13/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αγανακτισμένοι» οι Βρετανοί

Ποσοστά πάνω από 30% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο .
      Pin It

Ποσοστά πάνω από 30% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο UKIP

 

Μόλις το 22% των Βρετανών ψηφοφόρων απαντά ότι «εμπιστεύεται τους πολιτικούς» της χώρας

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ UKIP ΝΑΙΤΖΕΛ ΦΑΡΑΤΖΜέχρι πριν από λίγο καιρό το «Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP) βρισκόταν απλώς «σε τροχιά νίκης», όπως επεσήμανε το σύνολο του βρετανικού Τύπου. Τώρα, όμως, «αν επαληθευτεί η δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο SKY NEWS αλλά και άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, δεν θα μιλάμε για μια απλή νίκη, αλλά για θρίαμβο». Αυτό τόνισε στην «Εφ.Συν.» γνωστός πολιτικός συντάκτης βρετανικής εφημερίδας, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της εταιρείας YouGov.

 

Σύμφωνα με αυτό, αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την προηγούμενη εβδομάδα το UKIP θα λάμβανε 31%, οι Εργατικοί 25%, οι Συντηρητικοί 23% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μόλις 9%. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Στα τέλη Απριλίου, μια άλλη, του ινστιτούτου COMRES, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης ITV, το έβγαζε πάλι πρώτο και μάλιστα με ποσοστό 38%. Αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι το 32% των Βρετανών θεωρούν το ξενοφοβικό UKIP «ρατσιστικό κόμμα». Ταυτόχρονα όμως ένας στους τρεις ερωτώμενους είπε ότι «είναι πιο έντιμο από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας». Ετσι, όπως παρατηρούν οι πολιτικοί αναλυτές, «το UKIP φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την έντονη δυσαρέσκεια των Βρετανών για τους πολιτικούς που τους εκπροσωπούν στη Βρετανική Βουλή».

 

Δυσαρεστημένοι

 

Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχετική ερώτηση της YouGov, μόλις το 22% απάντησε ότι «εμπιστεύεται τους Βρετανούς πολιτικούς», ενώ το 72% δήλωσε ξεκάθαρα όχι. Γι’ αυτό και οι Βρετανοί ψηφοφόροι κατατάσσονται πλέον μεταξύ των πιο δυσαρεστημένων Ευρωπαίων αναφορικά με τους πολιτικούς τους.

 

«Νομίζω πως όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη ύφεση, όταν έχεις προβλήματα με το κοινωνικό σύστημα το οποίο χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί, αλλά έχεις και προβλήματα με την Ε.Ε., είναι πολύ εύκολο να έρθει κάποιος να εξαγγείλει δημοφιλή μέτρα για τον κόσμο και να κάνει σπουδαία ρητορική», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός χθες, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης.

 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στην τηλεόραση του ITV, επεσήμανε επίσης πως αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι «να δουν πέρα από τη ρητορική και να προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις στα προβλήματά τους με πολιτικά κριτήρια και όχι επηρεασμένοι από τον θυμό τους». Παράλληλα, τόνισε πως οι εξουσίες που έχουν περάσει από το Γουεστμίνστερ στις Βρυξέλλες πέρασαν από κυβερνήσεις στις οποίες δεν ήταν επικεφαλής. «Θέλουμε αυτές τις εξουσίες πίσω. Θέλουμε να αναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας με την Ε.Ε. να ενημερώσουμε τον κόσμο και μετά να πάμε σε δημοψήφισμα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

Αυτό που επισημαίνουν, πάντως, οι αναλυτές είναι ότι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου «έχει καταφέρει να διεισδύσει ακόμη και σε ψηφοφόρους που παραδοσιακά στηρίζουν τους Εργατικούς».

 

[email protected]

 

Scroll to top