Merkel-Anastasiadis

06/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ενεργότερη ανάμειξη στο Κυπριακό προκρίνει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια και εξέφρασε την επιθυμία της να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό. .
      Pin It

Υπέρ της ανάληψης ενεργού ρόλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του Κυπριακού, τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Ενεργότερος ο ρόλος της Ευρώπης

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις θυσίες του κυπριακού λαού.

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν όλο το νησί γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η καγκελάριος, αναφερόμενη στη διαδικασία διευθέτησης του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου και χαιρέτισε την υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος από τις δύο πλευρές. Ανέδειξε δε την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια και εξέφρασε την επιθυμία της να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που επισκέπτεται την Γερμανία τα τελευταία 24 χρόνια, ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης και αναφέρθηκε στην ανάγκη ο εν εξελίξει διάλογος να οδηγήσει σε ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ με λύση που θα εκφράζει την βούληση του συνόλου του κυπριακού λαού. Ο Κύπριος Πρόεδρος τάχθηκε δε υπέρ της εφαρμογής τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως είπε, θα δώσουν νέα δυναμική στη διαδικασία.

 

Αναστασιάδης: Να εκτιμηθούν οι διαφορετικές συνθήκες

Ειδικά για την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες στην εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας και ζήτησε να εκτιμηθούν οι διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν για κάθε χώρα και να εξετασθεί το ενδεχόμενο να δοθεί σε κάθε κράτος η ευχέρεια να επιλέξει τα μέτρα που θα επιβάλει, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τη γραμμή της Ε.Ε.

 

«Πρόοδος» και «θυσίες»

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης στην Κύπρο, η καγκελάριος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και στις θυσίες του κυπριακού λαού, προκειμένου να εφαρμοστούν οι «δύσκολες» διαρθρωτικές αλλαγές. Έκανε ακόμη λόγο για διερεύνηση των περιθωρίων διμερούς συνεργασίας, για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για την παροχή βοήθειας σε επίπεδο τεχνογνωσίας.

«Η κατάσταση στην Ευρωζώνη κατά κάποιο τρόπο εξελίσσεται καλά» δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι έχει διανυθεί μια πολύ σημαντική απόσταση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει ακόμη να διανυθεί πολύς δρόμος, προκειμένου να δοθεί ελπίδα στους νέους της Ευρώπης, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης.

 

Για την Ουκρανία 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η διένεξη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεσή της προς την διοργάνωση παρέλασης στην Κριμαία την 9η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, η κ. Μέρκελ κατήγγειλε για μια ακόμη φορά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι, όπως είπε, κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τόνισε, πάντως, ότι η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική και ότι γίνονται συνεχώς προσπάθειες για διπλωματική συμφωνία, ενώ επανέλαβε την σημασία του ρόλου του ΟΑΣΕ.

Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας τάχθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε για τον κίνδυνο, ενδεχόμενες νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας να αποβούν σε βάρος των ίδιων κρατών-μελών που θα τις επιβάλουν, κυρίως εάν όλα τα κράτη-μέλη κληθούν να υλοποιήσουν τα ίδια μέτρα.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Scroll to top