art-athina

17/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

19η ART ATHINA

Στον λαβύρινθο της σύγχρονης τέχνης

Η ελληνική φουάρ εγκαινιάστηκε χθες, στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο Τάε Κβον Ντο). Ζωντανή, πλουραλιστική, πολιτική και εξωστρεφής, περιμένει παλιούς και νέους φίλους μέχρι την Κυριακή το βράδυ.
      Pin It

Η ελληνική φουάρ εγκαινιάστηκε χθες, στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο Τάε Κβον Ντο). Ζωντανή, πλουραλιστική, πολιτική και εξωστρεφής, περιμένει παλιούς και νέους φίλους μέχρι την Κυριακή το βράδυ

 

Της Παρής Σπίνου Φωτ. Μάριος Βαλασόπουλος

 

Μάλλον ατυχής συγκυρία η φετινή Αrt-Athina να συμπίπτει με τις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο οι διοργανωτές έχουν οπλιστεί με εξωστρέφεια και με ένα πλούσιο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα και αισιοδοξούν ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 30.000 της περσινής χρονιάς.

 

Περισσότερες από 45 αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρος, Γερμανία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστραλία, Καναδάς κ.ά.), 800 ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, μουσεία και ιδρύματα (Μπενάκη, Καλών Τεχνών ΑΠΘ, ΙΣΕΤ κ.ά.) και πλήθος από παράλληλες εκδηλώσεις αποτυπώνουν ευδιάκριτα τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις και την εικόνα του εικαστικού τοπίου της εποχής μας.

 

Οι νεότερες γενιές -30 με 50 ετών- έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η ζωγραφική κάνει κατάληψη παντού – άλλωστε είναι πιο προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Τα έργα με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο κυριαρχούν, επιβεβαιώνοντας ότι οι καλλιτέχνες δεν μένουν αμέτοχοι μπροστά στην κρίση.

 

Τα περίπτερα, άνετα, φωτισμένα, ελκυστικά, σε προσκαλούν να ψάξεις και να ανακαλύψεις. Αξίζει να δείτε:

 

* Tην έκθεση «Statement made» που σαν λαβύρινθο έστησε η Αρτεμις Ποταμιάνου. Περιλαμβάνει έργα από τις συμμετέχουσες γκαλερί (από Γ. Μόραλη μέχρι Γ. Χαρβαλιά, Α. Αντωνόπουλο, Στ. Στάμο, Γ. Καζάζη) που πολύ εύστοχα καταγράφουν και σχολιάζουν την πορεία της Ελλάδας προς την κατάρρευση και τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Από τις τουριστικές αφίσες για τον ΕΟΤ του Γιάννη Μόραλη μέχρι την «καμένη» Βουλή του Αγγελου Αντωνόπουλου και το «νεκροταφείο» της Λήδας Παπακωνσταντίνου.

 

* Σύγχρονη «φεμινιστική» τουρκική τέχνη με επίκεντρο την «ταυτότητα και την εικόνα των γυναικών». Η Μπεράλ Μαντρά, πρώτη επιμελήτρια της Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης, και η Σαλιχά Γιαβούζ, διευθύντρια του πόρταλ GriZine, συνυπογράφουν την επιμέλεια.

 

* Tην τέχνη της συλλογικότητας και της συνεργασίας με το «Platforms Project @ Αrt-Athina 2014»: 47 πλατφόρμες που δρουν ανεξάρτητα, από 18 χώρες. Ειδικότερα αφιερώματα στις πλατφόρμες των Βαλκανίων και του Καναδά πλαισιώνονται από ομιλίες για την τέχνη στις περιοχές αυτές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

* Την οπτικοακουστική εγκατάσταση «Supersubjektiv» της Πιπιλότι Ριστ από την Ελβετία, ένα γήινο έργο που αναφέρεται στο γυναικείο σώμα. Εκπροσωπεί τη συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου και τον πολιτιστικό οργανισμό τού ΝΕΟΝ.

 

* Αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί «Ζυγός», που ίδρυσε το 1956 ο Φραντζής Φραντζεσκάκης (1926-2010). Υπήρξε η πρώτη επαγγελματική αίθουσα τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα και λειτούργησε επί μισόν αιώνα προτάσσοντας κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής: Γαΐτη, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Μυταρά, Φασιανό, Παπαγιάννη κ.ά.

 

* Τα υπέροχα μαγνητικά και άλλα γλυπτά, που επιβεβαιώνουν τη διεθνή φήμη του Takis (στο περίπτερο του Στ. Μιχαλαριά).

 

* Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Kid’s Lab, που επιμελείται η Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη για να ανακαλύψουν οι μκροί επισκέπτες νέες δεξιότητες και να ενεργοποιήσουν την εικαστική τους αντίληψη.

 

Κι αυτή τη χρονιά τρέχει το πρόγραμμα VIP: 60 φιλότεχνοι και συλλέκτες από το εξωτερικό θα ξεναγηθούν στην έκθεση αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο. «Θέλουμε να ανατρέψουμε την άσχημη εικόνα που επικράτησε για τη χώρα μας και να ανακαλύψουν τον πολιτισμό μας» τονίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου . Υπογραμμίζει ότι η έκθεση «οργανώνεται σε μια συγκυρία όπου οι καλλιτέχνες συνεργάζονται, οι ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, γίνονται γενναιόδωρες χορηγίες, νέα μουσεία δημιουργούνται».

 

Η Αrt-Athina εδραιώνει το στίγμα της ως μια «σημαντική ευρωπαϊκή περιφερειακή έκθεση», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Αλέξη Κανιάρη, και επιδιώκει την ανανέωση του ΕΣΠΑ για να συνεχίσει δυναμικά και ποιοτικά την πορεία της.

 

*INFO: Ωρες: Παρασκευή 2-9 μ.μ., Σάββατο 12-9 μ.μ., Κυριακή 12-9 μ.μ. Είσοδος: 7 ευρώ, μειωμένο 5, δωρεάν ώς 18 ετών και ΑμεΑ.

 

Scroll to top