→Δημοσκόπηση της «El Pais» δείχνει ότι η νέα γενιά θέλει να αλλάξει το σύστημα χωρίς να προχωρήσει σε ρήξεις
Της Χριστίνας Πάντζου
«Ούτε επαναστάτες ούτε συμβιβασμένοι. Δεν ονειρεύονται έναν νέο Μάη του ’68. Πιστεύουν στο σύστημα αλλά προσδοκούν σε αλλαγές του». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «El Pais» με τίτλο «Οι νέοι Ισπανοί: ένα συλλογικό πορτρέτο». Λιγότερο ενθουσιώδεις από τους μεγαλύτερούς τους ως προς τις ευρωεκλογές, μόνο το 40% των νέων 18 έως 35 ετών δηλώνει πως θα συμμετάσχει σε αυτές έναντι του 45% των άνω των 35 ετών.
Αν ωστόσο η αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξαγόταν σήμερα στην Ισπανία και το αποτέλεσμα εξαρτιόταν μόνο από τους νέους, θα έκαναν τη διαφορά: οι σοσιαλδημοκράτες του PSOE θα υπερίσχυαν με 28,8% έναντι 22,6% των συντηρητικών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ στον γενικό πληθυσμό το PP προηγείται ελάχιστα με 32,6% έναντι 32,2% του PSOE. Και τόσο η Ενωμένη Αριστερά (IU) όσο και η κεντρώα Ενωση για την Πρόοδο και τη Δημοκρατία (UpyD) θα έβγαιναν ενισχυμένες με 14,2% και 8,6% αντίστοιχα, έναντι 12% και 4,6% που παίρνουν στον γενικό πληθυσμό.
Η δημοσκόπηση αποκάλυψε μια γενιά μάλλον μπερδεμένη, χαμένη σε αντιφατικές διαθέσεις, που από τη μια αρνείται αυτό που εκπροσωπεί η Ισπανία που οικοδόμησαν σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί και από την άλλη τούς δίνει και πάλι τον πρώτο λόγο για να διαμορφώσουν το μέλλον της.
Είναι ενδεικτικό πως ενώ υπερψηφίζουν τους εκπροσώπους του δικομματισμού, το 83% λέει πως η Ισπανία αδιαφορεί για το μέλλον των νέων, το 76% θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει θετική προοπτική και το 66% πιστεύουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από ό,τι έζησαν οι γονείς τους. Και την ίδια στιγμή, παρά την απαισιοδοξία τους, το 61% θεωρούν βέβαιο ότι θα πετύχουν το μεγαλύτερο μέρος των βασικών στόχων στη ζωή τους. Και δεν επιδιώκουν κανενός είδους ρήξη: το 82% δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται μια «δεύτερη μεταπολίτευση, με το ίδιο πνεύμα συναίνεσης και ομόνοιας, που να αλλάξει και να εκσυγχρονίσει πλευρές του σημερινού πολιτικού συστήματος» και το 59% πιστεύει ότι δεν ευθύνεται το οικονομικό σύστημα για τα προβλήματα και όλα θα διορθωθούν αν αντιμετωπιστούν ανεπάρκειες και ελαττώματά του.
Αυτοί που πλημμύρισαν τις πλατείες εγκαινιάζοντας τον Μάιο του 2011 τις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων», που μεταδόθηκαν σαν ιός σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα κίνημα αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος, σήμερα πλήττονται από ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 55%. Κι όμως το 77% δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή του.
Ολα αυτά τη στιγμή που χθες ανακοινώθηκε πως η περίφημη ανάκαμψη της Ισπανίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που είχε προβλεφθεί (1,1%) και δεν θα συνοδεύεται από αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία θα κλείσει φέτος στο 25,5%, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 100,2% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 5,6%.