Pin It

Των Λουκά Μαστή, Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

Το Νότιο Αιγαίο, και ειδικά τα Δωδεκάνησα, αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια ένα από τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ, αλλά δύσκολα θα συνεχίσει να είναι, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Δήμο Ρόδου, που είναι ο μεγαλύτερος του Αιγαίου, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν προβλήματα, παραμένουν όμως στο παιχνίδι επιλογής στηριζόμενοι στους μηχανισμούς των προηγούμενων ετών. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η μάχη στον Δήμο Κω, όπου εμφανίζεται στο προσκήνιο ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης ύστερα από απουσία αρκετών ετών.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Αναζητούν στεριά ανάμεσα πελάγους

 

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αναμετρηθούν πέντε συνδυασμοί που καλούνται να δώσουν τη μάχη στα 48 νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι είναι:

 

* Ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης ο οποίος δηλώνει ανεξάρτητος, έχοντας όμως την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μαχαιρίδης σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, όπου τα ποσοστά του ήταν ιδιαίτερα υψηλά, παρουσιάζεται πιο αδύναμος, πολλοί όμως εκ των υποστηρικτών του θεωρούν ότι μπορεί και πάλι να τα καταφέρει. Στα υπέρ του είναι ότι κατάφερε να προσεταιριστεί στελέχη από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας όπως ο πρώην δήμαρχος Καμείρου, Δημήτρης Κρητικός (θα είναι υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου), και ο πρώην δήμαρχος Λίνδου, Μανόλης Παλλάς. Ποντάρει επίσης στον νυν δήμαρχο Σύρου, Γιάννη Δεκαβάλλα, που είναι υποψήφιος μαζί του για τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.

 

* Δυναμική θεωρείται η υποψηφιότητα του επιχειρηματία Γιώργου Χατζημάρκου που δηλώνει ανεξάρτητος, έχοντας όμως την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Χατζημάρκος ενισχύθηκε σημαντικά από το γεγονός ότι έχει συμπαραταχθεί μαζί του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Χαράλαμπος Κόκκινος, ενώ έχει πλαισιώσει τον συνδυασμό του με αρκετά νέα πρόσωπα κυρίως από την επιχειρηματική κοινότητα. Ειδικά στο νησί της Ρόδου, όπου είναι συγκεντρωμένοι και οι περισσότεροι ψηφοφόροι, ο κ. Χατζημάρκος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρός.

 

* Να ανατρέψει τους συσχετισμούς φιλοδοξεί ο επί 28 χρόνια δήμαρχος Λειψών, Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τους Οικολόγους και την Κοινωνική Συμφωνία καθώς και από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως τον δικηγόρο Μιχάλη Κόκκινο που θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου. Ο κ. Σπύρου ήταν από τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα και ανήκε στην ομάδα των «Ιταλών» του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Από τα στελέχη του συνδυασμού θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σπύρου θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο είτε τον κ. Χατζημάρκο είτε τον κ. Μαχαιρίδη.

 

* Για δεύτερη φόρα θα είναι υποψήφια η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη, υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ. Στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό που είχε πάρει είχε φτάσει στο 10% και τα στελέχη του ΚΚΕ ευελπιστούν ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.

 

* Ο συνταξιούχος αστυνομικός Σάββας Σπυρίδης θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης που στηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για τον αστυνομικό που είχε γίνει πρωτοσέλιδο πριν από μερικούς μήνες, όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του να εκπαιδεύει νεαρούς χρυσαυγίτες στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου.

 

………………………………………………………………………………………….

 

ΣΥΡΟΣ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

 

Υποψήφιοι θα είναι ο νυν αντιδήμαρχος Ανδρέας Γιαλόγλου, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Μαραγκός από τον χώρο της Ν.Δ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Παύλου Χρυσαφίδη και το ΚΚΕ την υποψηφιότητα του Νίκου Καϊλή, ενώ υποψήφιος είναι επίσης ο Ανδρέας Τζίνης.

 

……………………………………..

