12/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν»

 

Μπορεί η Διεθνής Ημέρας των Μουσείων να εορτάζεται στις 18 Μαΐου, ωστόσο οι εκδηλώσεις σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν από σήμερα ή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και κορυφώνονται την προσεχή Κυριακή. Γενικό θέμα του εορτασμού «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν» και τιμώμενο για τη χώρα μας (από το Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων ICOM) το Βυζαντινό και Χριστιανικό που συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

 

Το Βυζαντινό Μουσείο ξεκίνησε ήδη τις δράσεις του οι οποίες θα κορυφωθούν στις 16 Μαΐου. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί εκεί ο επίσημος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων. Συγκεκριμένα: από τις 16.00 ώς τις 18.00 θα γίνουν παρουσιάσεις στη μόνιμη έκθεση. Στις 17.30 οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην έκθεση «Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος-19ος αιώνας», ενώ στις 18.30 στην έκθεση «Εκτός ναού… Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny». Η υποδοχή του κοινού στον κήπο του μουσείου θα γίνεται από το φωνητικό σύνολο «ΕΞΗ».

 

Στις 19.30 θα χαιρετίσουν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Τέτη Χατζηνικολάου. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με τις ομιλίες του Αλέξη Καλοκαιρινού – καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης και προέδρου της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, του καθηγητή Alexandre Farnoux – διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, της καθηγήτριας Catherine Morgan – διευθύντριας Βρετανικής Σχολής Αθηνών και της δρος Αναστασίας Λαζαρίδου, διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

 

Θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα CAROUSEL με θέμα «Μεσόγειος – Η θάλασσα που αγκαλιάζει τα τραγούδια». (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, τηλ.: 213 2139500. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο www.byzantinemuseum.gr).

 

……………………………………………………………………….

 

Το Flix.gr ανακαλύπτει την Ταινιοθήκη του Γκέτε

 

Με πρόθεση να έρθει κοντά στο πλατύ κοινό και να του γνωρίσει το πολιτιστικό έργο του, το Γκέτε διοργανώνει κύκλο προβολών με ταινίες που προέρχονται αποκλειστικά από την Ταινιοθήκη του. Διαθέτει δωρεάν τις περίπου 700 γερμανικές ταινίες της, από τις αρχές του κινηματογράφου μέχρι και τις πιο πρόσφατες παραγωγές, σε πολιτιστικούς και μορφωτικούς οργανισμούς για μη εμπορικές προβολές, προσφέρει βοήθεια σε έρευνες, στηρίζει τις επαφές μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού κινηματογράφου.

 

Ο κινηματογραφικός ιστότοπος Flix.gr ανακάλυψε έργα των δεκαετιών 1960 και 1970, τα οποία παρουσιάζει με βλέμμα σημερινό. Απόψε ο Μανώλης Κρανάκης παρουσιάζει την ταινία μυθοπλασίας «Αποχαιρετισμός από το χτες»(φωτ.) (1966, με ελληνικούς υπότιτλους) σε σενάριο-σκηνοθεσία Αλεξάντερ Κλούγκε, Αργυρό Λέοντα στη Βενετία το 1966. Η Ανίτα είναι Εβραία κι έρχεται από την «άλλη πλευρά», την ανατολική Γερμανία. Με τη βαλίτσα στο χέρι συναπαντά ξένους που την οδηγούν στην ανακάλυψη μιας άγνωστης χώρας: της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας του έτους 1966… (απόψε στις 20.30, Ομήρου 14–16, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη, τηλ.: +30 210 3661000, [email protected]).

 

…………………………………………………………………………….

 

Οδοιπορικό στις εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Γ. Κασίνη «Οδοιπορικό στις εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου» διοργανώνεται από την κυπριακή πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απόψε στις 20.00. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρύτανης ΕΚΠΑ, και θα μιλήσουν οι: Νέοφυτος, πανιερότατος μητροπολίτης Μόρφου, Ανδρέας Ι. Βοσκός, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Γ. Κασίνης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα (κυπριακή πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).

 

……………………………………………………………………………

 

 

Το έργο του Τάσου Ζωγράφου

 

Εγκαινιάζεται απόψε (19.30) στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων έκθεση του Τάσου Ζωγράφου (1926-2011). Μια περιήγηση στην 60χρονη πορεία του μέσα από 150 έργα, αντιπροσωπευτικά της δουλειάς του ως σκηνογράφου-ενδυματολόγου στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και τη ζωγραφική.

 

Με παρουσία, από τη δεκαετία του ‘50, σε περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις, 200 ταινίες και σε μεγάλο αριθμό παραγωγών στη μικρή οθόνη, ο Τάσος Ζωγράφος συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και κινηματογράφου.

 

Στο ενεργητικό του, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι ταινίες: «O Δράκος» του Ν. Κούνδουρου, «Συνοικία το όνειρο» του Αλ. Αλεξανδράκη, «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», «Θανάση πάρε το όπλο σου» του Ντ. Κατσουρίδη, «Παραγγελιά» του Π. Τάσιου, «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» του Ν. Τζήμα, «Ρόζα» του Χρ. Χριστοφή, «Ενας ερωδιός για τη Γερμανία» του Στ. Τορνέ, (1987) κ.ά. Στο θέατρο δούλεψε σε παραστάσεις από την αρχαία τραγωδία και τον Αριστοφάνη ώς τον Σέξπιρ και τον Μολιέρο, δικά του είναι τα σκηνικά-κοστούμια στις τηλεοπτικές σειρές «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Η Γαλήνη», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Γεώργιος Βιζυηνός» κ.ά.

 

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ενώ στη δεκαετία του ’70 ο Ζωγράφος βρέθηκε αντιμέτωπος με το καβαλέτο και έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση έργων, το 1979, στον Ζυγό.

 

Την έκθεση πλαισιώνει κατάλογος 160 σελίδων και διοργανώνεται από τη γυναίκα του, Εφη Ζωγράφου, με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. Επιμελήτρια: Νέλλη Κυριαζή (διάρκεια έως 29 Ιουνίου, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:

 

Κτίριο Α, Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420-1).

 

…………………………………………………………………………..

 

Ολες οι μουσικές στο Αλατζά Ιμαρέτ

 

Το μνημείο Αλατζά Ιμαρέτ, χωμένο κάτω από την επιφανειακή ελαφρότητα της οδού Κασσάνδρου, φωτίζει τις μυστικές διαδρομές μιας πολύπτυχης Θεσσαλονίκης. To Ωδείο Ανω Πόλης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης διοργανώνει την «7η Μουσική Eβδομάδα», που θα πραγματοποιηθεί στον συναυλιακό χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) στις 12-16 Μαΐου 2014, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει: τζαζ, έντεχνη ελληνική, λαϊκή & παραδοσιακή μουσική, αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, μουσική από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, κλασική, ροκ, χορωδιακή μουσική κ.ά. Kατά τη διάρκεια της Μουσικής Εβδομάδας θα εκτεθούν έργα της Μαρίας Σαραφούδη.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Εναρξη μαθητικών επιδείξεων: 19.00.

 

Εναρξη συναυλιών: 20.15.

 

Scroll to top