06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

      Pin It
 Το σύγχρονο σχολείο

Είναι ικανοποιητικό το περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα; Είναι το σχολείο ένας συντηρητικός θεσμός που δεν δέχεται εύκολα την αλλαγή ή μπορεί και να είναι ευέλικτος; Συζήτηση με θέμα «Το σχολείο τού αύριο – μια ανάγκη τού σήμερα» διοργανώνεται στη Στέγη απόψε, στις 19.00 (Μικρή Σκηνή), με ομιλητές τους: Pasi Sahlberg: (καθηγητής Harvard), Γιώργο Τσιάκαλο (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης), Νατάσα Μερκούρη (επόπτρια φιλολόγων στη Νέα Γενιά Ζηρίδη). Συντονισμός: Χριστίνα Κουλούρη (καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας). Η είσοδος είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με δελτία εισόδου η διανομή των οποίων ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

…………………………………..

Συναντήσεις με το Ergon Ensemble

Ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τα ηχοχρώματα, τις εκτελεστικές τεχνικές και τη σημειογραφία της σύγχρονης μουσικής, μέσα από το εξαιρετικά πλούσιο ρεπερτόριο του Ergon Ensemble, δίνουν οι συναντήσεις που πραγματοποιεί το σύνολο και οι οποίες απευθύνονται σε συνθέτες, εκτελεστές, ενορχηστρωτές, μουσικολόγους, σπουδαστές μουσικής και λάτρεις του ήχου. Σήμερα, στις 15.30: Χριστίνα Παντελίδου όμποε & αγγλικό κόρνο. 17.30: Δημήτρης Ντακοβάνος φαγκότο. Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μούζας. Αίθουσα Διδασκαλίας Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης. Ωρα έναρξης: 15.30. Ελεύθερη είσοδος.

………………………………….

Δημοπρασία αλληλεγγύης

Η Γκαλερί Ερση προσκαλεί στη δημοπρασία έργων της ομαδικής έκθεσης «Τέχνη κοινωνείν», σήμερα (20.30) στο St. George Lycabettus Hotel. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις (www.mdahellas.gr). Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Μ. Αρφαρά, Μ. Θεοφυλακτόπουλου, Γ. Κόττη, Χ. Καρά, Γ. Λάππα, Θ. Μανωλίδη, Τ. Μαντζαβίνου, Κ. Μορταράκου, Θ. Πανταλέων, Θ. Παπαγιάννη, Χ. Σαρακατσιάνου, Γ. Σταθόπουλου, Σ. Σορόγκα, Α. Φασιανού κ.ά.

……………………………………..

Για συντήρηση…

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά εξακολουθεί να προσφέρει γνώση και έργο σε χιλιάδες επισκέπτες και κυρίως παιδιά. Λόγω εργασιών συντήρησης, θα παραμείνει κλειστό έως και τις 15 Μαΐου, ενώ το Κέντρο ΓΑΙΑ θα λειτουργεί κανονικά. Λόγω εκλογών, το Μουσείο και το Κέντρο ΓΑΙΑ θα είναι κλειστά τις Κυριακές 18 και 25 Μαΐου, ενώ η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα εορταστεί το Σάββατο 17 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο.

…………………………………..

Αφιέρωμα στην Björk

Μια φωνή, ένα μπάσο. Η Αθηνά Ρούτση και ο Γιώργος Παλαμιώτης σε μια πολύ ιδιαίτερη σύμπραξη παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με αφετηρία τη μουσική της Ισλανδής Björk. Οι εικόνες και τα συναισθήματα εναλλάσσονται, το μπάσο και η φωνή γίνονται ένα και μας ταξιδεύουν με τη δυναμική τους, πάντοτε με οδηγό τα τραγούδια της Björk (I have seen it all, All is full of love, Human behavior, Hunter, Come to me, I miss you, Bachelorette, Who is it κ.ά.). Σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Banquet, στις 21.00. Τιμές: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ: 6 €. Πολύτεκνοι, 65+: 10 €. Ζώνη Β: 16 €. Ζώνη Α: 25 €.

• Δύο διεθνούς φήμης σολίστ, την υψίφωνο Κατερίνα Μηνά και την πιανίστα Ελενα Μουζάλα, φιλοξενεί σήμερα (20.30) το Μέγαρο (αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος») σε ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στη σύμπραξη του ποιητικού λόγου με τη μουσική στην Ελλάδα και την Κύπρο, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

………………………………….

