13/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φτηνή» η ζωή των νεφροπαθών

Σωρεία καταγγελιών για αμφιβόλου ποιότητος φίλτρα αιμοκάθαρσης, τα οποία επέλεξε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
      Pin It

Σωρεία καταγγελιών για αμφιβόλου ποιότητος φίλτρα αιμοκάθαρσης, τα οποία επέλεξε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών

 

Πριν από μερικές μέρες στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου ένα φίλτρο, αμφιβόλου ποιότητος, έσκασε και η μονάδα γέμισε από το αίμα του ασθενή που πεταγόταν σαν σιντριβάνι. Ευτυχώς, ο νεφροπαθής σώθηκε, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τον υπέβαλαν σε πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος, προκειμένου να γλιτώσουν τη ζωή του.

 

Στην ίδια μονάδα, ακόμη δύο τέτοια φίλτρα «μπούκωσαν». Τα λόγια των προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Γεώργιου Καστρινάκη και Δημήτρη Γούμενου, καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, αντίστοιχα, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, τρομάζουν.

 

Οι πολλές παρόμοιες αναφορές το τελευταίο διάστημα για αμφιβόλου ποιότητος φίλτρα αιμοκάθαρσης σχετίζονται -όπως είπαν- με σοβαρές παρενέργειες, όπως: αλλεργίες, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα στα χέρια, έντονος κνησμός, ρίγη, εμέτους, έντονα υποτασικά επεισόδια, κακή κάθαρση, επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, σφίξιμο στο στήθος, έντονες ξηροστομίες. Οι επιλογές των φίλτρων από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) έχουν θορυβήσει την κοινότητα των βαριά χρόνια πασχόντων αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών και την ιατρική κοινότητα που υπηρετεί την αιμοκάθαρση.

 

«Επιλογές που τελικά οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών», τόνισε ο Δ. Γούμενος. «Οι ασθενείς πλέον φοβούνται για τη ζωή τους από συνεδρία σε συνεδρία, μη γνωρίζοντας την ποιότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούνται σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας», πρόσθεσε ο Γ. Καστρινάκης.

 

Ντάνι Βέργου

 

Scroll to top