15/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Πίσω από τους λόφους» του Κριστιάν Μουντζίου

 

Την ταινία του Κριστιάν Μουντζίου «Πίσω από τους λόφους» προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών απόψε στις 19.00. Την πρόσφατη δημιουργία του Ρουμάνου σκηνοθέτη θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και κληρικός Πέτρος Μινώπετρος, ενώ μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τους Διονύσιο Σκλήρη (διδάκτορα Θεολογίας και φιλόλογο) και Βασίλειο Χριστοδούλου (διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Αρχιεπισκοπής Αθηνών). Είσοδος ελεύθερη. Μεγ. Βασιλείου 15, Ρουφ (δεύτερος παράλληλος δρόμος πίσω από το κτίριο του Μουσείου Μπενάκη). Τηλ.: 210-3473887.

 

………………………………………..

 

Leon στο Νομισματικό

 

Ο Leon στις 21.00 παρουσιάζει στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα-τηλ.: 210-3610067) κομμάτια από το καινούργιο του άλμπουμ «Global», από τον πρώτο του δίσκο καθώς και διασκευές. Παίζουν: Λέων Βερέμης (φωνή, ukulele, κιθάρα, πλήκτρα), Νεφέλη Λιούτα (φωνητικά, βιολί, πλήκτρα, κρουστά), Στέλιος Προβής (κιθάρα, κρουστά, φωνητικά), Αγγελος Αϊβάζης (κιθάρα, πλήκτρα, φωνητικά), Τζίμ Σταρίδας (τρομπόνι, κρουστά, ακορντεόν), Θοδωρής Βρανάς (drums, programming), Κωνσταντίνος Βαβούσης (μπάσο, φωνητικά).

 

………………………………………

 

Φεστιβάλ Outview

 

Αρχίζει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48- τηλ.: 210-3609695) το 8ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ με θέμα τη «γενετήσια διαφορετικότητα» όπως αυτή εκφράζεται στη μεγάλη οθόνη. Θα προβληθούν πάνω από 70 ταινίες με ομοφυλοφιλικό (και όχι μόνο) θέμα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, συναντήσεις με δημιουργούς και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Ταινία έναρξης το «Eastern Boys» του Γάλλου Ρομπέν Καμπιγιό, για τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη στο Παρίσι και τον πληρωμένο έρωτα, με την παρουσία του πρωταγωνιστή της Ολιβιέ Ραμπουρντέν (8.30 μ.μ., Κωνσταντινουπόλεως 46). Πληροφορίες: Facebook page: https://www.facebook.com/OutviewFestival.

 

……………………………………….

 

Αειθαλές Ταινιόραμα

 

Το Ταινιόραμα 2014 ξεκινάει στο «Αστυ» (Κοραή 4) με 168 επιλεγμένες ταινίες που θα προβληθούν σε διάστημα 56 ημερών (μέχρι τις 9 Ιουλίου). Ανάμεσά τους το «Παράνομο κρεβάτι» του Φρανσουά Τριφό, οι «Ναυαγοί» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, οι «Τέσσερις μύγες σε πράσινο βελούδο» του Ντάριο Αρτζέντο, το «Καλώς ήλθατε στο κουκλόσπιτο» του Τοντ Σόλοντζ. Επίσης, θα γίνουν θεματικά αφιερώματα στον Σύγχρονο Καναδικό Κινηματογράφο, την Ιταλική Σάτιρα, τον Βαλκανικό Κινηματογράφο, τον Ανεξάρτητο Αμερικανικό Κινηματογράφο, το Αγγλικό Σινεμά καθώς και αφιερώματα σε δημιουργίες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Γαλλική Κουλτούρα και τη Μέση Ανατολή καθώς και σε σκηνοθέτες όπως: Λουίς Μπουνιουέλ, Φρανσουά Τριφό, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ντάριο Αρτζέντο, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Φεντερίκο Φελίνι, Αλφρεντ Χίτσκοκ, Λουκίνο Βισκόντι, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τσαν-γουκ Παρκ, αλλά και στη Μελίνα Μερκούρη.

