12/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από το Βερολίνο στη Μόσχα

Από τη Γερμανία, όπου δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Ρωσία όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
      Pin It

Από τη Γερμανία, όπου δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Ρωσία όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Πολύ σημαντική θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή επίσκεψη στη Μόσχα του Αλέξη Τσίπρα, που περιλαμβάνει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης. Οπως μας διευκρίνισαν στελέχη του κόμματος, πρόκειται για μια επίσκεψη που είχε εδώ και καιρό κανονιστεί έπειτα από πρόσκληση, λίγο πριν από το Πάσχα, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Λαβρόφ, αλλά και της ρωσικής Δούμας, ενώ στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει να κάνει και με τις ευρωεκλογές.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει τη Βαλεντίνα Ματιένκο, πρόεδρο της Δούμας και νούμερο τρία στη ρωσική ηγεσία, ενώ θα πάρει μέρος σε κλειστή ενημερωτική συνάντηση στο ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών της Μόσχας, το οποίο και θεωρείται το πιο σημαντικό ρωσικό think tank. Στη ρωσική πρωτεύουσα θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, με τον Αλέξη Τσίπρα να μας ενημερώνει ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Και η συμμετοχή ναζιστικών στοιχείων όμως στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου είναι απαράδεκτη και τορπιλίζει την ειρήνη». Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι στο Ουκρανικό κρίσιμη και πολύ σημαντική είναι η στάση της Γερμανίας και ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης, μέσω του ΟΑΣΕ, κάτι που μέχρι στιγμής επιχειρεί και το Βερολίνο.

 

Το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), στο Βερολίνο, σε μια επίσκεψη που είχε αυστηρά κομματικό χαρακτήρα. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε για ακόμη μια φορά το δίλημμα «ή με την Ευρώπη των λαών ή με την Ευρώπη των τραπεζιτών» και φάνηκε πολύ αισιόδοξος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές λέγοντας: «Σας διαβεβαιώνω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει μια μεγάλη νίκη που θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και την αρχή του τέλους της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, θα χάσει τη δεδηλωμένη στον λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η καγκελάριος και θα στεναχωρηθεί. Δεν θα αργήσει η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

 

Ο ίδιος ζήτησε να συγκληθεί διάσκεψη για το χρέος του ευρωπαϊκού Νότου και διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία στη διάσκεψη του Λονδίνου. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε ακόμη το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αλληλεγγύη του προς τους Ελληνες στον αγώνα τους για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και ειδικότερα του κατοχικού δανείου, εκτιμώντας παράλληλα πως στο Ευρωκοινοβούλιο θα κατακτήσει την τρίτη θέση και θα πάρει 55 με 60 έδρες.

 

Οπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί τους ψήφους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ίδια όμως στελέχη υποστηρίζουν ότι «η στήριξη δεν πρόκειται να δοθεί, χωρίς να υπάρξει τέλος στην πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

 

Scroll to top