05/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εσείς που μας κοιτάτε σε λίγο θα πεινάτε»

Παρέμβαση της ομοσπονδίας των εμποροϋπαλλήλων στον... ναό της κατανάλωσης, το Mall, την Κυριακή- Συμπαραστάθηκαν σιωπηρά οι εργαζόμενοι στο εμπορικό κέντρο, φοβούμενοι την απόλυση.
      Pin It

Παρέμβαση της ομοσπονδίας των εμποροϋπαλλήλων στον… ναό της κατανάλωσης, το Mall, την Κυριακή- Συμπαραστάθηκαν σιωπηρά οι εργαζόμενοι στο εμπορικό κέντρο, φοβούμενοι την απόλυση

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Από απεργιακά συνθήματα αντήχησαν χθες οι διάδρομοι του εμπορικού κέντρου The Mall στη Νερατζιώτισσα, στο πλαίσιο της παρέμβασης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που είχε κηρύξει χθες πανελλαδική απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. «Ποτέ δουλειά τις Κυριακές, στο διάολο να πάνε οι πολυεθνικές» και «Εσείς που μας κοιτάτε, σε λίγο θα πεινάτε», φώναξαν πάνω από 100 άτομα, εμποροϋπάλληλοι, συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι, από τη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

 

Η μίνι πορεία διαδηλωτών με πανό, σημαίες και προκηρύξεις μέσα στον… ναό της κατανάλωσης έδινε μια αλλόκοτη νότα στα κυριακάτικα ψώνια, χωρίς όμως να διαταράξει τη ροή τους. Η κινητοποίηση είχε κυρίως συμβολικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούσαν, ο κόσμος κοιτούσε και έμπαινε με δέλεαρ τις εκπτώσεις, ενώ -ακόμα και αν κάποιοι υπάλληλοι από το Mall απήργησαν- δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, κυρίως από τον φόβο της στοχοποίησης.

 

Στοχοποίηση

 

«Δεν θέλουμε να δουλέψουμε Κυριακή, αλλά ούτε να απολυθούμε. Το ζήτημα είναι να το κλείνατε εντελώς. Λίγο πιο δυναμικά την επόμενη φορά», έλεγε εμπιστευτικά στους απεργούς μία εμποροϋπάλληλος, την ώρα που προσερχόταν -θέλοντας και μη- στη δουλειά της. Αντίθετα, οι περισσότεροι καταναλωτές απέστρεφαν το βλέμμα και τάχυναν το βήμα, προσπερνώντας βιαστικά τους δεκάδες συγκεντρωμένους στην είσοδο του Mall, οι οποίοι μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδα και φώναζαν συνθήματα χωρίς να εμποδίζουν την προσέλευση. Ηπια ήταν και η στάση της αστυνομίας – σε αντίθεση με το χημικό πόλεμο της Κυριακής των Βαΐων, στην προηγούμενη απεργία.

 

Τα φλας άστραψαν στην παρουσία του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καραμέρου, ενώ παρόντες ήταν ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΑΔΕΔΥ και ο Νίκος Καλόγηρος από τη ΔΟΕ. Με νόημα κοιτούσαν μέσα από τα μαγαζιά οι εργαζόμενοι τους διαδηλωτές συναδέλφους τους, χωρίς να μπορούν να τους προσεγγίσουν. «Εμείς είμαστε τυχερές, δουλεύουμε στο Σκλαβενίτη, που δεν ανοίγει καμιά Κυριακή, γιατί σέβεται τον εργαζόμενο», μας έλεγαν δυο διαδηλώτριες εμποροϋπάλληλοι, ενώ στην απεργία συμμετείχαν και μέλη του σωματείου εργαζομένων των Πράκτικερ.

 

Περιφρούρηση

 

Πετυχημένη ήταν η απεργιακή περιφρούρηση στο κέντρο της Αθήνας που διοργάνωνε ο «Συντονισμός Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας», στον οποίο συμμετέχει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, αποκλείοντας καταστήματα στη Σταδίου, μεταξύ των οποίων το βιβλιοπωλείο «Ιανός». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς το συγκεκριμένο κατάστημα πρόσφατα «φόρεσε» ηλεκτρονικά σκάνερ στους βιβλιοϋπαλλήλους, που θα μετράνε πόσες πωλήσεις κάνει ο καθένας, σε μια πρωτοφανή πρακτική επιτήρησης, υποχρεώνοντάς τους σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.

 

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αποκεντρωμένες δράσεις, με αποκλεισμό πολυκαταστημάτων ή σούπερ μάρκετ, ενώ στους αποκλεισμούς στο Παγκράτι και στο Περιστέρι σημειώθηκε ένταση. Κατά τις 2 το μεσημέρι, συλλογικότητες από τις γειτονιές κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας και ενώθηκαν με τους απεργούς, πραγματοποιώντας πορεία που κατέληξε στην Ερμού.

 

Scroll to top