Της Χριστίνας Πάντζου
Ο,τι δεν κατάφεραν έξι μήνες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το πέτυχε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης, το οποίο καθαίρεσε την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα κρίνοντάς την ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του Συντάγματος. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οξύνει την πολιτική κρίση που βιώνει η ασιατική χώρα οδηγώντας σε νέα αντιπαράθεση στους δρόμους ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους της κυβέρνησης και σε υπονόμευση των εκλογών του Ιουλίου.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εντολή της Γινγκλάκ για αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας το 2011 ήταν αντισυνταγματική κρίνοντας ότι έγινε ώστε να ευνοηθούν μέλη της οικογένειας Σιναουάτρα. Η ίδια αρνείται κάθε κατηγορία επιμένοντας ότι δεν είχε κανένα προσωπικό όφελος από αυτήν την αποπομπή, ενώ απορρίπτει και τις κατηγορίες που ερευνά η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς για ευθύνες της σε ατασθαλίες στη διαχείριση προγράμματος επιδοτήσεων σε ρυζοπαραγωγούς, αξίας σχεδόν 13 δισ. δολαρίων. Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται σήμερα και, αν κριθεί ένοχη, θα μπορούσε να στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα για μια πενταετία.
Το κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων», αποτελούμενο από τα πιο φτωχά στρώματα που ευνοήθηκαν από τις κοινωνικές πολιτικές του του αδελφού της Γινγκλάκ, κάλεσαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο. Το κίνημα καταγγέλλει ότι δικαστές και οι φιλομοναρχικές ελίτ μεθοδεύουν την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης και περιφρονούν τη δική τους ψήφο προσπαθώντας να τους απομονώσουν και πάλι από τις πολιτικές διεργασίες.
Οι ανησυχίες τους δεν είναι αβάσιμες. Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, που από τον περασμένο Νοέμβριο διαδηλώνουν στους δρόμους της Μπανγκόκ ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμούν εκλογές. Αντ' αυτών επιδιώκουν τον διορισμό ενός Λαϊκού Συμβουλίου Σοφών υπό τη Μοναρχία, που θα αναλάβει να μεταρρυθμίσει αυτό που καταγγέλλουν ως «διεφθαρμένο σύστημα στην υπηρεσία των συμφερόντων των Σιναουάτρα».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση προκηρύχθηκαν εκλογές (στις οποίες επικρατέστερη φερόταν η Γινγκλάκ) τις μποϊκόταραν και εμπόδισαν την ψηφοφορία στο 10% περίπου των εκλογικών τμημάτων, οδηγώντας το Συνταγματικό Δικαστήριο να τις ακυρώσει και να προκηρύξει νέες για τις 20 Ιουλίου.
Ο έως σήμερα υπουργός Εμπορίου, Νιουατουμρόνγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, που αντικατέστησε την καθαιρεθείσα Γινγκλάκ στην πρωθυπουργία της χώρας, τόνισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή των εκλογών. Οι οιωνοί ωστόσο κάθε άλλο παρά αίσιοι είναι, καθώς αναλυτές φοβούνται πως όλα θα κριθούν ξανά στους δρόμους.