14/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Η «περιπέτεια» του Φάις

 

Σήμερα, στις 19.30, συναντάμε τον Μισέλ Φάις στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπύρου Μερκούρη 62, 210- 7249604) στο Παγκράτι. «Η περιπέτεια του εαυτού, της μνήμης και της αφήγησης. Από την “Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου” ώς “Το παγκάκι του κανένα”» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης. Τον συγγραφέα παρουσιάζουν η ιστορικός Αννα-Μαρία Δρουμπούκη, ο φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης και η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά. Αποσπάσματα από το σύνολο του έργου του θα διαβάσει η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη.

 

………………………………….

 

Εκπαιδευτικό εργαστήριο

 

Ενα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς και όλους όσοι αγαπούν την εκπαίδευση στα μουσεία διοργανώνει σήμερα στις 19.00 ο εκδοτικός οίκος «Μεταίχμιο», στον πολυχώρο του (Ιπποκράτους 118), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Εισηγήτριες: Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Είσοδος ελεύθερη.

 

…………………………………

 

Λογοτεχνική συνάντηση

 

Οι συγγραφείς των εκδόσεων «Ψυχογιός» Χάουαρντ Τζέικομπσον («Αστική ζωολογία», «Η περίπτωση Φίνκλερ») και Αχμέτ Αλτάν («Το τελευταίο παιχνίδι») συναντιούνται σήμερα, στις 19.30, στο Public Συντάγματος και συζητούν για τον Θεό και τη λογοτεχνία. Είσοδος ελεύθερη.

 

…………………………………….

 

Rising Stars στο Μέγαρο

 

Τα «ανερχόμενα αστέρια» Διονύσης Γραμμένος και Quatuor Voce παρουσιάζουν σήμερα, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής (τηλ. 210-7282333) το δημοφιλέστατο «Κουιντέτο Στάντλερ» του Μότσαρτ, το «ερωτικό μανιφέστο» του Γιάνατσεκ με τον τίτλο «Προσωπικές επιστολές», και το «Celebration XVI» του Θόδωρου Αντωνίου. Χάρη στον θεσμό των Rising Stars το κοινό έχει την ευκαιρία να ακούσει σήμερα τους αυριανούς πρωταγωνιστές της διεθνούς μουσικής σκηνής.

 

…………………………………..

 

Χορεύοντας τον Μπέκετ

 

Εμπνευσμένη από το «Λίκνισμα» του Μπέκετ, η παράσταση «All i’s» της ομάδας χορού Soyuz, σε χορογραφία Ολγας Σπυράκη και καλλιτεχνική διεύθυνση Αλέξη Αλάτση, διερευνά την ατομικότητα, όταν σε μια κοινωνική συνύπαρξη μπορεί να στερεί τη συλλογική επικοινωνία και ευτυχία. Σήμερα και αύριο, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206 – 210-3418550) στις 21.00. Είσοδος: 10 ευρώ.

 

…………………………………….

 

Προβολές στο Γκαίτε

 

Οι εξαιρετικές ταινίες «Τελευταίες λέξεις» (ντοκιμαντέρ, 1967) και «Αγκίρε, η οργή του θεού» (μυθοπλασία, 1972) του Βέρνερ Χέρτζογκ προβάλλονται σήμερα, στις 20.30, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, 210-3661000), με ελεύθερη είσοδο. Στο πρώτο ένας ηλικιωμένος άντρας μεταφέρεται από την αστυνομία με τη βία από το ακατοίκητο πλέον νησί Σπιναλόγκα. Ο άντρας αυτός δεν λέει κουβέντα, παίζει μόνο τη λύρα του. Με την οργισμένη άρνησή του να μιλήσει περνά στη σφαίρα των επαναστατημένων ηρώων που έχουν σφραγίσει το έργο του σκηνοθέτη. Στη δεύτερη ταινία μεταφερόμαστε στις περουβιανές Ανδεις τον 16ο αιώνα. Μια εξερευνητική αποστολή Ισπανών κονκισταδόρων αναζητά το Ελδοράδο, τη μυθική χώρα χρυσού των Ινκας. Ο διψασμένος για εξουσία Αγκίρε παρακάμπτει ανωτέρους και ανακηρύσσει εαυτόν αρχηγό.

 

…………………………………..

 

Κιτσοπούλου με «Κοκκινοσκουφίτσα»

 

Η ανατρεπτική Λένα Κιτσοπούλου μάς συστήνει την «Κοκκινοσκουφίτσα» της, από σήμερα έως τις 25 Μαΐου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), στις 21.00, στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210- 9005800). Διασκευάζοντας το γνωστό παραμύθι, η Κιτσοπούλου μιλά άμεσα για την καθημερινότητά μας και σαρκάζει την ανθρώπινη φύση. Δεν πρόκειται για παρωδία. Το παραμύθι δίνει τη βάση για να ορίσουμε την καθημερινότητα που μας απελπίζει, παίζοντας αιωνίως τον ρόλο του εαυτού μας. Την Κυριακή 18 Μαΐου, λόγω των εκλογών, αντί για παράσταση θα γίνει συζήτηση με τη συγγραφέα.

 

Scroll to top