13/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Ψηφίστε για τους νικητές των Βραβείων Public

 

Η τελική φάση ψηφοφορίας για τα Βραβεία Βιβλίου Public θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου! Οι αναγνώστες καλούνται ξανά να ψηφίσουν το αγαπημένο τους ελληνικό βιβλίο, αυτή τη φορά ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ελληνικούς τίτλους ανά κατηγορία βράβευσης. Μέσα από αυτή την τελική διαδικασία θα προκύψουν τα καλύτερα βιβλία του 2013, από τις προτιμήσεις των αναγνωστών.

 

Η πρώτη φάση της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε με πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό. Οι ελληνικοί τίτλοι που συμμετείχαν στις επτά κατηγορίες των Βραβείων Βιβλίου Public συγκέντρωσαν 106.693 ψήφους και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον 52.000 αναγνωστών που ψήφισαν σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Οι ψήφοι προέκυψαν από αναγνώστες από μικρές και μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, φέρνοντας στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για τον «βιβλιοφιλικό» χάρτη της χώρας. Τώρα στο www.publicbookawards.gr μπορείτε να ψηφίσετε τους μεγάλους νικητές, αυτή τη φορά ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ελληνικούς τίτλους του 2013.

 

…………………………………………………….

 

Φεστιβάλ ενάντια στην ομοφοβία

 

Συνεχίζεται μέχρι τις 15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη το «Not Another Straight Fest», φεστιβάλ για τις διάφορες σεξουαλικότητες, την ποικιλία στην έκφραση φύλου και τη διαχείριση του σώματος, με εκθέσεις φωτογραφίας, κόμικς, χαρτοκοπτική σε Λιμάνι, Καμάρα, Ζεύξιδος, Λευκό Πύργο και Ροτόντα. Σήμερα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32) θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Σύνδεση των κινημάτων-Η ομοφοβία και η τρανσφοβία στο αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα» (18.00). Αύριο στο Σχολείο (Βασ. Γεωργίου και Μπιζανίου), η εκδήλωση επικεντρώνεται σε «Ιστορίες από την καθημερινότητα των τρανς» (19.00). Την Πέμπτη, θεατρική παράσταση «Grotesque» στο θέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), στις 19.30. Περισσότερα στο goodasyouth.com/fest

 

…………………………………………

 

Ωρα για ντοκιμαντέρ

 

Δύο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται σήμερα στις 19.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: «Ηθοποιοί – Ημερολόγιο Σπουδής/Becoming An Actor» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και «Η τέχνη της κρίσης, η περίπτωση του θεάτρου/The Art of Crisis, Theatre Matters» της Κατερίνας Πατρώνη. Το πρώτο θα παιχτεί και στις 21.30. Αύριο θα παρουσιαστεί το φιλμ του Γιάννη Βαμβάκα «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα» (18.00, 20.00, 22.00). Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134, Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046.

 

………………………………………………..

 

Εκθεση του Πλάτωνα Ριβέλλη

 

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 20.30, στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), έκθεση φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη με τίτλο «Τα καθολικά ξωκλήσια της Σύρου». Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται τραβήχτηκαν τη διετία 2010-2012 στην ύπαιθρο της Σύρου.

 

Η αρχική ιδέα ως προς το θέμα ανήκει στην ιστορικό τέχνης Μαρίζα Δαλεζίου, η οποία εντόπισε και επέλεξε τις εκκλησίες που φωτογραφήθηκαν.

 

Οι Συριανοί, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα μέχρι το μέσον του 19ου αιώνα ανήκαν στο καθολικό χριστιανικό δόγμα, έχτιζαν ξωκλήσια στην ύπαιθρο, τα οποία εξωτερικά ήταν απαράλλακτα όμοια με εκείνα του ορθόδοξου δόγματος, αλλά στο εσωτερικό τους αποδείκνυαν τη δογματική και αισθητική συγγένειά τους με τις εκκλησίες της Δύσης. Ο Πλάτων Ριβέλλης φωτογράφισε τα λίγα ξωκλήσια που έχουν απομείνει και που χρονολογούνται από τον 17ο και τον 18ο αιώνα και επέλεξε να αποδώσει ασπρόμαυρο το εξωτερικό και έγχρωμο το εσωτερικό τους για να τονίσει αυτή τη διαφορά. Μέχρι τις 3 Ιουνίου.

 

…………………………………………….

