Pin It

Μια περίεργη ασθένεια έχει αναστατώσει τους κατόχους σκύλων στη Μ. Βρετανία εδώ και δύο χρόνια, καθώς έχει προσβάλει περίπου πενήντα ζώα, απ' τα οποία τα 21 πέθαναν ή οδηγήθηκαν σε ευθανασία. Περιστατικά έχουν σημειωθεί σ' όλο το νησί, τα μισά όμως απ' αυτά γύρω από το Νέο Δάσος (Νιου Φόρεστ) στο Χαμσάιρ, στον Νότο. Η συγκεκριμένη ασθένεια εκδηλώνεται με πληγές στο δέρμα των άκρων και του στήθους, λήθαργο, ανορεξία και εμετούς. Μέσα σε λίγες μέρες απ' την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων η ασθένεια χτυπάει τα νεφρά και οδηγεί στον θάνατο.

 

Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε στο Νέο Δάσος: Ο Τέγκαν, ένας 3χρονος φοξ τεριέ, πήγε βόλτα εκεί με τη «μαμά» του και αμέσως μετά εμφάνισε περίεργα συμπτώματα. Τον πήγαν στον γιατρό αλλά η κατάσταση χειροτέρευε καθώς το πάγκρεας καταστράφηκε τελείως. Το ζωάκι υπέφερε τόσο ώστε η ευθανασία ήταν επιβεβλημένη. Αλλος ένας σκύλος, ο Σάμερ, ένας 11χρονος της φυλής της Βαϊμάρης, χτυπήθηκε επίσης απ' την ασθένεια αυτή μετά από μια βόλτα στο Νέο Δάσος. «Ηταν μεγάλος αλλά υγιέστατος», θα πει η κάτοχός του, η οποία -κι αυτή- πήρε τη δύσκολη απόφαση να «κοιμίσει» τον πιστό της φίλο. Την ίδια κατάληξη είχε κι ένα μπόρντερ κόλι, ο Μπάρνι, 8 ετών, που επίσης εκδήλωσε τα ίδια συμπτώματα ύστερα από μια βόλτα στο καταραμένο δάσος.

 

Κατά τη γνώμη των κτηνιάτρων, πρόκειται για την επανεμφάνιση μιας ασθένειας (Alabama Rot) που χτυπούσε τα γκρέιχαουντ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 και είχε αποδοθεί σε μια σπάνια μορφή του Ε κολοβακτηριδίου. Ο κτηνίατρος Ντέιβιντ Γουόκερ, που ασχολείται με την έρευνα γύρω απ' την περίεργη ασθένεια απ' το 2012, οπότε και έκανε την πρώτη εμφάνισή της στη Μ. Βρετανία, πιστεύει ότι αυτή χτυπάει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγεί σε νέκρωση κυττάρων και επιδρά στο δέρμα και τα νεφρά. «Εμφανίζεται με πληγές στο δέρμα και νεφρική ανεπάρκεια. Προκαλεί ανορεξία, εμετούς και τάση για ύπνο. Δεν ξέρουμε γιατί άλλα ζώα πεθαίνουν τελικά και άλλα όχι. Κάτι συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και οδηγεί το ζώο στον θάνατο. Αυτό ψάχνουμε. Πάντως τα περιστατικά δεν έχουν καταγραφεί μόνο στον Νότο, αλλά σε όλη τη χώρα. Και η ασθένεια δεν μεταδίδεται από ζώο σε ζώο. Μέχρι τώρα έχουμε βεβαιώσει την ασθένεια σε 24 περιπτώσεις, ενώ έχουμε και άλλες 24 που είναι ύποπτες και τις παρακολουθούμε».

 

(Πηγή: «Ντέιλι Μέιλ», Μάρτιος 2014)

 

Scroll to top