06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΡΙΚΑΛΑ - CityMobil2

Πρωτοπορούν ξανά με λεωφορεία χωρίς οδηγό

      Pin It

Στα Τρίκαλα, από το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό. Πρόκειται για το πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα CityMobil2, που θα δοκιμαστεί ταυτόχρονα σε πέντε πόλεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Φινλανδία, αλλά και στο πειραματικό κέντρο CERN, στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας. Τα Τρίκαλα, που βρίσκονται στην πρωτοπορία και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας, εντόπισαν πριν από 1,5 χρόνο το πρόγραμμα και υπέβαλαν τις προτάσεις τους, πετυχαίνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε σχέση με τις υπόλοιπες υποψήφιες πόλεις.

 

Το πρόγραμμα αφορά τη λειτουργία έξι λεωφορείων 4-15 θέσεων που θα αναπτύσσουν ταχύτητα έως 20 χλμ./ώρα. Δεν θα κινούνται σε ράγες, αλλά θα χρησιμοποιούν τους κανονικούς δρόμους και θα καλύπτουν τη διαδρομή από την οδό Βουλής έως την κεντρική πλατεία Ηρώων, διασχίζοντας τις οδούς Καραϊσκάκη, Πλουτάρχου και Ερμού.

 

Τα οχήματα, που κατασκευάζονται στη Γαλλία, θα είναι ηλεκτροκίνητα και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Θεωρούνται ιδανικά για την κάλυψη αναγκών στα ιστορικά κέντρα των πόλεων (με τους στενούς δρόμους) και το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστούν στην Πλάκα. Για την κανονική κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό θα χρειαστεί να προωθηθεί κοινοτική Οδηγία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχ. Παπαδόπουλος, που παρουσίασε χθες το πρόγραμμα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top