11/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Αλληλεγγύη και συνύπαρξη

 

Συνάντηση σε «πολύ καλό κλίμα» είχαν χθες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στο επίκεντρο τα ζητήματα των δράσεων αλληλεγγύης του δήμου, της Εκκλησίας και των φορέων πολιτών, με τον Γ. Σακελλαρίδη να δηλώνει ότι «χρειάζεται συντονισμός των πρωτοβουλιών, γιατί αυτό που έχει σημασία, εν τέλει, είναι η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος σε σχέση με τους συνανθρώπους μας που είναι πιο ευάλωτοι». Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία κλίματος ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων μέσα στην πόλη, αλλά και σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητας».

 

Ν.ΣΒ.

 

 

………………………………………….

 

„Οχι στη διακοπή του νερού!

 

Να μην επιτρέπεται η διακοπή παροχής νερού της κύριας κατοικίας για όσους πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, πρότεινε χθες ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης κατά την επίσκεψή του στην ΕΥΔΑΠ Πειραιά. «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να διέπεται από τις λογικές του κέρδους» είπε και πρόσθεσε πως «σε μια περίοδο που παρατηρείται σε πόλεις της Ευρώπης -και όχι μόνο- το κράτος ή το Δημόσιο να ανακτά τη διαχείριση των εταιρειών του νερού, στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίησή του». Το 2013 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά σημειώθηκαν εκατοντάδες διακοπές νερού σε νοικοκυριά.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

……………………………………

 

„Νίκη των λαών

 

Η 9η Μαΐου, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, είναι ξεχωριστή για τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. «Είναι η μέρα που θυμόμαστε τους αγώνες εναντίον του φασιστικού τέρατος, το οποίο γεννήθηκε από τη μήτρα της τεράστιας καπιταλιστικής κρίσης, του 1929-1932», υπενθυμίζει ο Γιώργος Κοντόσταυλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής, συμπληρώνοντας: «Ζώντας σήμερα μια αντίστοιχης έκτασης και βάθους κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού, το τέρας σέρνεται ξανά ανάμεσά μας. Είναι απολύτως αναγκαίο, μαζί με τον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλων των πολιτών, να αγωνιστούμε για την ήττα των φασιστικών ιδεών και πρακτικών».

 

Στ.Ζ.

 

……………………………………..

 

„Εξω οι νεοναζί

 

«Πόρτα» στους χρυσαυγίτες έριξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, Φώτης Προβατάς. Με μια σύντομη επιστολή του, είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στο αίτημά τους να παραχωρηθεί η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για την παρουσίαση του συνδυασμού τους στην Αθήνα. «Επειδή με την παρουσία σας τα τελευταία τριάμισι χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο δεν τιμήσατε το Σώμα, αλλά αντιθέτως δημιουργήσατε επεισόδια και προκλήσεις, τόσο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όσο και σε άλλους δημοτικούς χώρους, όπως στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας και στην πλατεία Συντάγματος, δεν σας παραχωρείται η αίθουσα», ενημέρωσε ο κ. Προβατάς.

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………..

 

„Συγκρίσεις

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να πείσει την κοινωνία ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και φέρνει παραδείγματα, το λιγότερο, άτοπα και ατυχή. Τις προάλλες είχε συγκρίνει τη χώρα μας με τη Μολδαβία λέγοντας: «Υπάρχουν πολλοί μισθοί οι οποίοι είναι 70 ευρώ τον μήνα. Η Μολδαβία είναι δίπλα μας. Είναι μια ώρα πτήση. Εβδομήντα ευρώ τον μήνα! Λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε ένα κράτος σε ένα επίπεδο ζωής πάρα πολύ υψηλό». Χθες, η σύγκριση έγινε με τη Βουλγαρία: «Οι φίλοι μας τής Βουλγαρίας έχουν 20% χρέος. Πού είναι καλύτερο το επίπεδο ζωής και μετά την κρίση και μετά τις περικοπές και μετά τους περιορισμούς στις συλλογικές συμβάσεις;». Αναμένουμε η επόμενη σύγκριση να είναι μια υπανάπτυκτη αφρικανική χώρα…

 

Δ.Κ.

 

………………………………………

 

„Σύμβολα

 

Αν και μια διαφημιστική προβολή θεωρείται επιτυχημένη ακόμη κι αν προκαλεί αρνητικά σχόλια, εδώ κάθε στόχος χάνεται. Δεν ξέρω πόσο χρόνο διέθεσε το επιτελείο της Ρένας Δούρου για τον σχεδιασμό των κεντρικών συνθημάτων της υποψηφιότητάς της. Πιθανότατα ελάχιστο. «Ζ, ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» και «ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ» αναγράφεται στις αφίσες, με το «Ζ» να δεσπόζει, κεφαλαίο σαν του Γρηγόρη Λαμπράκη, κατακόκκινο όπως στο εξώφυλλο του βιβλίου του Β. Βασιλικού. Βιαστική και ατυχής η επιλογή. Γιατί όταν σε μια προεκλογική εκστρατεία καταφεύγεις σε ένα τόσο σπουδαίο και μοναδικό σύμβολο, αυτό που δείχνεις -επικοινωνιακά τουλάχιστον- είναι ότι έχεις ξεμείνει από επιχειρήματα.

 

Ν.ΚΑΛ.

 

………………………………………..

