eforia

11/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα «καμπάνα» για την υπερφορολόγηση

Για δημοσιονομική «βόμβα» κάνει λόγο το Γραφείο Παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αγγίζουν τα 67 δισ. ευρώ!.
      Pin It

Για δημοσιονομική «βόμβα» κάνει λόγο το Γραφείο Παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αγγίζουν τα 67 δισ. ευρώ!

 

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

Πανικό προκαλούν στην κυβέρνηση τα απλήρωτα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την εφορία, που τείνουν να καταστούν ένα δάνειο της τρόικας, όπως αποκαλύπτει σχετική έκθεση του Γραφείου Παρακολούθησης και Αξιολόγησης αυτών των οφειλών. Τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σημείωσαν νέο ρεκόρ πλησιάζοντας τα 67 δισ. ευρώ, ενώ έπεται συνέχεια, καθώς από τον επόμενο μήνα στην «ατζέντα» με τις πληρωμές μπαίνουν: ο Φόρος Εισοδήματος και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που αντικατέστησε το παλιό «χαράτσι» της ΔΕΗ.

 

Οι δύο αυτοί φόροι συνιστούν την «καρδιά» των εσόδων του προϋπολογισμού. Εφόσον οι εισπράξεις τους δεν κινηθούν στα προβλεπόμενα επίπεδα και τα έσοδα αντί να κατευθύνονται προς τα κρατικά ταμεία συνεχίσουν να «τροφοδοτούν» τη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών, οι αρρυθμίες στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θα είναι μεγάλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Παρακολούθησης και Αξιολόγησης αυτών των χρεών και παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κάνει λόγο για μία δημοσιονομική «βόμβα». Η οποία θα πρέπει να αφοπλιστεί πριν σκάσει, διότι τον λόγο μετά θα έχει η τρόικα…

 

Η έκθεση περιγράφει την προβληματική κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της επιβολής και είσπραξης των φόρων στη χώρα μας και η οποία, όπως όλα δείχνουν, οδηγεί στη δημιουργία μιας νέας γενιάς απλήρωτων χρεών στην εφορία, που μέσα στο πρώτο τετράμηνο φτάνουν στα 15 δισ. ευρώ.

 

Επισημάνσεις

 

Το Γραφείο παρακολούθησης αυτών των οφειλών χτυπά «καμπανάκι» για την υπερφορολόγηση επισημαίνοντας τα εξής:

 

* Μισθωτοί, συνταξιούχοι αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στα «χαράτσια» του Μνημονίου που ήρθαν μαζεμένα τα τελευταία χρόνια.

 

* Οι εισπράξεις από τους φόρους στα ακίνητα που είναι αυξημένες κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013 καθίστανται έωλες, δεδομένου ότι αυτές θα πρέπει φέτος να γίνουν από την εφορία και όχι από τον μηχανισμό της ΔΕΗ.

 

* Μικρομεσαίοι, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδίδουν περισσότερο ΦΠΑ, αλλά δεν αντέχουν να πληρώσουν τους υπόλοιπους φόρους (εισοδήματος). Στα 3,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πρόσθετοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος από την αύξηση της φορολογίας περίπου 1 εκατ. μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

 

* Οι εταιρείες σταμάτησαν να πληρώνουν τα βαριά πρόστιμα που τους επιβάλλονται σωρηδόν πλέον για φορολογικές παραβάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στον εξορθολογισμό των φορολογικών προστίμων και του «δρακόντειου» ποινολογίου της εφορίας, για να μπορέσουν να γίνουν απαιτητά από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

Σε ό,τι αφορά την «ακτινογραφία» με τις οφειλές, αυτή έχει ως εξής:

 

1.  Νοικοκυριά: η είσπραξη των χρεών από τα νοικοκυριών έχει υποχωρήσει στο 9,8%. Στο α’ φετινό τρίμηνο φέτος, οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 42,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν ό,τι μπορούν για φόρους εισοδήματος και οι οφειλές τους αυτές μειώθηκαν κατά 61,1%. Αντιθέτως αυξήθηκαν υπέρμετρα σε ένα χρόνο, κατά 92,8%, οι οφειλές από φόρους ακινήτων που έμειναν απλήρωτες.

 

2.  Επιτηδευματίες: ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για εμπόρους και επαγγελματίες που δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ, αλλά τα χρέη τους αυξάνονται. Παραδόξως, ενώ οι εισπράξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ αυξήθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2014 κατά 133,2%, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 123,4%.

 

3.  Νομικά πρόσωπα: διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που άφησαν απλήρωτα οι εταιρείες. Σε σχέση με πέρυσι σημείωσαν αύξηση 98,9%!

 

Scroll to top