09/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Η λαϊκή κιθάρα και οι ονομαστοί οργανοποιοί της

 

Το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, στο πλαίσιο του ετήσιου forum για τις μουσικές παραδόσεις, διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων, από σήμερα έως και την Κυριακή, με θέμα τη λαϊκή κιθάρα. Συναυλίες, εισηγήσεις, εκθέσεις, σεμινάρια και συζητήσεις θα φιλοξενηθούν στο Γενί Τζαμί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η έκθεση ανοίγει σήμερα το πρωί και φιλοξενεί λαϊκές κιθάρες παλιών και νέων οργανοποιών, συλλεκτικά κομμάτια παλιών μαστόρων, καλούπια που εκτίθενται δίπλα σε κιθάρες βγαλμένες από το μεράκι νέων οργανοποιών. Το απόγευμα θα τελεστούν τα επίσημα εγκαίνια (στις 19.00) και η ημέρα θα κλείσει με συναυλία του Δημήτρη Μυστακίδη με τους Δημήτρη Παπά και Γιώργο Τσαλαμπούνη (21.00 Γενί Τζαμί). Το Σάββατο οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 11.00 το πρωί και συνεχίζονται έως αργά το βράδυ, ενώ διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι (16.00-18.00) με θέμα «Η τέχνη της κατασκευής της λαϊκής κιθάρας», με εισαγωγή–συντονισμό του οργανοποιού Τάσου Θεοδωράκη. Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Νίκος Φρονιμόπουλος «Η συντήρηση παλαιών και ιστορικών οργάνων», Γιάννης Αλεξανδρής «Μύθοι και αλήθειες στην οργανοποιία», Ανδρέας Καραγιάννης «Μέθοδοι αντιγραφής και αναπαραγωγής λειτουργικών οργάνων» και Σουζάνα Απαρτιάν «Ο πατέρας μου, Αρης Απαρτιάν». Κόρη του Αρη και αδελφή του Αρτο Απαρτιάν, του προικισμένου ηθοποιού και ξεχωριστού ανθρώπου που έφυγε νωρίς από κοντά μας αλλά «φρόντισε να τακτοποιήσει τα καλούπια και τα εργαλεία, να αρχειοθετήσει τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει στο μαγαζί του πατέρα μας», όπως θα πει η ίδια αύριο το βράδυ, καθώς ο Αρτο είχε τεράστια αγάπη και μεράκι για το αυθεντικό και το χειροποίητο, έπαιζε κιθάρα και για ένα μικρό διάστημα δούλεψε στο μαγαζί του πατέρα τους, στον Πειραιά. Αρμένιοι στην καταγωγή οι αδελφοί Απαρτιάν, ο Κρικόρ (1898-1964) και ο Αρης (1919–2003), ήταν πρόσφυγες από το Σις της Κιλικίας, το σημερινό Κοζάν, και με την οικογένειά τους ήρθαν στην Ελλάδα το ’21. Είναι από τους ονομαστούς οργανοποιούς και οι κιθάρες τους σήμερα είναι περιζήτητες. Το εργαστήριό τους ήταν στον Πειραιά, στην οδό Ρετσίνα αριθμός 13Ε, για περισσότερα από 60 χρόνια τόπος δημιουργίας και συνάντησης μουσικών και οργανοποιών. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία των Μπάμπη Παπαδόπουλου, Δημήτρη Βλαχομήτρου και Διονύση Μακρή (στις 9.00 Γενί Τζαμί). Τέλος, την Κυριακή διοργανώνονται master classes από τις 12.00-17.30 το απόγευμα.

 

Β.ΤΖ.

 

…………………………………….

 

Γαλάνη-Καρασούλος: «Αλλιώς» στον Ιανό Θεσσαλονίκης

 

Η Μικρή Αρκτος, η North Knot και ο Ιανός παρουσιάζουν στις 20.30 στον Ιανό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7, τηλ.: 2310 277004) τη νέα δισκογραφική δουλειά της Δήμητρας Γαλάνη και του Παρασκευά Καρασούλου με τίτλο «Αλλιώς» και την ομότιτλη εικαστική έκθεση με τα έργα των Λίλας Σωτηρίου, Ανδρέα Γεωργιάδη.

