venizelos

12/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Βενιζέλος: Να μην αναγνωριστούν τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

«Είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα μετάσχουν και οι πληθυσμοί των ανατολικών περιοχών», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών .
      Pin It

«Μια οργανωμένη αποχή δημιουργεί κρίση νομιμοποίησης» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, για τις οποίες τονίζει πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα μετάσχουν και οι πληθυσμοί των ανατολικών περιοχών της χώρας.

Εξάλλου, σε δήλωσή του στη ΝΕΡΙΤ, την οποία έκανε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως είναι αναγκαίο να μην αναγνωριστούν νομικά τα δημοψηφίσματα που έγιναν πρόσφατα στις ανατολικές περιοχές και συμπληρώνει πως είναι σημαντικό να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Πιο αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Σήμερα, μαζί με τον πρόεδρο της Ελβετικής Ομοσπονδίας, που ασκεί την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, συζητήσαμε για τον Οδικό Χάρτη που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί για να αποκλιμακωθεί η βία και η ένταση στην Ουκρανία, μετά και από τα λεγόμενα χθεσινά δημοψηφίσματα.

Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στη συζήτηση πως πρέπει να ερμηνεύσουμε και να αποσαφηνίσουμε τη σημερινή δήλωση του Κρεμλίνου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, γιατί είναι αναγκαίο να μην αναγνωριστούν νομικά τα δημοψηφίσματα αυτά, είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα μετάσχουν και οι πληθυσμοί των ανατολικών περιοχών, γιατί αλλιώς μια οργανωμένη αποχή δημιουργεί κρίση νομιμοποίησης και είναι σημαντικό να γίνει αυτό που είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία.

Αλλά και η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να ελέγξει την κατάσταση, να αποτρέψει πράξεις επιθετικής βίας, να ελέγξει παραστρατιωτικούς ή παράπλευρους μηχανισμούς και να ξεκινήσει μια διαδικασία πραγματικής συμμετοχής όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όλων των εθνοτικών ομάδων, όλων των γλωσσικών ομάδων και κυρίως όλων των περιοχών της χώρας, για να είναι κυρίαρχη, να είναι ακέραιη αλλά να είναι και δημοκρατική και συμμετοχική. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή και πιστεύω ότι είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών να στηρίξουμε την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και της ελβετικής Προεδρίας».

 

efsyn.gr

 

Scroll to top