 

ΣΙΦΝΟΣ

 

Οι ίδιοι υποψήφιοι που κατέβηκαν και το 2010 θα διεκδικήσουν τον Δήμο Σίφνου, και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γεροντής, και οι δύο ως ανεξάρτητοι.

 

……………………………………..

 

ΜΥΚΟΝΟΣ

 

Στη Μύκονο θα αναμετρηθούν οι Ανδρέας Φιορεντίνος, Κωνσταντίνος Κουκάς και Αννα Καμμή, με τους δύο πρώτους να προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και την τρίτη να υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

…………………………………….

 

ΘΗΡΑ (ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ)

 

Τους πέντε φτάνουν οι υποψήφιοι για τον Δήμο Θήρας. Ο νυν δήμαρχος, Νικόλαος Ζώρζος, προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και αυτή τη φορά θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται ο ανεξάρτητος Αντώνης Σιγάλας, που το 2010 ήρθε δεύτερος με την επίσημη στήριξη του Κινήματος. Το ΚΚΕ στηρίζει, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, τη Μαρία Αργυρού και υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι για πρώτη φορά ο Αντώνης Κωνσταντινίδης. Υποψήφιος είναι και ο Γιώργος Χάλαρης, που κινείται στον κεντροαριστερό χώρο.

 

……………………………………..

 

ΑΝΔΡΟΣ

 

Τρεις είναι οι υποψήφιοι για τον Δήμο Ανδρου, όλοι ανεξάρτητοι. Ο Θεοδόσης Σουσούδης, που προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και στις προηγούμενες εκλογές ήρθε δεύτερος, ο Γιάννης Μαλταμπές που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, τη στήριξη του οποίου είχε το 2010, και ο ανεξάρτητος Γιάννης Καπάκης.

 

……………………………………

 

ΙΟΣ

 

Ο νυν δήμαρχος Μιχάλης Πετρόπουλος θα αναμετρηθεί με τον Παναγιώτη Αρχολέκα.

 

………………………………….

 

ΚΕΑ

 

Ο δήμαρχος Αντώνης Δεμέναγας δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και το αξίωμα του δημάρχου θα διεκδικήσουν η αντιδήμαρχος Ειρήνη Βελισσαροπούλου και ο Γιάννης Ευαγγέλου, που ήταν υποψήφιος και το 2010.

 

…………………………………..

 

ΜΗΛΟΣ

 

Τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στη Μήλο. Ο δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του απέναντι στον Αντώνη Καβαλιέρο, που ήρθε τέταρτος το 2010, και τη Σοφία Ψαθά.

 

…………………………………..

 

ΑΜΟΡΓΟΣ

 

Ο δήμαρχος Νικήτας Ρούσσος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με αντιπάλους τον Νίκο Φωστιέρη, δήμαρχο από το 2003 έως το 2010, και την Ειρήνη Γιαννακοπούλου.

 

………………………………………

 

ΝΑΞΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 

Ο νυν δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος. Απέναντί του έχει τον Νίκο Μαϊτό, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, την Ευδοκία Ψαρρά, που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ, και τον Βασίλη Βρούτση που βρίσκεται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

…………………………………..

 

ΠΑΡΟΣ

 

Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τον Δήμο Πάρου. Ο νυν δήμαρχος, Χρήστος Βλαχογιάννης, προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, του οποίου τη στήριξη είχε το 2010, και αυτή τη φορά κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους στηρίζεται η υποψηφιότητα του Νίκου Σαρρή και το ΚΚΕ στηρίζει τον Κώστα Ροκονίδα. Ανεξάρτητη υποψηφιότητα είναι αυτή του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου Μάρκου Κωβαίου, που προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

 

……………………………………

 

ΤΗΝΟΣ

 

Στους δύο μονομάχους του 2010, τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Κροντηρά και τον Σίμο Ορφανό που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, προστίθενται οι υποψηφιότητες του οικονομολόγου Νικόλαου Κουσουνάδη και του Ιάκωβου Πρωτόπαπα, που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Καλύτερα πρώτος στο νησί παρά ναυαγός στην πόλη

 

ΡΟΔΟΣ

 

Στον Δήμο Ρόδου, με απόντα τον νυν δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά, η μάχη θα δοθεί μεταξύ 5 υποψηφίων. Συγκεκριμένα:

 

● Ο νυν αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Φώτης Χατζηδιάκος, που έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα στελέχη από την παράταξη της πλειοψηφίας.

