ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Στο πολύπαθο Σλαβιάνσκ κηδεύουν τους νεκρούς τους, ενώ το Κίεβο δημιουργεί νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων στην οποία συμμετέχουν και νεοφασίστες! Επειγόντως, η Δύση αναλαμβάνει νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Οι σειρήνες αεράμυνας ηχούσαν όλη τη μέρα χθες στο Σλαβιάνσκ, καθώς έσφιγγε ο κλοιός των κυβερνητικών δυνάμεων την εξεγερμένη ρωσόφωνη πόλη των 130.000 κατοίκων, στα ανατολικά της Ουκρανίας. Κι όταν αυτές σιγούσαν προς στιγμήν -μετέδιδαν ξένοι ανταποκριτές-, χτυπούσαν προειδοποιητικά για τον πληθυσμό οι καμπάνες της εκκλησίας στην κεντρική πλατεία…
Κηρύσσοντας ουσιαστικά την απαρχή του… ακήρυκτου ουκρανικού εμφυλίου, οι χθεσινές μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ρωσόφωνων αυτονομιστών στην περιοχή ήταν οι πιο αιματηρές. Ο επίσημος απολογισμός είναι 4 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί και άλλοι 30 τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζεται εάν ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και οι πιλότοι του στρατιωτικού ελικοπτέρου που κατέρριψαν οι ένοπλοι αυτονομιστές της πόλης – το τέταρτο τις τελευταίες ημέρες.
Από πλευράς Κιέβου, καμία ανακοίνωση δεν έγινε για τις απώλειες στις τάξεις των εξεγερθέντων «τρομοκρατών». Μιλώντας πάντως το απόγευμα στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο διοικητής των «ομάδων αυτοάμυνας» του Σλαβιάνσκ, Ιγκορ Στρελκόφ, έκανε λόγο για «τουλάχιστον 10 νεκρούς, ανάμεσά τους και άοπλοι πολίτες» και για 20-25 τραυματίες.
Η «ιστορική λήθη» του Αβάκοφ
Καθώς η νύχτα έπεφτε βαριά πάνω από το -μέγιστης επιχειρησιακής σημασίας- Σλαβιάνσκ, οι φόβοι εντείνονταν για επικείμενο αιματοκύλισμα στην πόλη με το που θα ξημέρωνε η σημερινή ημέρα. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις διαρκώς ενισχύονται. Εριξαν και αλεξιπτωτιστές», ανέφερε αργά χθες στο πρακτορείο Reuters ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ. «Για εμάς», προσέθεσε, «δεν είναι στρατιωτικοί, αλλά φασίστες»…
Κι ενώ οι κάτοικοι του Σλαβιάνσκ προετοιμάζονταν για μία μακρά καταπώς φαινόταν νύχτα, περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, στην Οδησσό, οι πολίτες τού -ιστορικής, εμπορικής και γεωστρατηγικής σημασίας- λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα ζούσαν μία από τις πιο οδυνηρές ημέρες.
Στις κηδείες των 42 θυμάτων της φρικαλέας επίθεσης της Παρασκευής -εκ των οποίων οι περισσότεροι κάηκαν ζωντανοί στο Μέγαρο των Συνδικάτων, ενώ όσοι πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν δολοφονήθηκαν με σφαίρες ή ακόμη και με θανάσιμα χτυπήματα με ρόπαλα από τους νεοφασίστες του «Δεξιού Τομέα» που τους περίμεναν από κάτω (!)- συγγενείς και φίλοι των νεκρών κλαίγοντας φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα, με κυρίαρχο το «δεν ξεχνούμε, δεν συγχωρούμε».
Επιλέγοντας, ωστόσο, με αινιγματική… άνεση την ιστορική λήθη, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσεν Αβάκοφ, ανακοίνωνε την ίδια ώρα την ανάπτυξη στην Οδησσό μιας νέας μονάδας των ειδικών δυνάμεων. Θα ονομάζεται «Κίεβο-1», ανέφερε μέσω Facebook, και θα απαρτίζεται «από ακτιβιστές που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας αυτές τις δύσκολες ημέρες», αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους να αναφερθεί ονομαστικά στην προφανή συμμετοχή μελών του «Δεξιού Τομέα»!
