17/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι φοβάται – τι ελπίζει ο Αντ. Σαμαράς

Δεν είναι τόσο τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών όσο των ευρωεκλογών που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης.
      Pin It

Δεν είναι τόσο τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών όσο των ευρωεκλογών που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Να αποφύγουμε τη χαλαρή ψήφο επαναλαμβάνει σε κάθε προεκλογική ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, διατυπώνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα τους μεγαλύτερους φόβους της ηγεσίας της Ν.Δ. για τις επικείμενες εκλογές, τόσο τις δημοτικές και περιφερειακές όσο και κυρίως τις ευρωεκλογές.

 

Τόσο στο μέγαρο Μαξίμου όσο και στο εσωτερικό της Ν.Δ. αποφεύγουν με επιμέλεια τις προβλέψεις για την επομένη της 25ης Μαΐου. Τα πάντα, λένε, εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κι αυτό, έχοντας επίγνωση ότι στις δημοτικές και περιφερειακές η δηλωμένη «ανεξαρτησία» υποψηφίων επιτρέπει σχεδόν σε όλα τα κόμματα να τους καταμετρήσουν εκ των υστέρων στις δικές τους δυνάμεις. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όμως, ιδιαίτερα μετά το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί, θα καθορίσει και την επόμενη μέρα της κυβέρνησης.

 

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, καλά γνωρίζοντες εντός της Ν.Δ. διατείνονται πως διαφορά της τάξης του 3%, με το κυβερνών κόμμα να υπολείπεται της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα πέσει, μπορεί μάλιστα να πάει έως του χρόνου τον Μάρτιο, οπότε η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Μια μικρή διαφορά

 

Προσθέτουν μάλιστα πως μια τόσο μικρή ποσοστιαία διαφορά θα δημιουργούσε πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αμφισβητήσεις προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα θα ενταθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Το πρόβλημα για τον Αντ. Σαμαρά θα υπάρξει εφόσον η Ν.Δ. υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

 

Και ναι μεν οι πληροφορίες θέλουν, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, να μην τον αμφισβητεί κάποιος άμεσα εντός Ν.Δ., καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει έτοιμη διάδοχη κατάσταση.

 

Η εκτίμηση όμως είναι ότι μπορεί τότε να υπάρξει αμφισβήτηση εκ των «έξω», κοινώς, τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιχειρηθεί να αλλάξει το πρόσωπο του πρωθυπουργού, διαρκούσης της παρούσας Βουλής.

 

Σε αυτή την περίπτωση πάντως ο κ. Σαμαράς θα έχει έναν a priori σύμμαχο. Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή έλεγαν πως ισχύει στο ακέραιο αυτό που ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει στον νυν στη συνάντησή τους της 5ης Δεκεμβρίου του 2013. Οτι ο ίδιος δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.

 

Παρά ταύτα και η εμμονή του ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου του, Ευάγγ. Βενιζέλου, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εφόσον τα ποσοστά της Ελιάς είναι χαμηλότερα του 10%, δημιουργεί προβληματισμό, εξ ου και η αιδήμων σιωπή του μεγάρου Μαξίμου.

 

Ορισμένοι πάντως εντός Ν.Δ. σημειώνουν πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν είχε άλλη λύση και βρίσκουν λογικές τις αιτιάσεις του ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.

 

Ο δήμος Αθηναίων

 

Οσο για τις δημοτικές εκλογές, και στη Ν.Δ. αναμένουν με αγωνία τα ποσοστά των υποψηφίων, κυρίως στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αυτόν των Αθηναίων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον επίσημο Α. Σπηλιωτόπουλο και τον «αντάρτη» Ν. Κακλαμάνη να πηγαίνουν στήθος με στήθος κι από κοντά τον Ηλ. Κασιδιάρη της Χ.Α., ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό των αναποφάσιστων εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλό. Ψήφος διαμαρτυρίας που θα κατευθυνόταν προς τον υποψήφιο του κόμματος Μιχαλολιάκου κατά συνέπεια, λένε, δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα αποτελέσει, εφόσον συμβεί, ισχυρό πλήγμα στη Ν.Δ., εγείροντας αμφισβητήσεις για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της.

 

Scroll to top