06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσσαλονίκη

Μετράνε όλοι τις δυνάμεις τους

      Pin It

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

26Ολη η πόλη μια παρέα… θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου, με 13 συνδυασμούς, δεν υπάρχει δημότης που να μην έχει έναν συγγενή ή φίλο υποψήφιο. Είναι φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων δύο γνωστοί να συναντιούνται στον δρόμο και ο ένας να ενημερώνει τον άλλο ποιον «δικό του» στηρίζει…

 

Η μάχη στον κεντρικό δήμο δίνεται στην ουσία μεταξύ του «διαφορετικού» νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη που με το «χαλαρό» του στιλ πιάνει κόσμο από πολλούς πολιτικούς χώρους, του κομματικού «γαλάζιου» Σταύρου Καλαφάτη που καλύπτει τους παραδοσιακούς συντηρητικούς της πόλης -οι οποίοι σημειωτέον δεν είναι και λίγοι- και του «αγωνιστή» Τριαντάφυλλου Μηταφίδη (υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ) που καθημερινά δίνει τις μάχες του στις πορείες και τα κινήματα.

 

Σημερινός δήμαρχος, ο Γιάννης Μπουτάρης, ως «παιδί της πόλης» και της «αγοράς», διεκδικεί αποτελεσματικά τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αποτελώντας όμως «κόκκινο πανί» για τον στενό κύκλο των ψηφοφόρων των αριστερών κομμάτων. Τον κατηγορούν για «μνημονιακό», για «φιλογερμανό» και για «κρυφοσύμμαχο» των δεξιών συμφερόντων… Γεγονός είναι ότι εάν ο Γιάννης Μπουτάρης και ο συνδυασμός του, «Πρωτοβουλία», που στηρίζονται από ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, 58, Λοβέρδο και Δημιουργία Ξανά, περάσουν στον 2ο γύρο, θα αποτελούν επιλογή – μονόδρομο για τους ψηφοφόρους όλων των άλλων κεντροαριστερών κομμάτων.

 

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης, Σταύρος Καλαφάτης, το τελευταίο χαρτί της Ν.Δ. για τον κεντρικό δήμο, μετά την υπόθεση Ιωαννίδη – Τζιτζικώστα, δίνει το δικό του αγώνα. Είναι επίσης «παιδί της πόλης», έχει βαθιά διείσδυση στον κόσμο του ΠΑΟΚ, που αποτελεί μεγάλη δεξαμενή αλίευσης ψήφων, δίνει συχνά πυκνά το «παρών» στις καφετέριες του κέντρου, ενώ σύρει πίσω του και όλο το συντηρητικό κομμάτι της πόλης, από απόστρατους της χωροφυλακής και κοστουμαρισμένους ΔΑΠίτες των κοσμικών στεκιών έως κυρίες διαφόρων σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων…

 

Ο παλιός μπασκετμπολίστας του Αρη, Χάρης Παπαγεωργίου, κατέρχεται με τη στήριξη των ΑΝΕΛΛ, κρατώντας μετριοπαθές προφίλ κι έχοντας από παλιά την εμπειρία των αυτοδιοικητικών πραγμάτων. Ο Γιάννης Δελλής εκπροσωπεί το ΚΚΕ, με πολλές και χρήσιμες παρεμβάσεις κατά την προηγούμενη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η δραστήρια δικηγόρος των κινημάτων Ελεάννα Ιωαννίδου κατέρχεται με τους Οικολόγους Πράσινους, δηλώνοντας «απογοητευμένη» από τη διοίκηση Μπουτάρη.

 

Ο Γιάννης Κουριαννίδης διεκδικεί τον «πατριωτικό» χώρο έχοντας τη στήριξη του ΛΑΟΣ, ενώ η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται από τον Σερραίο Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Η Μαρία Ιωαννίδου ήταν η διάδοχη κατάσταση του Στέλιου Παπαθεμελή, αλιεύοντας πολλές ψήφους από το χώρο της Εκκλησίας και του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Αποσύρθηκε, όμως, καταγγέλλοντας τον άγριο ξυλοδαρμό της το περασμένο Σάββατο, από άγνωστο που εισέβαλε στο γραφείο της.

 

Ο ανεξάρτητος επιχειρηματίας Μάκης Στεργίου στοχεύει στον χώρο της Κεντροδεξιάς έχοντας ήδη θητεύσει στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.

 

Οι «Πειρατές» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και το σύνθημα «την πρώτη Κυριακή Πειρατές, τη δεύτερη ό,τι θες…» διεκδικούν την παρέμβαση στα δημοτικά πράγματα, όπως και ο Γιωργής Ρακάς με τον συνδυασμό «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατεβαίνει με τον Γιάννη Κούτρα, συσπειρώνοντας κυρίως τους ανθρώπους της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της δυναμικής αντίδρασης στην πολιτική της τρόικας και του Μνημονίου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΝΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ

 

Ο επικυρίαρχος σε συμπληγάδες

 

Στον μεγαλύτερο δήμο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο προερχόμενος από τα σπάργανα του ΠΑΣΟΚ, νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, είναι επί σειρά ετών ο επικυρίαρχος. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν μπερδευτεί… Απέναντί του έχει τον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Νίκο Φασφαλή, που έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη της Ν.Δ. «απορροφώντας» στον συνδυασμό του τον «γαλάζιο» Ανδρέα Σταυρίδη. Επίσης, επανακάμπτει μετά από έναν όχι και τόσο πετυχημένο πολιτικό κύκλο στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Χατζησάββας. Κι ακόμη, σταθερές αξίες, ο Χρήστος Γιαρένης με την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Χαράλαμπος Βέλλης του ΚΚΕ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

 

Δύο φαβορί ανάμεσα σε επτά υποψηφίους

 

Στον δεύτερο πιο κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, την άλλοτε προσφυγική αλλά κοσμοπολίτικη σήμερα Καλαμαριά, τη δημαρχία διεκδικούν επτά συνδυασμοί.

 

Φαβορί θεωρούνται ο προερχόμενος εκ του ΠΑΣΟΚ νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο στηριζόμενος επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Λαμτζίδης, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και σημαντικός παράγοντας πολλών περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στην πόλη, όπως ο ΣΜΑ, το ΤΙΤΑΝ, ο Θερμαϊκός, ώς και… οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική.

 

Η Ν.Δ., που ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη τύχη στην Καλαμαριά, κατέρχεται με τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης Δημήτρη Τζοβάνη.

 

Το ΚΚΕ με τον Βικέντιο Αντωνάκη, έμπειρο αυτοδιοικητικό.

 

Ακόμη, τον δήμο διεκδικούν ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά διαφοροποιημένος μετά την επιλογή Λαμτζίδη, ο Στέλιος Ματζαρίδης στηριζόμενος από ΑΝ.ΕΛΛ. και Εθνικό Μέτωπο και η Αμαλία Πασαλίδου ανεξάρτητη, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

 

Scroll to top