akinita

12/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Η Αρχή είχε επισημάνει ότι η υπέρµετρη αύξηση των αντικειµενικών αξιών µόνο στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού, συνιστούσε διακριτική µεταχείριση των πολιτών, κυρίως των µισθωτών και συνταξιούχων, σε σχέση µε την υπόλοιπη Επικράτεια, όπου οι αντικειµενικές αξίες έχουν παγώσει.
      Pin It

Ο Συνήγορος του Πολίτη πληροφορήθηκε µε ικανοποίηση την πρόσφατη τροποποίηση της φορολογικής νοµοθεσίας, σύµφωνα µε την οποία οι τιµές των ακινήτων στο Παλαιό Ψυχικό θα υπολογίζονται από το 2012 και εφεξής µε τις αντικειµενικές αξίες του 2008, αντί των αυξηµένων αξιών που είχαν καθιερωθεί για να ισχύουν από το έτος 2011 και µετά.

Από τον Σεπτέµβριο του 2012, ο Συνήγορος του Πολίτη µε έγγραφό του προς την αρµόδια ∆ιεύθυνση του Υπουργείου Οικονοµικών είχε επισηµάνει ότι η υπέρµετρη αύξηση των αντικειµενικών αξιών µόνο στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού συνιστούσε σε µεγάλο βαθµό διακριτική µεταχείριση των πολιτών, κυρίως των µισθωτών και συνταξιούχων, σε σχέση µε όλη την υπόλοιπη Επικράτεια, όπου οι αντικειµενικές αξίες έχουν παγώσει.

Με βάση τις νέες αυτές διατάξεις, εφόσον έχει ήδη βεβαιωθεί φόρος µε τιµές εκκίνησης και συντελεστές αυξοµείωσης υψηλότερους, θα διενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου από τη φορολογική διοίκηση.

Επίσης, µε νεώτερο έγγραφο προς τον Γενικό Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων τον Ιούλιο του 2013, η αρχή είχε τονίσει ότι το σύστηµα αντικειµενικού προσδιορισµού της αξίας των ακινήτων θα πρέπει να διαµορφώνεται στη βάση συγκεκριµένων κριτηρίων, ώστε να είναι πράγµατι αντικειµενικό και να µην πλήττει δυσανάλογα
ορισµένες κατηγορίες πολιτών.

 

efsyn.gr

 

Scroll to top