 

„Υποψήφιος με «χακί»

 

Φυσιολογική και αναμενόμενη θεωρείται η συμμετοχή συνδικαλιστών όλων των αποχρώσεων σε ψηφοδέλτια πολιτικών κομμάτων. Ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ, του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων στο μετρό, κάνει όμως τη διαφορά θέτοντας υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι πρώτος υποψήφιος με «χακί», αφού μαζί με τους 2.400 εργαζόμενους στο μετρό, τον Ηλεκτρικό και το τραμ παραμένει επιστρατευμένος εδώ και 17 μήνες. Με εντολή πρωθυπουργού, για να μην ξεχνιόμαστε. Είναι η τιμωρία τους για τη μεγάλη απεργία τον Ιανουάριο του 2013.

 

Χ.ΤΖ.

 

………………………………………

 

„Εφτά συγγραφείς

 

«Από το Πανεπιστήμιο στη Δημόσια Διοίκηση. Ενα ταξίδι με επιστροφή» είναι ο τίτλος του βιβλίου των εκδόσεων Παπαζήση, το οποίο παρουσιάζεται στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Αέρηδες-Πλάκα). Οι συγγραφείς του, εφτά τον αριθμό: Στέφανος Γκριζάλης, Σωκράτης Κάτσικας, Αχιλλέας Μητσός, Μαρία Στρατηγάκη, Νίκος Πολύζος, Διομήδης Σπινέλλης και Ανδρέας Τάκης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιάννης Βούλγαρης, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λένα Μενδώνη και ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………

 

„Το μέλλον της Ευρώπης

 

H Ελληνική Πανεπιστημιακή Ενωση Ευρωπαϊκών Σπουδών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνουν δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με τους Ελληνες πρώην Επιτρόπους Σταύρο Δήμα, Αννα Διαμαντοπούλου και Βάσω Παπανδρέου. Την εκδήλωση συντονίζει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 19.00 στο ΕΒΕΑ. (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος). Ενδιαφέρουσα συζήτηση ενόψει των ευρωεκλογών.

 

Τ.Τ.

 

………………………………………..

 

„«Ιστορία στο Κόκκινο»

 

Για την ιστορία των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, από το 1981 μέχρι σήμερα, θα συζητήσουν αύριο ο Γεράσιμος Μοσχονάς και ο Ηλίας Νικολακόπουλος στην εκπομπή «Ιστορία στο Κόκκινο», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 11 με 12 το πρωί, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης η σύνδεση των ευρωεκλογών με το εκάστοτε εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………

 

„Στην Καισαριανή

 

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην πλατεία της Καισαριανής. Σήμερα, στις 20.30, το Δίκτυο Νεολαίας της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» καλεί στην εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος της νεολαίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Την Κυριακή, στις 19.30, νέα εκδήλωση με θέμα: «Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Εποχή των Μνημονίων», όπου θα μιλήσουν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης και o Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Κοντόσταυλος.

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………….

 

„Διόρθωση

 

Η «κοπτοραπτική» οδηγεί σε λάθη. Η εφημερίδα μας «διακτίνισε» χθες στο θέατρο Ακροπόλ ουκ ολίγες προσωπικότητες, οι οποίες απλώς υπογράφουν το κείμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφερόμαστε και στους πανεπιστημιακούς Κώστα Βεργόπουλο και Γιάννη Βαρουφάκη, που βρίσκονται στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με τον τελευταίο να στέλνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………

 

„Εκθαμβοι…

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κανείς βουλευτής δεν μίλησε. Υπήρξε όμως συνέχεια στο εντευκτήριο της Βουλής με χαλαρή κουβέντα και καφέ, παρόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πλην της παρότρυνσης του Δημήτρη Κρεμαστινού να δοθεί η εκλογική μάχη με ενότητα, οι υπόλοιπες συζητήσεις αφορούσαν μη πολιτικά ζητήματα. Σε ένα πηγαδάκι μεταξύ Γ. Μανιάτη, Κ. Σκανδαλίδη και Γ. Κουτσούκου σχολιάστηκε η εκθαμβωτική ομορφιά της συζύγου του Σαουδάραβα επιχειρηματία, Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναγιάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα για την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………..

 

„Τα Σκιαδικά!..

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 10 και 11 Μαΐου, πριν από… 155 χρόνια, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Χωροφυλακής και σπουδαστών! Γεγονός που ουδόλως προμήνυε ότι θα οδηγούσε, τρία χρόνια αργότερα, στην έξωση του Οθωνα. Τα επεισόδια έμειναν στην ιστορία ως «Σκιαδικά». Ονομασία οφειλόμενη στα σκιάδια (ψάθινα καπέλα) που κατασκευάζονταν στη Σίφνο. Για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, ο υπουργός Εξωτερικών Αλέξανδρος Ραγκαβής τόνιζε ότι οι Ελληνες πρέπει να προτιμούν ντόπια καπέλα και όχι εισαγόμενα. Ο γιος του Ραγκαβή, Κλέων, έπεισε συμμαθητές του να φορούν σιφνέικα σκιάδια, στολισμένα με γαλανόλευκες κορδέλες, στις κυριακάτικες εξόδους στο Πεδίον του Αρεως. Γρήγορα έγιναν σήμα κατατεθέν της προοδευτικής νεολαίας της Αθήνας («Γαριβαλδινοί»), σε αντίθεση με τους «καθεστωτικούς» νεολαίους, που φορούσαν άσπρα ψηλά καπέλα και αποκαλούνταν «Αυστριακοί». Αντέδρασαν οι εισαγωγείς καπέλων. Υπάλληλοί τους πήγαν στο Πεδίον του Αρεως με κουρελιασμένα σκιάδια, για να διακωμωδήσουν τους σπουδαστές. Ακολούθησε συμπλοκή και επέμβαση της Χωροφυλακής!

 

Ν.Γ.

 

Scroll to top