραφικής Ελευθερία Εμμανουήλ, video art designer: Αναστάσης Μελέτης. Παίζουν: Αννίτα Αδάμου, Τερψιχόρη Γκιόκα, Νικολέττα Γκριμέκη, Γιώργος Ρουστέμης. Παραστάσεις: 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27 Μαΐου, Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7 (Πύδνας 7 – στάση μετρό Κεραμεικός – Βοτανικός, Τηλ. 210-7512625).

 

…………………………………………………

 

«Μedia, πολιτική και περφόρμανς»

 

Στο πλαίσιο του 1ου «Fast Forward Festival» η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας Intermediality in Theatre and Performance της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Θεατρική Ερευνα (ΙFTR), διοργανώνει διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Μedia, πολιτική, περφόρμανς: ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου (Intermedial Theatre) στον δημόσιο χώρο». Δευτέρα 5 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή 14.00-18.00 και Τρίτη 6 Μαΐου, Μικρή Σκηνή 9.30-16.00 στα ελληνικά ή αγγλικά.

 

Το συνέδριο θα εξετάσει θέματα όπως: Ποιος είναι ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου (Intermedial Theatre) και της περφόρμανς σε ένα δημόσιο χώρο διαμεσολαβημένο από τα media; Πώς απαντούν το διαμεσικό θέατρο και η περφόρμανς στα τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η οικονομική κρίση στις Δυτικές κοινωνίες, τα επαναστατικά κινήματα στον Αραβικό κόσμο ή η διόγκωση της εταιρικής κουλτούρας και της κουλτούρας του κυβερνοχώρου; Ποιοι είναι οι ρόλοι που οι πολίτες/θεατές καλούνται να αναλάβουν;

 

Το συμπόσιο περιλαμβάνει κι ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα εισηγήσεων, «pecha kucha» με σύντομες παρουσιάσεις και δραματοποιημένες παρεμβάσεις. (Στις 6/5, 22.00–23.00 στα αγγλικά, στο «Camp» Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, πλατεία Κοτζιά). Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Fast Forward Festival» και μπορείτε να παρακολουθήστε το συνέδριο σε ζωντανή αναμετάδοση από το σάιτ της Στέγης (με το αντίστοιχο λινκ).

 

Scroll to top