Αυτοί λοιπόν θα αναλάβουν τώρα τα καθήκοντα της αστυνομίας στην Οδησσό, η ηγεσία της οποίας «ξηλώθηκε» χθες και πιθανόν θα διωχθεί και ποινικά για την «παταγώδη αποτυχία», που κατά τη λογική του Κιέβου δεν έγκειται στην ασύλληπτη τραγωδία της Παρασκευής, αλλά αφορά κυρίως το ότι προχθές δεν διέταξε αντίσταση κατά την έφοδο φιλορώσων στο τοπικό αρχηγείο και άφησε τελικά ελεύθερους 67 συλληφθέντες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές!
Οσο για τους εναπομείναντες 42 κρατούμενους, αγνώστων λοιπόν στοιχείων; Ανακοινώθηκε ότι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλα κέντρα κράτησης, στα κεντρικά της χώρας.
Το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών, εν τω μεταξύ, παρουσίασε χθες τη δική του 80σέλιδη έκθεση, με έναν κατάλογο «μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις υπερεθνικιστικές, εξτρεμιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις της Ουκρανίας», μία νέα έκκληση «για διεθνή αντίδραση, χωρίς προκατάληψη», και μία σαφή προειδοποίηση ότι, σε αντίθετη περίπτωση, «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη».
Η τελευταία αυτή παράμετρος -με όλες τις εμπορικές, οικονομικές και δημοσιονομικές «παρενέργειες»- φαίνεται ότι λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη από το Βερολίνο, που εντείνει τώρα τις προσπάθειες για μία άμεση διοργάνωση νέου γύρου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το ουκρανικό, τύπου «Γενεύη II». Αυτή τη φορά, μάλιστα, επιδιώκει να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.
Γι' αυτό, άλλωστε, μεταβαίνει εκτάκτως αύριο στη Μόσχα ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού (και πρόεδρος της ουδέτερης Ελβετίας), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, σε μία αποστολή που -κατά τον εκπρόσωπο της γερμανικής Καγκελαρίας- θα αποσκοπεί «στη διευκόλυνση του εθνικού διαλόγου στην Ουκρανία, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου».
«Τελευταία ευκαιρία για Πούτιν»
«Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πρέπει να μάθει ότι η Δύση είναι έτοιμη να του δώσει μία τελευταία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση σε καθαρή βάση», έγραφε χθες το «Der Spiegel», σκιαγραφώντας το προσεχές διπλωματικό σκηνικό. «Εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, εάν τορπιλίσει αυτή τη διαδικασία, θα ακολουθήσουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις». Ομως, τι μπορεί να περιλαμβάνει η διαδικασία αυτή;
«Είναι αναγκαίο οι δυνάμεις που υποκινούν τη σημερινή τρέλα να τεθούν υπό έλεγχο», γράφει το γερμανικό περιοδικό. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η επίτευξη εκεχειρίας, που θα τηρείται και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να αφοπλιστούν και οι υπερεθνικιστές της Ουκρανίας και οι αυτονομιστές στα ανατολικά, όπως προβλέπει η απόφαση της Διάσκεψης Γενεύης, η οποία πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί». «Το δεύτερο βήμα είναι η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία, υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Ομως αυτό, τονίζει, δεν θα πρέπει να γίνει στις 11 Μαΐου, όπως έχουν ανακοινώσει οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Το ίδιο όμως, αναφέρει, θα πρέπει να ισχύσει και για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, που αξιώνουν πεισματικά το Κίεβο, οι ΗΠΑ και φυσικά -ως εγγύηση μιας επίπλαστης πολιτικής σταθερότητας- το ΔΝΤ. «Η Ουκρανία χρειάζεται χρόνο και ηρεμία, προτού στηθούν κάλπες», καταλήγει το «Der Spiegel». «Ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές. Μια περίοδος τριών μηνών θα ήταν κατάλληλη», με την πάροδο της οποίας «θα μπορούν να γίνουν δημοψηφίσματα και εκλογές»…