Πόλεμος ανακοινώσεων, λεονταρισμοί με εμβολισμούς σκαφών, εκφοβισμοί με χαμηλές πτήσεις μαχητικών και μέσα σε δύο ημέρες η Θάλασσα της Νότιας Κίνας φουρτούνιασε πάλι. Εν προκειμένω, αυτή η διαμάχη είναι μεταξύ του Βιετνάμ και της Κίνας για την κυριαρχία της πλούσιας σε κοιτάσματα θαλάσσιας περιοχής και η αφορμή τώρα δόθηκε με την απόφαση του Πεκίνου να κατασκευάσει μια πλατφόρμα πετρελαίου στα διεκδικούμενα και από τις δύο χώρες Νησιά Παρασέλ, ένα σύμπλεγμα από βραχονησίδες, υφάλους και ατόλες, που μαζί με την αντίστοιχη αλυσίδα των Νήσων Spartlys είναι το μήλο της Εριδος χρόνια τώρα μεταξύ διαφόρων χωρών της περιοχής.
Η ανάφλεξη έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν η Κίνα ξεκίνησε την εγκατάσταση της πλατφόρμας, και άρχισε να κλιμακώνεται όταν πριν από τρεις ημέρες το Βιετνάμ υποστήριξε ότι κινεζικά πλοία -και πολεμικά- εμβόλισαν τα δικά του σκάφη και προσπάθησε να τα σταματήσει με αντλίες νερού και χαμηλές πτήσεις μαχητικών – επιθετική κίνηση, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 ναυτικών και ζημιές στα πλοία.
Το Ανόι κατέθεσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας επιμένοντας ότι τα νησιά Παρασέλ βρίσκονται στη δική του αποκλειστική οικονομική ζώνη και απαιτώντας να απομακρυνθεί αμέσως η πλατφόρμα.
Το δε Πεκίνο, ως απάντηση, έβαλε την πλατφόρμα σε προστατευτικό κλοιό 80 πλοίων, δήλωσε ότι τα βιετναμέζικα πλοία σκόπιμα συγκρούστηκαν με τα κινεζικά, ζήτησε από την γείτονα να φύγει αμέσως από την περιοχή και διακήρυξε με τη σειρά του ότι το σύμπλεγμα είναι «έδαφος» της Κίνας.
Στη διαμάχη ενεπλάκη πολύ γρήγορα και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση της κινεζικής πλατφόρμας «προκλητική ενέργεια που δεν βοηθάει στη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή». Πέρα από την προσπάθεια της Ουάσινγκτον, να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία, συσφίγγοντας τις σχέσεις με τις γύρω χώρες, οι Αμερικανοί καλοβλέπουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμούν ότι κρύβονται εκεί και ήδη προσπαθούν να βάλουν πόδι. Η συγκεκριμένη περιοχή όπου οι Κινέζοι τοποθετούν την πλατφόρμα τους, επικαλύπτει το σημείο που οι Βιετναμέζοι ονομάζουν «οικόπεδο 143» και που το έχει παραχωρήσει το Ανόι στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil.
Η ένταση βούλιαξε το χρηματιστήριο του Βιετνάμ χθες, με τον δείκτη να κλείνει 5,9% κάτω – η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και 13 χρόνια. Προβλήματα καλλιεργούνται και σε μια άλλη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μεταξύ του Πεκίνου και των Φιλιππίνων, μετά την κράτηση από τις αρχές στη Μανίλα κινεζικής τράτας και του πληρώματος.
Οι Κινέζοι ζήτησαν την απελευθέρωσή του, αλλά οι Φιλιππίνες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λαθρέμπορους που διακινούσαν θαλάσσιες χελώνες, που είναι προστατευόμενο είδος βάσει της νομοθεσίας της χώρας.
Ελλη Πάνου