 

Οι τρεις ημερήσιες προβολές κοστίζουν 6 ευρώ. Κάρτα για όλη τη διάρκεια του «Ταινιοράματος»: 40 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.facebook.com/astycinema

 

……………………………………….

 

Η αποχαιρετιστήρια του Χριστόπουλου

 

Σήμερα στις 8.30 στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής η ΚΟΑ υπό τον πρώην καλλιτεχνικό της διευθυντή Βασ. Χριστόπουλο ερμηνεύει τη λυρική και ευαίσθητη Τρίτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς και το στιβαρό και δραματικό Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του μεγάλου Γερμανού μουσουργού. Σολίστ η σπουδαία Ρωσίδα πιανίστα Αννα Βινίτσκαγια. Η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του Αρη Γαρουφαλή (1942-2013). Τιμές: 30 € (διακ.), 20, 15, 10, 5 (φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑμεΑ). Πληροφορίες: www.koa.gr. Αγορά εισιτηρίων: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210-7282333.

 

………………………………………..

 

Διαλέξεις για τον Σωκράτη από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο

 

«Η Αθήνα του Σωκράτη» τιτλοφορείται ο κύκλος διαλέξεων με τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο το Σάββατο (επίσης στις 24/5 και 31/5) στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο) 17.00 – 19.00. Είναι μια περιήγηση στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα, στο «ελληνικό θαύμα», μέσα από το βλέμμα ενός ανθρώπου που το έζησε, βρήκε τον τρόπο να πάρει τις αποστάσεις του για να το κρίνει και κατέθεσε στην ιστορία τη σκέψη της απορίας και της συνεχούς διερώτησης. «Στόχος μου είναι να δείξω, εκτός των άλλων, πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός μελετητής για να γίνει αναγνώστης του Πλάτωνα», λέει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος. «Αρκεί να ξέρει πώς θα τον προσεγγίσει αποφεύγοντας τα στερεότυπα που τρομάζουν και τον κρατούν αποκλεισμένο». Διάρκεια σεμιναρίου: 5 δίωρες διαλέξεις-σεμινάρια. Κόστος συμμετοχής: 15 € για κάθε διάλεξη, 12 € για φοιτητές.

 

…………………………………………

 

Το Μπενάκη τιμά το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Αύριο στο κτίριο της οδού Κουμπάρη διοργανώνεται αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζοντας την παράδοση, που εγκαθίδρυσε το Μουσείο από το 2005, να τιμά κάθε χρόνο έναν πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας με σημαντικό έργο. Στην εκδήλωση, εκτός από τον κ. Δεληβοριά, θα μιλήσουν οι Γιώργος Λούκος, Θάνος Μικρούτσικος, Σταύρος Μπένος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, καθώς και η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

 

…………………………………………

 

Για την Πολυδούρη

 

Στις 20.00 στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α- Σύνταγμα-τηλ.: 210-3734934) οι εκδόσεις της «Εστίας» παρουσιάζουν «Τα Ποιήματα» της Μαρίας Πολυδούρη, μια σημαντική έκδοση και μια άρτια, από φιλολογική άποψη, δουλειά (εισαγωγή, επιμέλεια, επίμετρο, πίνακες, εργοβιογραφία, πρώτη παρουσίαση λανθάνοντος υλικού, φωτογραφίες κ.λπ.), που οφείλεται στη Χριστίνα Ντουνιά, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Θα μιλήσουν οι: Αθηνά Βογιατζόγλου (καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Ρούλα Γεωργακοπούλου (δημοσιογράφος), Ευτυχία Παναγιώτου (ποιήτρια) και ο Θοδωρής Γκόνης (σκηνοθέτης και στιχουργός). Ποιήματα θα διαβάσει η Ελεωνόρα Πολυδούρη.

 

Scroll to top