ΣΥΡΙΑ – Το «Ισλαμικό Μέτωπο» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο «Carlton» το οποίο χρησιμοποιούσε ως βάση ο συριακός στρατός. Εκατοντάδες οι τραυματίες
Του Νικόλα Ζηργάνου
Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες ανατίναξαν χθες το ξενοδοχείο «Carlton», που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο στο Χαλέπι, σκοτώνοντας αδιευκρίνιστο αριθμό κυβερνητικών στρατιωτικών και αμάχων. Το «Ισλαμικό Μέτωπο» ανέλαβε την ευθύνη για την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε το ξενοδοχείο, το οποίο χρησιμοποιούσε ως βάση του ο συριακός στρατός. Καταστράφηκαν επίσης παρακείμενα κτίρια και πολλά άτομα βρίσκονται παγιδευμένα στα ερείπια.
Οι αντάρτες έσκαψαν τούνελ και τοποθέτησαν πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών κάτω από το «Carlton», όπως έκαναν πριν από δύο ημέρες σε παρόμοια επίθεση στο Ιντλίμπ, κατά κυβερνητικού κτιρίου. Η οργάνωση των ισλαμιστών ανάρτησε στο διαδίκτυο τα βίντεο από την επίθεση και αποκάλυψαν ότι έσκαβαν τη σήραγγα μήκους 75 μέτρων εδώ και τρεις μήνες.
Πλήγμα η εκκένωση της Χομς
Τις τελευταίες εβδομάδες ο κυβερνητικός στρατός κερδίζει έδαφος στο Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται ανηλεώς με βόμβες-«βαρέλια» οι οποίες προκαλούν μεγάλο αριθμό θυμάτων και τρομακτικές καταστροφές. Η επίθεση έγινε την ώρα που στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ολοκληρωνόταν η επιχείρηση εκκένωσης από τους πολιορκημένους αντάρτες και αμάχους, έπειτα από συμφωνία με τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Μέχρι χθες το πρωί είχαν απεγκλωβιστεί 980 άτομα, πολλά από τα οποία ήταν τραυματίες, ενώ την όλη διαδικασία επέβλεπε ο ΟΗΕ. Οι τελευταίοι 300-400 εγκλωβισμένοι εγκατέλειψαν τη Χομς χθες το μεσημέρι και κατευθύνθηκαν προς την πόλη Νταρ αλ Καμπίρα, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Με την πλήρη εκκένωση της παλιάς πόλης της Χομς παραμένει στον έλεγχο των ανταρτών μόνο το προάστιο Ουάερ και ήδη έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για να εγκαταλείψουν το τελευταίο οχυρό τους οι αντικαθεστωτικοί και να περάσει πλέον το σύνολο της πόλης στον έλεγχο του κυβερνητικού στρατού.
Από την πλευρά τους, οι αντάρτες απελευθέρωσαν περί τα 40 άτομα που κρατούσαν αιχμαλώτους στη βόρεια Συρία, μεταξύ των οποίων ένας Ρώσος, αδιευκρίνιστος αριθμός Ιρανών, περί τους 15 Σύρους στρατιωτικούς και 40 αμάχους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά που είχαν απαχθεί από ισλαμιστές στην επαρχία της Λατάκιας. Επίσης, δεσμεύτηκαν να επιτρέψουν τη δίοδο εφοδιοπομπής σε δυο πολιορκημένα σιιτικά χωριά στα βόρεια της χώρας που βρίσκονται περικυκλωμένα από φανατικούς ισλαμιστές.
Η απώλεια της αποκαλούμενης «πρωτεύουσας της επανάστασης» Χομς, ύστερα από σχεδόν δυο χρόνια πολιορκίας, αναμένεται να πλήξει σοβαρά το ηθικό των αντικαθεστωτικών, που είναι πολιτικά και επιχειρησιακά διασπασμένοι, και να ενισχύσει τον Μπασάρ αλ Ασαντ εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Ιουνίου.
Την Τετάρτη, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ο ηγέτης της φιλοδυτικής συριακής αντιπολίτευσης, Αχμάντ Τζάμπρα, ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια προς τους αντάρτες και να τους δοθούν αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα για να αντιμετωπίσουν την υπεροπλία του συριακού στρατού.
Βοήθεια από Ουάσινγκτον
Ηδη, η Ουάσιγκτον έχει παράσχει επισήμως στους αντάρτες στρατιωτική βοήθεια 287 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά διστάζει να δώσει εξελιγμένα όπλα στους αντικαθεστωτικούς, καθώς φοβάται ότι θα πέσουν «σε λάθος χέρια». Παράλληλα, εξελίσσεται η εκπαίδευση ανταρτών από πράκτορες της CIA σε στρατόπεδα στην Ιορδανία, το Κατάρ και την Τουρκία, και η στρατολόγηση ανδρών στα προσφυγικά στρατόπεδα.
Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται με κύρια θύματα τους αμάχους, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα πολιτική λύση, ενώ εντείνεται η ξένη παρέμβαση σε μια σύγκρουση που οι Σύροι είναι παρόντες ως θύματα, αλλά απόντες ως συνομιλητές για μια πολιτική λύση.