 

…………………………………..

 

Καμπανέλλης στο Ν. Ηράκλειο

 

Η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής παρουσιάζει τη διαχρονική επιτυχία του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Αυλή των Θαυμάτων», γραμμένη μετά τον Εμφύλιο, το 1957. Στο θέατρο του Πολιτιστικού Πολυκέντρου του δήμου (Νεότητος και Κουντουριώτου γωνία, Ν. Ηράκλειο), από σήμερα μέχρι τις 12 Μαΐου και στις 21 και 22 Ιουνίου, στις 20.30. Σκηνοθεσία Βάσω Παπαθεοδώρου-Μπελίτση, σκηνικά Γιάννης Γαμπαδάκης και μουσική επιμέλεια του Β. Μακρή. Πληροφορίες στο 210 2791395.

 

…………………………………….

 

Συναυλία στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια»

 

Η Φωτεινή Δάρρα δίνει συναυλία για πιάνο-φωνή στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, πλ. Αμερικής, 210-8673655), σήμερα, στις 21.30. Στο πιάνο ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Είσοδος: 15 ευρώ (με ποτό).

 

…………………………………..

 

Empty Frame Live@ Τριανόν

 

Οι Empty Frame, μία από τις πιο πρωτοπόρες μπάντες της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής, «καταλαμβάνουν» το ιστορικό σινεμά Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21) για να παρουσιάσουν το δεύτερό τους άλμπουμ, «The Blackbird Flies». Με ατού τον άκρως επιβλητικό χώρο του κινηματογράφου, οι Empty Frame συμπράττουν με φίλους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ζωντανή παράσταση που θα αναπνέει μέσω ιδιαίτερων μουσικών συνθέσεων, παντρεμένων αρμονικά με εικόνες και βίντεο στην οθόνη του σινεμά. Σήμερα, στις 22.00. Είσοδος ελεύθερη.

 

…………………………………

 

Μίνι φεστιβάλ με άρωμα Ισραήλ

 

Η πρεσβεία του Ισραήλ, σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη–Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, παρουσιάζει από σήμερα μέχρι τις 11 Μαΐου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με animation, μουσική, εικαστικά και συζητήσεις για την επιχειρηματικότητα και την αρχιτεκτονική. Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός της Helexpo σήμερα στις 16.00) διοργανώνεται η Διεθνής Συνάντηση Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας και εργαστήριo animation με τον Ισραηλινό σκηνοθέτη και παραγωγό κινουμένων σχεδίων Rony Oren το Σάββατο (17.00, Κτίριο Μακρίδη, Μαρίας Κάλλας 23). Την ίδια ημέρα στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται τζαζ συναυλία (στις 21.00) με προσκεκλημένους τον Ισραηλινό μαέστρο, φημισμένο μουσικό των πνευστών, Amir Gwirtzman. Την Κυριακή (στις 11.00) υπό την καθοδήγηση του Ισραηλινού αρχιτέκτονα Re’em Eyal, φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ θα δημιουργήσουν μια εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου.

 

……………………………………

 

Προβολή ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη

 

Το ντοκιμαντέρ «Ο μεταμορφώσεις της Αφροδίτης» του Ροβήρου Μανθούλη προβάλλεται σε α' προβολή, αύριο Σάββατο (είσοδος ελεύθερη, 19.00, στο καφέ «poems 'n crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, 210-3228839). Πρόκειται για την ιστορία της τέχνης από το 4000 π.Χ. έως και τον 20ό αιώνα, μέσα από 30ετή έρευνα, που επισημαίνει την αξία των 1.300 έργων που επισκέπτεται. Προλογίζει ο σκηνοθέτης.

 

…………………………………….

 

Κινηματογραφημένος «Μένγκελε» στη Θεσσαλονίκη

 

Μια μοναδική προβολή της κινηματογραφημένης παράστασης του θεατρικού έργου του Θανάση Τριαρίδη «Μένγκελε»(που ανέβηκε με επιτυχία στην Αθήνα) δίνεται στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, στις 20.00 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27, 2310 374800).

 

Scroll to top