08/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Παρουσίαση βιβλίου

 

Το βιβλίο «Ιράν. Πολιτική, οικονομία, διεθνείς και περιφερειακές σχέσεις» των εκδόσεων Παπαζήση παρουσιάζεται σήμερα στον «Ιανό» (Σταδίου 24), στις 18.00. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την ανατροπή του Σάχη, το Ιράν, αν και είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς υφίσταται διεθνείς οικονομικές κυρώσεις. Παράλληλα, αναπτύσσει ένα αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα, που συνιστά «υπαρξιακή απειλή» για το Ισραήλ και όχι μόνο. Ο συλλογικός αυτός τόμος φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την υπάρχουσα φτωχή ελληνική βιβλιογραφία για τη χώρα αυτή. Θα μιλήσουν οι: Αλέξανδρος Κούτσης (ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος), Νικόλας Βουλέλης (δημοσιογράφος, διευθυντής «Εφημερίδας των Συντακτών»).

 

………………………………………………………………..

 

Εκθεση στο Κακογιάννης

 

Η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Οταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά» (1966) εμπνέει σήμερα τριάντα σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες και τη μουσικό Ευγενία Αθανασοπούλου, σ’ έναν πρωτότυπο δημιουργικό διάλογο. Η έκθεση φιλοξενείται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206-Ταύρος, 210-3418550) με αφορμή τα 60 χρόνια από την πρώτη ταινία του Κακογιάννη στην Ελλάδα το 1954, το «Κυριακάτικο ξύπνημα». Μέχρι τις 29 Ιουνίου 2014.

 

…………………………………………………………………..

 

Η Πολυδούρη εξομολογείται

 

«Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου στο θέατρο Βασιλάκου (Προφήτη Δανιήλ 3-5, Κεραμεικός-Τηλ.: 210-3467735) σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Στρούλια, μουσική Αλέξανδρου Γκόνη, χορογραφία Χριστίνας Σουγιουλτζή. «Σ’ αυτόν τον πολυφωνικό μονόλογο η Μαρία Πολυδούρη θα ανακαλέσει την ηχητική μπάντα των παιδικών της χρόνων και μέσα από μια οικογενειακή γιορτή θα εμπλέξει στην υπόθεσή της τον μισογύνη Ροΐδη, τον ανοιχτόμυαλο Παλαμά, τον σκεπτικιστή Καρκαβίτσα και τον παραδοξολόγο Καμπούρογλου, οι οποίοι παρίστανται στη σκηνή ex absentia», σημειώνει η συγγραφέας, Ρούλα Γεωργακοπούλου. Η ποιήτρια λίγο πριν πεθάνει ξηλώνοντας το φόρεμά της μέχρι να μείνει γυμνή, μονολογεί, εκμυστηρεύεται, χορεύει, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει αυθαίρετα τον «μύθο» της. Ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά (φωτ.). Μέχρι τέλος Μαΐου – Πέμπτη έως Κυριακή, 9 μ.μ.

 

………………………………………………………………

 

Αφιέρωμα στον Μιχάλκοφ

 

Τετραήμερο προβολών για τον Ρώσο σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ διοργανώνει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» (Μουσείο Κινηματογράφου Αποθήκη Α΄, Λιμάνι) με τίτλο «Τα ήσυχα βράδια του Νικίτα Μιχάλκοφ». Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι οι: «Τα μηχανικά πιάνα», «Μερικές μέρες από τη ζωή του Ομπλόροφ», «Η σκλάβα της αγάπης» και «Πέντε βράδια». Μέχρι τις 11 Μαΐου. Τιμές: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).

 

………………………………………………………………..

 

Διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή αφήγηση

 

Επιστήμονες, καλλιτέχνες και ειδικοί του χώρου της ψηφιακής αφήγησης θα συγκεντρωθούν σήμερα, αύριο και μεθαύριο, σε μια διεθνή συνάντηση επικοινωνίας, για να συζητήσουν τις πολλαπλές εφαρμογές της. Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι: Joe Lambert, συνιδρυτής του Center for Digital Storytelling του Berkeley και πρωτοπόρος στη διάδοση της ψηφιακής αφήγησης διεθνώς, Pip Hardy και Tony Sumner, υπεύθυνοι του προγράμματος Patient Voices το οποίο, δίνοντας τον πρώτο λόγο στον ασθενή, αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και παροχής φροντίδας, Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός, κάθε τραγούδι της οποίας συνιστά μια αφήγηση της ελληνικής συναισθηματικής καθημερινότητας, Veronique De Leener, που προτείνει την ψηφιακή αφήγηση ως μέσο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και της ανεργίας σε υποβαθμισμένες περιοχές του Βελγίου, και Burcu Simsek, που ειδικεύεται στη χρήση της ψηφιακής αφήγησης σε θέματα συγκρούσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο στη γειτονική μας Τουρκία. Σήμερα, οι ομιλίες ξεκινούν από τις 9.30 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22) και είναι ανοιχτό για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες στο: dst.ntlab.gr.

 

Scroll to top