Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

ΝΙΚΗΤΡΙΑ 59ΗΣ EUROVISIONΗ αυλαία του 59ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στην Κοπεγχάγη έπεσε κάνοντας ίσως τον μεγαλύτερο θόρυβο των τελευταίων ετών στο ευρωπανηγυράκι.

 

Και τις τρεις μέρες (δύο ημιτελικοί και τελικός) από το κοινό των περίπου 11 με 12 χιλιάδων θεατών στο B&W Hallerna της Κοπεγχάγης υπήρχαν μηνύματα πολιτικά και κοινωνικά. Και ίσως το πιο ηχηρό να ήταν η νίκη της Κοντσίτα, της γυναίκας με το μούσι από την Αυστρία, που με το «Rise Like a Phoenix» απέσπασε το βραβείο συγκεντρώνοντας 290 βαθμούς.

 

«Ενωμένοι στην ανεκτικότητα» ήταν το σύνθημα της τηλεόρασης της Αυστρίας που πριν αρχίσει ο τελικός της Eurovision κάλεσε όσους παρακολουθούσαν τον διαγωνισμό να να βάλουν μια ψεύτικη γενειάδα. Ετσι ακριβώς εμφανίστηκε και η εκπρόσωπος της χώρας για να δώσει τη βαθμολογία. Και αλήθεια, πόσο ανεκτικός είναι σήμερα ο κόσμος μας; Ρώσος βουλευτής έχει ζητήσει από τη ρωσική εθνική επιτροπή να αποφασίσει να απέχει η χώρα από τη Εurovision χαρακτηρίζοντάς την «ευρωπαϊκό gay-parade». Είναι ο ίδιος που υποστήριξε ότι η συμμετοχή της Κοντσίτα «προσβάλλει» τους Ρώσους τηλεθεατές! Οι Λευκορώσοι προχώρησαν σε «καταγγελία της ανώμαλης κατάστασης» και οι αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη συμμετοχή συνεχίστηκαν.

 

Υπήρχαν όμως κι άλλα μηνύματα που άρχισαν μάλιστα από τον πρώτο ημιτελικό. Η Ρωσία αποδοκιμάστηκε έντονα από το κοινό όταν οι παρουσιαστές ανακοίνωσαν ότι περνάει στον τελικό. Και η αμηχανία των παρουσιαστών ήταν εμφανής. Αντίθετα η Ουκρανία απέσπασε ένθερμα χειροκροτήματα. Στον δεύτερο ημιτελικό αποδοκιμάστηκε και η Λευκορωσία, όχι μόνο για την καταγγελία που έκανε αλλά και για τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί η χώρα με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Και η Ρωσία όταν ήρθε η ώρα της βαθμολογίας φρόντισε να τις επιβεβαιώσει δίνοντας το 12άρι της στη Λευκορωσία.

 

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά οι ανταλλαγές 12αριών μεταξύ φιλικών χωρών μειώθηκαν αισθητά. Πάντως η Γαλλία, που ανήκει στις λεγόμενες «big five» που περνάνε απευθείας στον τελικό, κατέληξε τελευταία με μόλις δύο βαθμούς. Το τραγούδι της πλησίαζε αρκετά το στιλ του δικού μας κομματιού «Rise Up» με τους Freaky Fortune feat. Risky Kidd, οι οποίοι όμως συγκέντρωσαν τελικά μόλις 35 βαθμούς και βρέθηκαν στην 20ή θέση. Η ελληνική συμμετοχή ψηφίστηκε από: Αρμενία (7 βαθμοί), Λευκορωσία (6), Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία και Γεωργία (από 4), Ιταλία (3), Αλβανία, Ην. Βασίλειο και Ισραήλ (από 2) και Μάλτα (1).

 

Την παράσταση πάντως έκλεψαν οι Δανοί, που απέδειξαν ότι ξέρουν καλά να στήνουν ένα άψογο σόου. Οχι μόνον από πλευράς σκηνικών αλλά και περιεχομένου. Ενα γεμάτο σόου, έξυπνα στημένο, με ευφυέστατη έναρξη. Μια πληρέστατη συνολικά παραγωγή γεμάτη λάμψη, ενώ τα εισαγωγικά σποτάκια πριν από τα τραγούδια ήταν πραγματικά μικρά έργα τέχνης. Κατά τα λοιπά, τα περισσότερα τραγούδια… πέρασαν και δεν ακούμπησαν ως συνήθως. Ελάχιστα ξεχώρισαν, χωρίς να λείψει το κιτς αν και λιγότερο από άλλες χρονιές. Πολύ καλοί οι δύο σχολιαστές της ΝΕΡΙΤ, Γιώργος Καπουτζίδης και Μαρία Κοζάκου, με χιούμορ, έριξαν τις σπόντες τους, ήταν καλά συγχρονισμένοι, με ελάχιστες… υπερβολές.

 

Στη δεύτερη θέση της 59ης Eurovision, αλλά με απόσταση, βρέθηκε η Ολλανδία με 238 βαθμούς, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν: Σουηδία (218), Αρμενία (174) και Ουγγαρία (143). Ραντεβού λοιπόν του χρόνου στην Αυστρία για τον 60ό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision…

 

……………………………………………………….

 

59η Eurovision – Η κατάταξη

 

1. Αυστρία (290)

2. Ολλανδία (238)

3. Σουηδία (218)

4. Αρμενία (174)

5. Ουγγαρία (143)

6. Ουκρανία (113)

7. Ρωσία (89)

8. Νορβηγία (88)

9. Δανία (74)

10. Ισπανία (74)

11. Φινλανδία (72)

12. Ρουμανία (72)

13. Ελβετία (64)

14. Πολωνία (62)

15. Ισλανδία (58)

16. Λευκορωσία (43)

17. Αγγλία (40)

18. Γερμανία (39)

19. Μαυροβούνιο (37)

20. Ελλάδα (35)

21. Ιταλία (33)

22. Αζερμπαϊτζάν (33)

23. Μάλτα (32)

24. Σαν Μαρίνο (14)

25. Σλοβενία (9)

26. Γαλλία (2)

 

[email protected]

 

Scroll to top