Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Με δυναμισμό συνεχίζουν για 17η εβδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι Νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι του σωματείου AMCU, αντιστεκόμενοι στις αφόρητες πιέσεις των κολοσσών εξόρυξης πλατίνας να τερματίσουν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία που έχουν κάνει ποτέ.

 

«Θα παραμείνουμε ισχυροί και ενωμένοι όσο δύσκολο κι αν είναι» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου, απευθυνόμενος στους χιλιάδες απεργούς του Μαρικάνα, περιοχή όπου κάνει εξορύξεις η λονδρέζικη εταιρεία Lonmin. Εκατοντάδες απεργοί κρατώντας ξύλα περιφρουρούν την απεργία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες την τιμή του λευκόχρυσου στα 1.470 δολάρια ανά ουγκιά. Εκτός από την Lonmin δραματική μείωση της παραγωγής καταγράφεται και στις εταιρείες Anglo American Platinum και Impala Platinum, ενώ η παγκόσμια παραγωγή πλατίνας, ευγενούς μετάλλου που χρησιμοποιείται στους καταλύτες των οχημάτων, σημειώνει μείωση κατά 40%.

 

Οι τρεις κολοσσοί πάντως υποστηρίζουν με ανακοινώσεις τους στα ΜΜΕ ότι πολλοί από τους απεργούς έχουν εκφράσει προθυμία να επιστρέψουν στα έγκατα της γης μετά τις νέες προτάσεις για αυξήσεις που έγιναν μέσω SMS και e-mail προς τους μεταλλωρύχους.

 

«Η αγωνιστικότητά μας δεν θα καμφθεί με τα SMS» ήταν η απάντηση του επικεφαλής του AMCU, Γιόζεφ Ματούντζουα, ο οποίος, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, μίλησε στον χώρο όπου τον προπερασμένο Αύγουστο η αστυνομία δολοφόνησε εν ψυχρώ 34 απεργούς. Από την πλευρά του το συνδικάτο NUM, το οποίο φέρεται να στηρίζει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, αναφέρει ότι οι συνάδελφοί τους του AMCU δεν τους αφήνουν να εργαστούν.

 

Οι τρεις εταιρείες προσφέρουν αυξήσεις της τάξης του 10%, με μακρύ όμως χρονικό ορίζοντα (2017), ενώ οι απεργοί ζητούν η αύξηση να είναι τουλάχιστον 15%. Αυτό πάντως που καθίσταται σαφές και καταδεικνύει την ουσία των κινητοποιήσεων είναι το γεγονός ότι 20 χρόνια μετά τον τερματισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ, οι Νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι αισθάνονται ότι δεν αμείβονται δίκαια σε σχέση με τα κολοσσιαία κέρδη που αποκομίζουν οι πολυεθνικές οι οποίες εκμεταλλεύονται τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Μαύρης Ηπείρου.

 

Scroll to top