06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Αλλαξε στάση το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των λαϊκών αγορών

      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Με πυρετώδεις διαβουλεύσεις που κράτησαν ως τα μεσάνυχτα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιχείρησε να ξεπεράσει τις διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ που εμφανίσθηκαν στο «παρά πέντε» για τον διαχωρισμό των θέσεων στις υπαίθριες αγορές μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, απειλώντας να μπλοκάρει τη ψηφοφορία χθες το βράδυ στη Βουλή.Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις τελικά μετατέθηκαν για μετά τις εκλογές οι οριστικές αποφάσεις.

 

Στις σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνον της αξιωματικής, αλλά σύσσωμης της αντιπολίτευσης και στις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών έξω από το Κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός εταίρος πρόβαλε απρόοπτα «βέτο» που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε κρίσιμο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση στην τελική προεκλογική ευθεία. Και αυτό, διότι κατά την έναρξη της χθεσινής, δεύτερης συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ιωαννίνων Μιχ. Κασσής ξεκαθάρισε προς τον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης πως εάν δεν αποσύρει τις επίμαχες ρυθμίσεις που προωθεί για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, οι βουλευτές του κόμματός του θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, εξηγώντας πως, ύστερα από τις συναντήσεις στελεχών με εκπροσώπους των παραγωγών και των μικροπωλητών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αλλάξει στάση, διαφωνώντας με τη διάταξη για τον διαχωρισμό των θέσεων στις λαϊκές αγορές.

 

Μετατροπή της ρύθμισης για τις κληρώσεις

 

Ζήτησε ταυτόχρονα από την ηγεσία του υπουργείου να μετατρέψει τη ρύθμιση που προβλέπει εφάπαξ κλήρωση για τις άδειες στους ενδιαφερόμενους, ώστε η εφαρμογή της να ισχύσει τουλάχιστον για τη χορήγηση των νέων αδειών.

 

Σημειώνεται πως η τελική τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αιφνιδίασε τρόπον τινά τους κυβερνητικούς, διότι κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια δεν είχε εκδηλωθεί σχετική αντιπαράθεση.

 

Σχετικές πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα πως κυβερνητικοί βουλευτές αντιπαρατέθηκαν εκτός Ολομέλειας με συναδέλφους τους από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως εκπρόσωποί τους, κυρίως της περιφέρειας, δέχτηκαν σκληρή κριτική από παραγωγούς και μικροπωλητές, και προφανώς κάτω από το πιεστικό προεκλογικό διακύβευμα, τροποποίησαν τη στάση τους απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις.

 

Ακολούθησε έντονη κινητικότητα, με τον υπουργό Ανάπτυξης να αποσύρεται με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία των δύο κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να αναζητηθεί συναινετική λύση ώστε να μην ανατραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν εκτός του Κ. Χατζηδάκη, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Θ. Μπούρας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γ. Βλάχος, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κ.Ο. Π. Ρήγας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Κουκουλόπουλος και ο βουλευτής Μιχ. Κασσής.

 

Μετάθεση για μετά τις εκλογές

 

Στο μεταξύ, είχε ήδη αποφασιστεί να παραταθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη μεταβίβαση της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

 

Τελικά βρέθηκε , η μέση οδός και ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι ο διαχωρισμός των θέσεων μεταξύ παραγωγών και εμπόρων θα μετατεθεί για τρεις ή τέσσερις μήνες (δηλαδή μετά τις εκλογές), οπότε και θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

 

Scroll to top