12/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να δεις τι σου ’χω για μετά

      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΤην προστασία της παραδοσιακής προεκλογικής χαλαρότητας επιδιώκει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι ψηφοφόροι από τα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αμέσως μετά τις διπλές εκλογές. Για το υπουργείο Οικονομικών, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν δυσάρεστες ειδήσεις. Ολα… βαίνουν καλώς. Το όχημα της οικονομίας «έστριψε» λίγο πριν από τον γκρεμό. Το πιστοποιούν η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η επιστροφή στις αγορές και η σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές πεδίο.

 

Τα περί δημοσιονομικών αδιεξόδων, τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές για να αρχίσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και τα προβλήματα για την εκταμίευση των υπολειπόμενων 2 δόσεων (1 δισ. ευρώ έκαστη), για το υπουργείο Οικονομικών «είναι μυθεύματα». Δεν υπάρχουν όροι από την τρόικα προκειμένου να συζητηθεί ελάφρυνση του χρέους, όπως και δεν υπάρχει θέμα αναβολής της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα μας.

 

Οσον αφορά το χρέος, σύμφωνα με το υπουργείο: «Οι μόνες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τους εταίρους μας περιγράφονται στις αποφάσεις του Eurogroup: της 27ης Νοεμβρίου του 2012 και της 5ης Μαΐου 2014. Σύμφωνα με αυτές, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, τότε οι εταίροι, όπως έχουν δεσμευτεί, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους».

 

Και αν για το χρέος αργεί ακόμα η συζήτηση, αφού οι δανειστές δεν θέλουν καν να την ανοίξουν πριν από το φθινόπωρο, για τις δύο δόσεις που εκκρεμούν, το υπουργείο δεν βλέπει καμιά εμπλοκή και ας έχει τον τελευταίο λόγο η διοίκηση του ΔΝΤ. Το υπουργείο διαψεύδει τα περί αναβολής της συνεδρίασης του Ταμείου και υπογραμμίζει ότι αυτή θα γίνει πριν από το τέλος Μαΐου «και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου (το ανακοινωθέν έθετε τη συνεδρίαση στις αρχές Ιουνίου)». Προεκλογικά τουλάχιστον δεν υπάρχει ούτε δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014-2018. Υπάρχει στην ενδιάμεση περίοδο 2015-2016 και «υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014, από τις θετικές επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες που έχουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις…».

 

Ωστόσο, το ίδιο το υπουργείο, στο Μεσοπρόθεσμο, υπολογίζει τα δημοσιονομικά αυτά κενά σε 911 εκατ. ευρώ το 2015 (έναντι 2 δισ. ευρώ που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της) και σε 1,927 δισ. ευρώ το 2016 σωρευτικά. Μόνο που -εν όψει εκλογών- το υπουργείο αποφεύγει να κάνει την παραμικρή αναφορά στα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί αυτό το κενό. Οι φορολογούμενοι θα μάθουν τα μέτρα κατόπιν εκλογών. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο. Τότε, σε συνεργασία με την τρόικα και στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα επανεξεταστεί.

 

Τι μας περιμένει

 

Τα δυσάρεστα για τους φορολογούμενους θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται μετά τις εκλογές και εν μέσω της καλοκαιρινής ραστώνης:

 

● Θα καταφτάσουν πάνω από 5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα με 1 έως 4 χαράτσια στα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρος πολυτελείας).

 

● Θα ταχυδρομηθούν άλλα 5,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά με το νέο χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο ονομάζεται «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ) και θα επιβληθεί για πρώτη φορά και στα αγροτεμάχια.

 

● Θα ετοιμαστούν τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης των μισθών των ένστολων και των συντάξεων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών, των πανεπιστημιακών καθηγητών, των καθηγητών ΤΕΙ, των ερευνητών, των διπλωματικών υπαλλήλων και όλων των λοιπών δημόσιων λειτουργών στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.

 

● Θα ληφθούν τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα για την αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τη φορολογία ακινήτων (κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση μηνιαίας παρακράτησης φόρου από μισθούς και συντάξεις, διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και στα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η-1-2015 και μετά κ.λπ.).

 

● Θα διατηρηθούν οι εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων προς άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους και θα ακολουθήσουν οι νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

 

Scroll to top