Nigiria-koritsia-apagogi

13/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανταλλάσσουν μαθήτριες με μαχητές

ΝΙΓΗΡΙΑ - Βίντεο της Μπόκο Χαράμ δείχνει 136 από τα κορίτσια να φορούν χιτζάμπ απαγγέλλοντας στίχους από το Κοράνι. «Οσες δεν ασπαστούν το Ισλάμ θα έχουν την αντιμετώπιση που ορίζει ο Προφήτης για τους άπιστους» απειλεί ο αρχηγός.
      Pin It

ΝΙΓΗΡΙΑ – Βίντεο της Μπόκο Χαράμ δείχνει 136 από τα κορίτσια να φορούν χιτζάμπ απαγγέλλοντας στίχους από το Κοράνι. «Οσες δεν ασπαστούν το Ισλάμ θα έχουν την αντιμετώπιση που ορίζει ο Προφήτης για τους άπιστους» απειλεί ο αρχηγός

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

ΑΜΠΟΥΜΠΑΚΑΡ ΣΕΚΑΟΥΣαν λάφυρα πολέμου, φορώντας χιτζάμπ που αφήνουν μόνο το πρόσωπό τους ξεσκέπαστο και απαγγέλλοντας στίχους από το Κοράνι, 136 από τα κορίτσια που απήχθησαν πριν από έναν μήνα από το Τσιμπόκ της Νιγηρίας εμφανίζονται σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε χθες η Μπόκο Χαράμ. Οι εικόνες συνοδεύονται από δηλώσεις τριών από τα αιχμάλωτα κορίτσια που δήθεν οικειοθελώς βεβαιώνουν ότι κανείς δεν τις έχει πειράξει, ενώ οι δύο ομολογούν πως ασπάστηκαν το Ισλάμ.

 

Στο βίντεο οι μαθήτριες εμφανίζονται ελάχιστα, καθώς τα 17 λεπτά του μονοπωλούνται από τον αρχηγό της οργάνωσης. Ποζάροντας χαμογελαστός με ένα Καλάσνικoφ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε απειλήσει ότι θα τις πουλήσει, σαρκάζει το διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσηκώσει η απαγωγή και ζητά την ανταλλαγή τους με φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης. «Αυτά τα κορίτσια για τα οποία τόσο ανησυχείτε εμείς τα απελευθερώσαμε. Γιατί ασπάστηκαν το Ισλάμ και έγιναν μουσουλμάνες. Δεν θα τις αφήσουμε αν δεν απελευθερώσετε τα αδέλφια μας», λέει ο ισλαμιστής αντάρτης που έχει επικηρυχθεί με 7 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ.

 

Στην πλειονότητά τους οι μαθήτριες που απήχθησαν είναι χριστιανές. Καθώς στο βίντεο εμφανίζονται μόνο 136 κοπέλες, εντείνονται οι ανησυχίες για την τύχη των υπολοίπων. Το αισιόδοξο σενάριο λέει πως τις χώρισαν σε μικρότερες ομάδες, ώστε να είναι πιο δύσκολη η διάσωσή τους.

 

Απειλές

 

Το απαισιόδοξο βασίζεται στη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Σεκάου πως «όσες δεν ασπαστούν το Ισλάμ θα έχουν την αντιμετώπιση που ορίζει ο Προφήτης για τους άπιστους. Αυτές δεν θα απελευθερωθούν», δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για το τι τους επιφυλάσσουν.

 

Ο αριθμός των φυλακισμένων με τους οποίους η οργάνωση θέλει να ανταλλάξει τα κορίτσια παραμένει άγνωστος, αφού κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι κρατούμενοι, ενώ πολλοί πεθαίνουν ενόσω κρατούνται. Ανάμεσά τους και σύζυγοι των ανταρτών που συλλαμβάνονται συστηματικά από τον στρατό, μια πρακτική που η Μπόκο Χαράμ αξιοποιεί ως άλλοθι για απαγωγές χριστιανών γυναικών. Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τον περασμένο Οκτώβριο αποκάλυψε ότι 950 άτομα που συνελήφθησαν ως μέλη ή οπαδοί της Μπόκο Χαράμ πέθαναν στις στρατιωτικές φυλακές μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013.

 

Η κυβέρνηση απέρριψε κάθε συμφωνία με τους αντάρτες, δηλώνοντας πως «είναι παράλογο να επιχειρεί μια τρομοκρατική οργάνωση να επιβάλλει όρους», όπως απορρίπτει τις σφοδρές κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση. Μαρτυρίες κατοίκων του Τσιμπόκ αποκαλύπτουν πως οι Αρχές είχαν προειδοποιηθεί για ύποπτες κινήσεις στην περιοχή τέσσερις ώρες πριν από την απαγωγή της 14ης Απριλίου και όχι μόνο δεν έστειλαν ενισχύσεις, αλλά η αστυνομία εγκατέλειψε το βράδυ την πόλη.

 

Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν, πιεσμένος από τη διεθνή κατακραυγή αλλά και την παρουσία εκπροσώπων πολλών κρατών που κατέφτασαν την περασμένη εβδομάδα στη χώρα για το Οικονομικό Φόρουμ της Αφρικής, δέχθηκε τελικά την ξένη βοήθεια που επίμονα είχε αρνηθεί.

 

Σχέδια διάσωσης

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε στην πρωτεύουσα η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον νιγηριανό στρατό και ομάδες ειδημόνων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία που επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια διάσωσης, ιδίως μετά τις πληροφορίες που έδωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπόρνο για «θέσεις στις οποίες πιθανόν εθεάθησαν οι απαχθείσες». Την Κυριακή κατέφτασε και ομάδα της ισραηλινής αντιτρομοκρατίας.

 

Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Ολάντ, το προσεχές Σάββατο θα γίνει στο Παρίσι σύνοδος, όπου, εκτός από τη Νιγηρία, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των γειτονικών της κρατών, της Ε.Ε., της Βρετανίας και των ΗΠΑ, για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της απειλής που αποτελεί η Μπόκο Χαράμ.

 

Scroll to top