17/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ»ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

«Κόπηκαν» 78 κεφάλια

      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Τα αποτελέσματα πολύμηνης διεθνούς έρευνας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας με την κωδική ονομασία «HYDRA», την οποία «οδηγούσε» η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας μας και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ανακοινώθηκαν χθες από τις αστυνομικές αρχές.

 

Τα ηλεκτρονικά ίχνη

 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πήρε την ονομασία της από τη μυθική Λερναία Υδρα, εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη τα οποία οδήγησαν στη σύλληψη 78 δραστών-χρηστών του διαδικτύου σε 32 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Ο εντοπισμός των ηλεκτρονικών ιχνών κατέστη δυνατός με τη χρήση ειδικού προγράμματος σάρωσης ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού.

 

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη στις 21 Νοεμβρίου ενός 34χρονου ανέργου από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και εκτός από τη χώρα μας, στις επτάμηνες έρευνες εντοπίστηκαν ίχνη παιδόφιλων σε Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Κίνα, Τσεχία, Ιράν, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Περού, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Κολομβία, Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδά, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και Βέλγιο.

 

Στην Ελλάδα σχηματίστηκαν τρεις αυτοτελείς δικογραφίες και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία στα Ιωάννινα και την Αττική τρία άτομα, από τα οποία δύο είναι Ελληνες ηλικίας 34 και 25 ετών και ένας 47χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων μέσω του διαδικτύου.

 

Οπως προέκυψε από διεθνείς έρευνες, η διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού μετά τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών είναι η τρίτη πιο επικερδής παράνομη δραστηριότητα στον κόσμο, το οποίο μόνο για το 2013 απέφερε στους διακινητές 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα θεωρείται ότι το 93% των ατόμων που παρακολουθούν βιασμούς ανηλίκων στον ίντερνετ είναι δυνάμει βιαστές.

 

Scroll to top