15/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Θεριακλήδες οι μαθητές από 14 ετών!

      Pin It

Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά καπνιστών ανάμεσα στα Ελληνόπουλα, με το 26% των μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου, παιδιά 14-15 ετών, να δηλώνει ότι έχει δοκιμάσει το κάπνισμα και το 10,7%, δηλαδή περίπου 22.000 μαθητές, να καπνίζει τακτικά, σύμφωνα με έρευνα των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, που παρουσιάστηκε χθες.

 

Το 45% όσων μαθητών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο το έκαναν πριν από τα 13 τους έτη, με πιο «επιρρεπείς» (71%) εκείνους των οποίων και οι γονείς καπνίζουν. Επίσης, στη συνείδηση των μαθητών οι απαγορεύσεις για την πώληση προϊόντων καπνού στους ανηλίκους δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς 4 στους 10 δηλώνουν ότι μπορούν εύκολα να προμηθευτούν τσιγάρα, εφόσον θελήσουν να καπνίσουν, ποσοστό που αυξάνεται σε 78,9% ανάμεσα στους καπνιστές.

 

«Στη χώρα μας, το κάπνισμα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, διότι τροφοδοτείται από μια ολόκληρη «κουλτούρα» που αντιμετωπίζει την κατανάλωση του καπνού ως μια φυσιολογική και απενοχοποιημένη συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα ως το σύμβολο χειραφέτησης και μόδας», τόνισε στο πλαίσιο της παρουσίασης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

 

Θετικό είναι ότι σε ποσοστό 63% οι μαθητές έχουν ενημερωθεί από κάποιον στο σχολείο τους για τους κινδύνους του καπνίσματος, με 6 στους 10 μαθητές να θέλουν ακόμα περισσότερη ενημέρωση για το κάπνισμα και το 38% να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αντικαπνιστική εκστρατεία στο σχολείο του. Πάντως, οι μαθητές που δεν καπνίζουν δηλώνουν σε ποσοστό 69% ότι το κάνουν για λόγους υγείας.

 

Μ-Α. Κωνσταντόπουλος

 

Scroll to top