 

«Πολύτροπον» με τέχνη

 

Πριν από λίγους μήνες ο Γαβρίλος Μιχάλης οργάνωσε μια μεγάλη έκθεση από τη μοναδική συλλογή του σε πέντε χώρους, στην κεντρική πλατεία και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στα Καλύβια, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού «Πολύτροπον», θέτοντας τις βάσεις για να γίνουν τα Καλύβια ένα κέντρο διαλόγου και προβληματισμού γύρω από την τέχνη στη χώρα μας. Την ευκαιρία δίνει η έκθεση «21 καλλιτέχνες του Σαρωνικού» που φιλοξενείται στους χώρους του «Πολύτροπον» (Λεωφ. Σουνίου 3 και Παλαιάς Κοινότητας, Καλύβια Αττικής) έως τις 15 Ιουνίου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ν. Ασπρούλης, Ρ. Βελιώτη-Μπιχαλτζή, Αλ. Γκίνη, Π. Γραφάκου, Γ. Δημητράκης, Β. Θεοχαράκης, Μ. Θηβαίου, Ε. Ιατρίδου, Μ. Κόντη, Κ. Μακρή, Δ. Σκαλκώτος, Β. Τζερμιάς, Β. Φιλίππου, Ε. Χατζηαργυρού κ.ά. Τρίτη-Παρασκευή: 19.00-22.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00-14.00, 19.00-22.00.

 

…………………………………………………

 

Το Crazy Cage πήρε παράταση

 

Η ερωτική κωμωδία-θρίλερ του Νόρμαν Λοκ «Crazy Cage» συνεχίζεται μέχρι 3 Ιουνίου στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18 – Ιλίσια, τηλ. 211 0120936). Ενα ζευγάρι, ένας άγνωστος επισκέπτης, μια ανούσια συνουσία, ένας δολοφόνος και ένα θύμα… Κάποιος θα πεθάνει απόψε… αλλά ποιος; Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, μετάφραση Αθηνάς Παραπονιάρη, κοστούμια Parthenis, μουσική σύνθεση από το συγκρότημα «The L.E.D.». Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Καραγκούνη, Χρήστος Μπαλτάς, Γιώργης Κοντοπόδης. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30.

 

…………………………………………………..

 

Ημερίδα για το έργο της Πάστρα

 

Ημερίδα με τίτλο «Θέματα καλλιτεχνικής έρευνας και θεωρίας στο έργο της Ν. Πάστρα» οργανώνεται σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (18.00), στο πλαίσιο της έκθεσης της σπουδαίας γλύπτριας που φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών. Την ημερίδα θα χαιρετίσει ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Christophe Le Rigoleur, ενώ συμμετέχουν οι: Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδης Παπανικολάου, κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Χάρης Σαββόπουλος, καθ. Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, Μάνος Στεφανίδης, επίκουρος καθ. Ιστορίας της Τέχνης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Γιώργος Τσακίρης, καθ. ζωγραφικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ.

 

……………………………………………………………..

 

Συναυλία για τους Γιατρούς του Κόσμου

 

Mεγάλη συναυλία δίνουν οι Encardia, με καλεσμένους φίλους καλλιτέχνες, για την υποστήριξη του έργου των Γιατρών του Κόσμου, σήμερα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουν τα μουσικά σύνολα των θεραπευτικών κοινοτήτων ΚΕΘΕΑ, η Γιώτα Νέγκα, o Kώστας Θωμαΐδης και ο Ηλίας Λογοθέτης. Ωρα έναρξης 20.00. Αντί για εισιτήριο «Ενα κουτί αντιβίωση ή ένα παιδικό γάλα για αυτούς που το έχουν απόλυτη ανάγκη».

 

…………………………………………………………….

 

Στο Κάιρο του Μαχφούζ

 

Το βιβλίο της Πέρσας Κουμούτση «Στους δρόμους του Καΐρου-Περίπατος με τον Ναγκίμπ Μαχφούζ» (Ψυχογιός) παρουσιάζεται σήμερα (19.00) στo Public Συντάγματος (19.00). Θα μιλήσουν οι: δρ Χισάμ Νταρουίς, μορφωτικός ακόλουθος της αιγυπτιακής πρεσβείας, δρ Ευθύμιος Σουλογιάννης, ομ. διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών, και ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης. Ανάγνωση αποσπασμάτων από τον ηθοποιό Αυγουστίνο Ρεμούνδο.

 

Scroll to top