 

● Κοινός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ είναι ο μηχανικός Γιώργος Υψηλάντης. Πρόκειται για υποψηφιότητα που έχει συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και έχει αρκετές πιθανότητες να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.

 

● Υποψήφιος θα είναι και ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης, προερχόμενος από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Εχει όμως να αντιμετωπίσει την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ρόδου, Χατζή Χατζηευθυμίου, από τον ίδιο χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διιστάμενες εκτιμήσεις για το ποιος εκ των δύο θα καταφέρει να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.

 

● Υποψήφιος θα είναι επίσης ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΚΚΕ, Τάκης Πότσος, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις.

 

……………………………………

 

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

 

Στο Καστελόριζο η μάχη θα δοθεί μεταξύ των πρώην δημάρχων Παύλου Πανηγύρη και Γιώργου Αχλαδιώτη. Και οι δύο τους προηγούμενους μήνες είχαν τεθεί σε αργία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για παρατυπίες και παραλείψεις στην άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Το 2010 είχε εκλεγεί ο κ. Πανηγύρης, ο οποίος τέθηκε σε αργία, για να αντικατασταθεί από τον κ. Αχλαδιώτη, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του τέθηκε σε αργία.

 

Δήμαρχος είναι τώρα ο Νίκος Ασβέστης, ο οποίος είναι υποψήφιος με τον κ. Αχλαδιώτη.

 

…………………………………….

 

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

 

Πέντε συνδυασμοί θα αναμετρηθούν στην Κάλυμνο. Υποψήφιοι θα είναι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Ιωάννης Γιαλουζής, ο Γιάννης Μαστροκούκος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Μαύρος από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και ο Σάκης Χούλης που έχει την υποστήριξη του ΚΚΕ.

 

………………………………………

 

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

 

Οι υποψήφιοι που αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο του 2010 θα διεκδικήσουν εκ νέου τον δήμο. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μιχάλης Χανιώτης θα αντιμετωπίσει, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, τον Ηλία Λάμπρο.

 

…………………………………….

 

ΚΩΣ

 

Στον Δήμο Κω υπάρχουν πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι και συγκεκριμένα:

 

- Ο νυν δήμαρχος Κώστας Καϊσερλής θα είναι ξανά υποψήφιος. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης -βασικοί αντίπαλοι και στις προηγούμενες εκλογές.

 

Νέο πρόσωπο, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης που εμφανίζεται στο προσκήνιο ύστερα από πέντε χρόνια, αφού είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίου της Ν.Δ. για την εμπλοκή του στην υπόθεση με τον εφοπλιστή κ. Μανούση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την παράταξη «Δίεσις» με επικεφαλής τον Γιάννη Ζερβό, μια παράταξη με νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει την υποψηφιότητα της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κικής Μακρή.

 

…………………………………

 

ΛΕΡΟΣ

 

Στη Λέρο θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως αντιπάλους τον Μιχάλη Κοντραφούρη και τη Φωτεινή Χατζηκωνσταντίνου, η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

 

……………………………….

 

ΠΑΤΜΟΣ

 

Υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Στόικος, έχοντας ως αντίπαλους τον Πανάγο Ευγενικό και τον Σπύρο Μαυρώνα που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

……………………………………

 

ΣΥΜΗ

 

Ο δήμαρχος επί 12 χρόνια Λευτέρης Παπακαλοδούκας θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχοντας απέναντί του τη δυναμική υποψηφιότητα του Πανορμίτη Μοσκιού, που υπήρξε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος.

 

Scroll to top