Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Την… προσεκτική επέκταση των κυρώσεων σε βάρος ακόμη 13 Ρώσων (και ρωσόφωνων Ουκρανών) αξιωματούχων, αλλά και δύο εταιρειών της Κριμαίας που εθνικοποιήθηκαν από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., κατηγορώντας τη Μόσχα για την «έλλειψη αποκλιμάκωσης» στην ουκρανική κρίση.

 

Μετά τη νέα προσθήκη, τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους έφτασαν τους 61, ενώ οι υπουργοί προειδοποίησαν πως θα επιβληθούν και νέες ποινές εάν προκληθούν οποιαδήποτε προβλήματα στη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διπλωματικές αρχές επιβεβαίωναν πως η Γαλλία θα πουλήσει τελικά τα ελικοπτεροφόρα πολεμικά σκάφη Mistral στον «κακό» Πούτιν. Τα λεφτά, βλέπετε, είναι πολλά –1,2 δισ. ευρώ!– και η… δημοκρατική ρητορική πηγαίνει στην άκρη, αφού όπως δήλωσε ανωνύμως υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, τα συμβόλαια είναι συμβόλαια και οι ρήτρες ακύρωσης είναι υπερβολικά υψηλές!

 

Ταυτόχρονα, αρκετοί υπουργοί φάνηκαν και πάλι ιδιαίτερα διστακτικοί απέναντι στην κλιμάκωση του «πολέμου των κυρώσεων». Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και, φυσικά, Ελλάδα και Κύπρος ανήκουν σε αυτό το «κλαμπ» κρατών που ανησυχούν για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στις δικές τους οικονομίες – ενώ τόσο η Αυστρία όσο και η Γερμανία φάνηκαν να διαφοροποιούνται από τις πιο σκληρές θέσεις των Πολωνών, Ολλανδών, Δανών και άλλων πιο… φιλοπόλεμων υπουργών.

 

Επίσης, άλλοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν στα παρασκήνια πως το γαϊτανάκι των κυρώσεων δεν πρόκειται να αγγίξει τη μεγαλύτερη και πλέον εμπλεκόμενη με το ουκρανικό πρόβλημα ρωσική εταιρεία, την Gazprom… Την Gazprom, που χθες απείλησε εκ νέου να διακόψει τη διανομή φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την 3η Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει ώς τότε τις οφειλές του για τον μήνα αυτόν, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την προπληρωμή των παραδόσεων.

 

Ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ ήταν σαφής: «Εάν δεν υπάρξει προπληρωμή, τότε η Ουκρανία θα παραλάβει… μηδέν κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον Ιούνιο», είπε ο Μίλερ. Και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε με νόημα: «Ξέρουμε πως διαθέτουν τα χρήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει εκ μέρους της Ουκρανίας μια τέτοια πρόθεση και αυτό είναι άσχημο… Επιπλέον γνωρίζουμε ότι η Ουκρανία έχει λάβει χρήματα στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του δανείου του ΔΝΤ» σημείωσε.

 

Scroll to top