Pin It

Τις προάλλες το ελληνικό σύνολο παλιάς μουσικής «Ex Silencio» έδωσε μια πολύ ειδικών γεύσεων συναυλία στην πάντα φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς (7/5/2014). Αφορμή, αλλά και δείγμα του ευπρόσδεκτα «ανοιχτού» τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ιθύνοντες του μουσείου τις τέχνες συνολικά, υπήρξε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Το μονοπάτι της ψυχής, ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού» που είχε ανοίξει πρόσφατα στη διπλανή αίθουσα.

 

Το μάλλον λιγοστό ακροατήριο που ανταποκρίθηκε στην ιδιαίτερη πρόταση, ανταμείφθηκε με ένα ακρόαμα στο οποίο εκστατικοί ύμνοι και ερωτικά τραγούδια του ευρωπαϊκού 11ου-14ου αιώνα συναντήθηκαν με τις ρυθμικές, όμοια εκστατικές μουσικές των σούφηδων από την Τουρκία και την Εγγύς Ανατολή. Εκθεση και συναυλία –όποιος ήθελε τα απολάμβανε αμφότερα!– λειτούργησαν ως άσκηση πολύ χρειαζούμενης διαπολιτισμικής συνάντησης. Τα τραγούδια των Βίπο ντι Μπουργκουντία, Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν, Γκιγιόμ ντε Μασό και Γιοχάνες Τσικόνια απέδωσε με ταιριαστά καθαρή, «ίσια» φωνή και στιλιζαρισμένη εκφορά η υψίφωνος Φανή Αντωνέλλου.

 

Τη συνόδευσαν σε κυμαινόμενους συνδυασμούς ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας, η Ηλέκτρα Μηλιάδη στη βιέλα και ο Νίκος Βαρελάς στα κρουστά (ντέφια, κουδουνάκια κ.λπ.). Οι ίδιοι τρεις μουσικοί έπαιξαν τέσσερα ανατολίτικα, ημιαυτοσχεδιαστικά κομμάτια από την παράδοση των σούφηδων και ένα χορευτικό, ενόργανο κομμάτι από την Ιταλία του 14ου αιώνα.

 

Η παραβολή μουσικών από τις δυο χρονικά παράλληλες παραδόσεις υπενθύμισε τις κοινές καταβολές (μουσικοί «τρόποι», αρμονίες) και την ξεχασμένη, αρχαία ενότητα του προνεωτερικού μουσικού κόσμου της Μεσογείου.

 

Scroll to top