varvits

08/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Σε εμπορικά λιμάνια τα ειδικά συστήματα VANs

Η παραλαβή τους έγινε στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του αρχηγού του ΛΣ, αντιναύαρχου Αθανασίου Αθανασόπουλου.
      Pin It

Σε ελληνικά εμπορικά λιμάνια πρόκειται να εγκατασταθούν τα τρία πρώτα ειδικά οχήματα-μηχανήματα με κινητά συστήματα VANs ανίχνευσης παράνομων φορτίων με ακτίνες Χ (ZBV), η παραλαβή των οποίων πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του αρχηγού του ΛΣ, αντιναύαρχου Αθανασίου Αθανασόπουλου.

Τα συγκεκριμένα συστήματα θα χρησιμοποιούνται από κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος σε λιμάνια της χώρας και άλλων εγκαταστάσεων επιλογής του Λ.Σ με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο των εισερχομένων φορτίων διαφόρων μορφών (μέσα σε φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια – containers και αποσκευές) για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων υλικών.

Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Λ.Σ και της εταιρείας “ΟΝΕΧ SA”, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25% από εθνικούς πόρους.

Τα οχήματα είναι τύπου VAN, που αναφέρονται ως ZBV κινητά προβολικά συστήματα και επιτρέπουν την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διαφόρων επιλεγμένων στόχων.Ταυτόχρονα, δημιουργούν φωτογραφικές εικόνες, σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές, ενώ όλα τα συνεργαζόμενα υποσυστήματα είναι τοποθετημένα εντός οχήματος VAN, με αποτέλεσμα το σύνολο να αποτελεί ένα αυτόνομο, ευέλικτο και πολύ διακριτικό εργαλείο ανίχνευσης. Το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον, καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία.

«Σήμερα θωρακίζουμε τα ελληνικά λιμάνια με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, με συστήματα μέσα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά μια ακτινογραφία οχημάτων, κοντέινερ, μέσα στα οποία κρύβονται λαθρομετανάστες, φορτία από τσιγάρα, ναρκωτικά και όπλα. Το Λιμενικό Σώμα από αύριο το πρωί θα έχει υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών τεχνολογικές δυνατότητες ώστε να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα του λαθρεμπορίου, της παράνομης μετανάστευσης, του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων, καθώς και του εμπορίου λευκής σαρκός» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και εξέφρασε την ικανοποίησή μου γιατί, όπως είπε, ενώ, πολλές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους εδώ και πολλές δεκαετίες συζητούν για την απόκτηση αντίστοιχων μέσων, το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα κατάφεραν μέσα σε ένα χρόνο με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αποκτήσουν τα καλύτερα μηχανήματα.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος τόνισε ότι «μία προσπάθεια για την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλισμού, που θα βοηθήσει το έργο των ανδρών μας στα μεγάλα λιμάνια της χώρας έρχεται και γίνεται πραγματικότητα. Βέβαια, τέτοιου είδους εξοπλισμός είναι σίγουρο ότι, θα τεθεί στη διάθεση και άλλων υπηρεσιών οι οποίες ασχολούνται με τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, εφόσον αυτό ζητηθεί. Εύχομαι στους συναδέλφους μου να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

efsyn.gr

Scroll to top