16/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο

      Pin It

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣΤου Νεκτάριου Σαντορινιού*

 

Εχουν βγει στο σεργιάνι τα διάφορα παπαγαλάκια (θεσμικά και μη) της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι η χώρα ξεπερνά την κρίση και ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Προσπαθούν, ματαίως, να μας πείσουν ότι το success story πέτυχε και ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα ανακάμψει. Πολύ θα θέλαμε να ήταν αλήθεια όλα αυτά. Ομως η σκληρή πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η στημένη έξοδος στις αγορές δεν αποτελεί σημάδι υγείας της οικονομίας. Το ξεπούλημα των φιλέτων της χώρας δεν συνιστά υγιή επένδυση. Οι περικοπές που έχουν γίνει και αυτές που έχουν ήδη ψηφιστεί δεν αποτελούν έξοδο από τα μνημόνια. Τα μνημόνια της καταστροφής είναι ζωντανά μέσα από τους εφαρμοστικούς νόμους και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι την ανατροπή!

 

Ακόμα και αυτό το περίφημο πλεόνασμα έχει γίνει με λογιστικές αλχημείες, όπως έχει ήδη παραδεχτεί ο κ. Κύρτσος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Οπως ο ίδιος επισημαίνει σε άρθρο του στις 21/1/2014: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο εφόσον δεν βασίζεται στις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. (…) Η κυβέρνηση ζήτησε να υπολογιστεί η “άσπρη τρύπα” με έναν τρόπο που εγγυάται την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 για να μπορεί να επιχειρηματολογεί υπέρ του ελληνικού success story».

 

Αλλά ακόμη και το περίφημο κοινωνικό μέρισμα έδειξε περίτρανα τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει αυτή η κυβέρνηση της υποταγής την ελληνική κοινωνία. Ενα μεγάλο μέρος του κοινωνικού μερίσματος παρακρατήθηκε από τις τράπεζες για οφειλές, έστω κι αν μετά έσπευσε πανικόβλητη η κυβέρνηση να το μαζέψει. Δείχνει σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό το κοινωνικό μέρισμα θυμίζει μια παροιμία που λέει: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»!

 

Η περίφημη έξοδος στις αγορές έγινε με ληστρικά επιτόκια σε σύγκριση, με τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται σήμερα άλλες χώρες. Ομως, κυρίως έγινε με όρους επαχθέστερους και από αυτούς ενός κατοχικού δανείου. Ορους που η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα αρνείται να αποκαλύψει. Ωστόσο, ξέρουμε ότι ο δανεισμός έγινε -για πρώτη φορά- με αναφορά στο Αγγλικό Δίκαιο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους δανειστές να κατασχέσουν δημόσια περιουσία ανά πάσα στιγμή. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι επαχθείς αυτοί όροι υποθηκεύουν και τις επόμενες απόπειρες εξόδου στις αγορές!

 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ψέματα ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Οπως έλεγε ψέματα ανάμεσα στον Μάη και τον Ιούνη του 2012 όταν έταζε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ είχε ήδη έτοιμα στα συρτάρια νέα σκληρά και βάρβαρα μέτρα που εφάρμοσε αμέσως μετά. Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δέσει τη χώρα στο άρμα της λιτότητας για πολλά ακόμα χρόνια.

 

Με το νέο Μνημόνιο που στήνουν, όχι μόνο δεν αφήνουν καμία προοπτική για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά δίνουν τη χαριστική βολή. Γυρνάνε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω. Σχεδιάζουν μια χώρα με φτηνό εργατικό δυναμικό, φτηνές υπηρεσίες, με μικρό έως ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος.

 

Αν δει κανείς τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών σχημάτων που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., θα αναγνωρίσει μέσα όλους τους αρχιερείς της διαπλοκής και της διαφθοράς που διέλυσαν το κράτος και την κοινωνία. Αυτή είναι η Ελλάδα που ονειρεύονται, η Ελλάδα της οπισθοδρόμησης, των κολλητών, των κουμπάρων, των κηπουρών -η ιδιότυπη ολιγαρχία που ο λαός μας έχει απορρίψει.

 

Για ακόμη μια φορά προσπαθούν να ενεργοποιήσουν το μοναδικό όπλο που τους έχει μείνει για να διασωθούν, τον φόβο. Μιλάνε για εφιάλτες και καταστροφές, αν ο λαός εκφραστεί ελεύθερα και δημοκρατικά, αν ο λαός επιλέξει την ελπίδα και την ανατροπή. Αυτό το χαρτί το παίξανε το 2012 και τους βγήκε. Ομως οι μπλόφες βγαίνουν μόνο μία φορά!

 

Στις 18 και στις 25 του Μάη οι Ελληνες θα επιλέξουν την ελπίδα απέναντι στον φόβο, οι πολίτες θα κάνουν πράξη την ανατροπή του ολέθρου και της καταστροφής!

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

*Γραμματέας Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

 

Scroll to top