Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στο χωριό που θάφτηκε κάτω από έναν χείμαρρο λάσπης
Ημέρα πένθους η χτεσινή για το δύσμοιρο Αφγανιστάν, όπου οι τρομερές κατολισθήσεις της Παρασκευής στη βορειοανατολική επαρχία Μπανταχσάν στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο τελικός απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 2.000 νεκρούς.
Το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ της επαρχίας Μπανταχσάν, σε μια κλειστή κοιλάδα κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν και την Κίνα -μια από τις πιο «ήσυχες» περιοχές της χώρας, αφού δεν υπάρχει σοβαρή αντάρτικη δράση, αλλά ούτε και ουσιαστικός κυβερνητικός έλεγχος-, μετατράπηκε σε νεκροταφείο, αφού ένας χείμαρρος από λάσπη και πέτρες το εξαφάνισε κυριολεκτικά από τον χάρτη. Τουλάχιστον 700 οικογένειες έμειναν άστεγες.
Σύμφωνα με τον Γκουλ Αχμαντ Μπεντάρ, αναπληρωτή κυβερνήτη της πληγείσης επαρχίας, τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται πλέον νεκροί, καθώς χτες σταμάτησαν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και 35 μέλη της ίδιας εκτεταμένης οικογένειας από την οποία φέρεται να σώθηκε μόνον ένας ηλικιωμένος άνδρας… «Μοιραστήκαμε με τους κατοίκους του χωριού την απόφασή μας να κηρύξουμε την περιοχή της κατολίσθησης μαζικό τάφο και να χτίσουμε έναν μιναρέ στη μνήμη των θυμάτων στο κέντρο του χωριού», είπε ο Μπεντάρ από το τηλέφωνο.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες να βοηθήσουν με χρήματα και υλικοτεχνική υποδομή τους πληγέντες. Στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων. «Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε υποστηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση στην παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους και είναι έτοιμες να συντονίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της προστασίας του πληθυσμού από τις φυσικές καταστροφές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.