09/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελιά και Βενιζέλος σε… περιπέτεια

Οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ είναι καθημερινές, ενώ έχει αρχίσει και η αμφισβήτηση της αρχηγίας.
      Pin It

Οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ είναι καθημερινές, ενώ έχει αρχίσει και η αμφισβήτηση της αρχηγίας

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πολύ νωρίτερα από τις 25 Μαΐου στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συγκαλεί στις 9 το πρωί την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, παρά τα εκβιαστικά διλήμματα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αποσυσπείρωσης, δεν μπορεί να αποφύγει τον έντονο αναβρασμό στο εσωκομματικό σκηνικό.

 

Εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας κατάρρευσης του εγχειρήματος της Ελιάς, οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ είναι καθημερινές, ενώ το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η αρχηγία του και να υποχρεωθεί να αποχωρήσει θεωρείται πλέον υπαρκτό, ακόμη και από στενούς συνεργάτες του.

 

Ενα μείγμα κινδυνολογίας

 

Την ίδια ώρα, βασισμένα σε ένα μίγμα κινδυνολογίας και εξωραϊσμένης περιγραφής της πραγματικότητας με ισχυρό το διλημματικό στοιχείο, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα προεκλογικά σποτ της Ελιάς, τα οποία σχηματικά προβάλλουν το διακύβευμα «Ελιά ή περιπέτεια».

 

Η εμπέδωση της βαθιάς εσωστρέφειας στη Χαριλάου Τρικούπη αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, ολοένα και περισσότερα στελέχη εκφράζουν ανοιχτά την άποψη ότι ένα εκλογικό ναυάγιο θα δώσει λαβή στους δελφίνους να θέσουν ζήτημα ηγεσίας και να εξωθήσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε παραίτηση.

 

«Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξει θέμα ηγεσίας αν πάμε στο 4% και στο 3%;» αναρωτήθηκε, όντας σχεδόν βέβαιος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να κυβερνάει αν τα ποσοστά του συρρικνωθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αποτελεί έμπιστο συνομιλητή του κ. Βενιζέλου και παρά τις διαπιστώσεις ότι δεν αποκλείεται να ανοίξει ζήτημα διαδοχής, ήταν σαφής η απόπειρα να ρίξει στο κατώτατο σημείο του 3% τον πήχη για την Ελιά, τη στιγμή που άλλοι κομματικοί παράγοντες (Κουτσούκος, Μπατζελή, Κρεμαστινός κ.ά.) τον ανεβάζουν στο 12% των τελευταίων εθνικών εκλογών.

 

«Μετά τις εκλογές είναι θεμιτό να συζητηθούν όλα, ακόμη -αν προκύψει ζήτημα- και το θέμα ηγεσίας, χωρίς κανένα ταμπού. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί κι αν είναι χαμηλό όπως στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να το βάλεις κάτω από το χαλί», σημείωσε από την πλευρά του ο «βενιζελικός» γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παναγιώτης Ρήγας.

 

Ο «εσωτερικός εχθρός»

 

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις χθεσινές παρεμβάσεις, είτε πρόκειται για κίνηση να μετριαστεί το μέγεθος της αμφισβήτησης του νυν προέδρου, είτε για σκοπιμότητα ώστε να βρεθεί ο «εσωτερικός εχθρός» στον οποίο θα χρεωθεί ένα κακό αποτέλεσμα, είτε τρίτον διότι αποτελούν την καταγραφή μιας ζοφερής κατάστασης, το συμπέρασμα είναι ένα: ότι το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζεται, την ίδια στιγμή που επιχειρεί να διασωθεί πολιτικά μέσω απειλών και διλημμάτων.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς την περασμένη εβδομάδα να σχολιάσει τα εσωκομματικά, έδειξε να μη σκοπεύει να εγκαταλείψει τη θέση του, ενώ για να εκθέσει προκαταβολικά τους εν δυνάμει αντιπάλους ανέφερε ότι μια πρωτοβουλία ανατροπής του, έπειτα από μια άσχημη επίδοση της Ελιάς, θα ήταν μια πράξη κυνική και ανόητη.

 

Πάντως χθες, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε παρούσα στη μάχη για την ηγεσία, τονίζοντας ότι «αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή, ο χώρος πρέπει να υπάρχει μετά και αυτό είναι ένα στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά».

 

Scroll to top