Γυναίκες της γερμανικής τζαζ

Σημαντικές γυναίκες μουσικούς που κέρδισαν διεθνή αναγνώριση στην τζαζ σκηνή παρουσιάζει το εγχείρημα «Νέοι Παλμοί – Γυναίκες της γερμανικής τζαζ», που απόψε το βράδυ φιλοξενεί στο Ινστιτούτο Γκέτε την κοντραμπασίστρια και συνθέτρια Eva Kruse και το τζαζ κουιντέτο της «In Water». Η Eva Kruse έγινε γνωστή στην Ευρώπη ιδίως μετά τη συμμετοχή της ως κοντραμπασίστρια στο τρίο «[em]» του Michael Wollnys, καθώς και σε πολυάριθμα εγχειρήματα του τρομπονίστα Nils Landgren. Η ονομασία «In Water» δεν αναφέρεται μόνο στο πρώτο της μουσικό σχήμα, αλλά αποτελεί και τον τίτλο του δισκογραφικού της ντεμπούτου, στο οποίο το κουιντέτο της Kruse ανακαλύπτει ένα προσωπικό, ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο ύφος ανάμεσα στην τζαζ, την ποπ και την κλασική μουσική. Είσοδος ελεύθερη.

Στις 20.30, Ομήρου 14-16, τηλ. 210 3661000.

……………………………………..

Παρουσιάσεις βιβλίων

*Ο καθηγητής ογκολογίας Νταβίντ Καγιάτ θα μιλήσει με θέμα «Η θεραπεία του καρκίνου, η ελπίδα, η απώλεια», σήμερα στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza (19.00), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ο δρόμος της ελπίδας» από τις εκδόσεις Καλέντη. Xαιρετισμό θα απευθύνουν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο ιατρός, εκδότης Αλέξανδρος Καλέντης. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθεί για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.

* Οι εκδόσεις Αγρα και το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει (Ακαδημίας 32) προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Μιχαήλ «Musica ex Nihilo», σήμερα στις 19.30. Θα μιλήσουν η Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο συγγραφέας.

…………………………………..

«Η άλλη μνήμη» του Κουρσάρη

Ατομική έκθεση του Σπύρου Κουρσάρη με τίτλο «Η άλλη μνήμη» εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιάννα γραμματοπούλου». Παρουσιάζονται έργα δισδιάστατα, τρισδιάστατα και μικροκατασκευές που συνθέτουν όλες τις πτυχές της τελευταίας δουλειάς του καλλιτέχνη. Οπως μαρτυρούν οι τίτλοι των έργων του, αφετηρία και κοινός τόπος στη δουλειά του είναι οι βιωμένοι χώροι. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζει για τη νέα του δουλειά: «Στη δική μου Δύση, στη δική μου Ανατολή ταξιδεύω. Από την Piazza San Marco σε άλλους τόπους μακρινούς, με ενδιάμεσους σταθμούς, τα γεμάτα ήχους και μεθυστικές οσμές πατρογονικά ακροτόπια. Συλλέγω στοιχεία και σύμβολα, διαλέγω πρωταγωνιστές, καταγράφω τους καιρούς, δανείζομαι από τον χρόνο. Φτιάχνω βιτρίνες, ουτοπικά παιχνίδια, αντικείμενα αυθαίρετα, ζωγραφιές της “άλλης μνήμης” για τους περιπλανώμενους θεατές». Μέχρι τέλος του μήνα.

…………………………………..

Bazaar βιβλίου και CD

Στη Νέα Σμύρνη, ξεκίνησε το «Νέο Βazaar βιβλίου & CD του Ιaνού» σε συνεργασία με τη Sui Generis Music. Δύο όροφοι με ελληνικούς και ξένους τίτλους σε τιμές που ξεκινούν από 1€. Πάνω από 5.000 τίτλοι CD θα είναι στη διάθεση του κοινού δίπλα σε επιλεγμένα μυθιστορήματα, δοκίμια, μελέτες, λευκώματα και μεγάλη ποικιλία από παιδικά και εκπαιδευτικά βιβλία. (Ελευθερίου Βενιζέλου 22, τηλ. 210 5771362).

Scroll to top