Kourakis-Giannis

16/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ποινική δίωξη κατά του δημάρχου Ηρακλείου

Η συνήγορός του κ. Κουράκη επιβεβαίωσε πως είναι σε εξέλιξη η ποινική δίωξη εις βάρος του, ωστόσο τόνισε πως για κάποια από τα επιμέρους ζητήματά της έχει ήδη αθωωθεί.
      Pin It

Του Παναγιώτη Γεωργουδή

«Βόμβα» έσκασε στην προεκλογική μάχη του δήμου Ηρακλείου, αφού όπως αποκάλυψε ο ραδιοφωνικός σταθμός «candianews 93,6», ο δήμαρχος Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Κουράκης και υποψήφιος Δήμαρχος ξανά αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό, στοιχείο το οποίο αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στον προεκλογικό αγώνα της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης. Μέχρι τώρα τα εν λόγω θέματα ήταν στην καθημερινή συζήτηση των Ηρακλειωτών αλλά δεν υπήρχε κάτι επίσημο από πλευράς Δικαιοσύνης.

Υπήρχαν όμως αποκαλύψεις για εργολαβίες και σβήσιμο χρεών σε στελέχη της παράταξής του. Η βόμβα όμως της δίωξης σε ηθικοπολιτικό επίπεδο εκρήγνυται και στα θεμέλια του σάπιου πολιτικού συστήματος, αφού ο κ. Κουράκης, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε για χρόνια υφυπουργός Αθλητισμού, πολιτικός μαθητής και δεξί χέρι του κ. Βενιζέλου, αν και προήρχετο από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, όντας χρόνια συνδικαλιστής στην ΔΕΗ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Τώρα έχει ενδυθεί τον μανδύα του δήθεν ανεξάρτητου αφού και ο χιτώνας της «Ελιάς», είναι πολύ κοντός. Πώς ένας δήμαρχος διωκόμενος ποινικά κατέρχεται στις εκλογές μόνο η υπάρχουσα βαθιά σήψη μπορεί να δικαιολογήσει. Γι΄ αυτό το φλέγον ζήτημα η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», με επικεφαλής τον Ηλία τον Λυγερό, την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ανακοίνωσή της με τον εύλογο τίτλο: «Γίνονται εκλογές με κατηγορούμενο τον δήμαρχο;» τονίζει μεταξύ των άλλων:

«Οι αποκαλύψεις για τα έργα και ημέρες της παράταξης του απερχόμενου δημάρχου Ηρακλείου δεν έχουν τέλος. Μετά τις εργολαβίες και τα δώρα σε μέλη της παράταξής του, σήμερα οι Ηρακλειώτες πληροφορήθηκαν πως ο απερχόμενος δήμαρχος είναι υπόλογος στη δικαιοσύνη για παράνομο πλουτισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας ο κ. Κουράκης διώκεται από την εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης και σύντομα θα κληθεί από τον ανακριτή. Οι δημότες του Ηρακλείου, πριν φτάσουν στην κάλπη απαιτούν απαντήσεις από τον ίδιο τον δήμαρχο».

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, «η δίωξη έχει ασκηθεί από την εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης και ήδη η υπόθεση είναι από τον Φεβρουάριο στην κύρια ανάκριση και αναμένεται η κλήση του Γ. Κουράκη από τον ανακριτή». Η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράνομο πλουτισμό, με αριθμό ΑΒΜ Α2013/575, αφορά σε παράβαση του άρθρου 6 παρ. 1,2 και 4 του Ν. 3213/2003. Ταυτόχρονα φαίνεται πως εκκρεμούν και άλλες συναφείς υποθέσεις εις βάρος του κ. Κουράκη.

Ήδη εξελίσσεται η προκαταρκτική εξέταση ΑΒΜ Α 2012/970, επίσης για παραβίαση των διατάξεων του νόμου που αφορά στον παράνομο πλουτισμό, μετά από καταγγελίες που έφτασαν στις εισαγγελικές αρχές.
Έρευνα διενεργείται για την εμπλοκή του στη «λίστα Νικολούδη», που σχετίζεται με το πόθεν έσχες.

Επίσης υπάρχουν οι καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό, που έχει στείλει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, μέσω της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για τα προαναφερόμενα η παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», θέτει δημόσια το ερώτημα αν αληθεύουν και «αν τον αφορά η ποινική δίωξη με τον συγκεκριμένο αριθμό και αν εκκρεμεί εις βάρος του και άλλη προκαταρκτική εξέταση με αριθμό ΑΒΜΑ 2102/970 επίσης για παραβίαση διατάξεων του Ν. 3213/2003».

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης, «Δύναμη Πολιτών», Βασίλης Λαμπρινός, την οποία στηρίζει η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ , με δήλωσή του  για το επίμαχο θέμα αναφέρει: «Ο σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας, για το οποίο πάλεψα όλη μου τη ζωή είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχω σχολιάσει πρόσφατα δημοσιεύματα περί ποινικής δίωξης του Δημάρχου Ηρακλείου. Η στάση μου ατή ας μην παρερμηνεύεται από κανέναν».

 

Απάντηση από πλευράς Κουράκη

Για λογαριασμό του δημάρχου Hρακλείου απάντησε η συνήγορός του Αλεξάνδρα Σπανάκη επιβεβαιώνοντας πως είναι σε εξέλιξη η ποινική δίωξη εις βάρος του αλλά τονίζοντας πως για κάποια από τα επιμέρους ζητήματά της έχει ήδη αθωωθεί. Ωστόσο, στην ουσία παραδέχεται πως οι υποθέσεις του δημάρχου βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, καθώς υπάρχουν τμήματα της δικογραφίας για τα οποία ακόμα δεν έχει κληθεί από τις ανακριτικές αρχές να καταθέσει.

Συγκεκριμένα η κ. Σπανάκη αναφέρει:

«Κατόπιν της υπ’ αριθμ. πρωτ. 8110/08-06-2012 ανωνύμου καταγγελίας, η οποία υπεβλήθη στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Ελέγχου, σχηματίσθηκε εις βάρος του εντολέως μου, Κουράκη Ιωάννου, Δημάρχου Ηρακλείου, η υπ’ αριθμ. Α..Β.Μ:Α2013/575 δικογραφία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου. Κατόπιν αυτού, διαχωρίστηκε από την ίδια ως άνω δικογραφία η υπ’ αριθμ. Α.Β.Μ:2014/7 δικογραφία, η οποία αρχειοθετήθηκε με διάταξη του κ. Εισαγγελέως Εφετών Ανατολικής Κρήτης και εν συνεχεία ετέθη στο αρχείο.

Παράλληλα, από την ίδια ως άνω δικογραφία, διαχωρίστηκε εις βάρος του εντολέως μου, η με A.B.M:2014/38 δικογραφία για την τέλεση του αδικήματος ανακριβούς Δηλώσεως Περιουσιακής Κατάστασης («Πόθεν Έσχες»), του έτους 2009, η οποία εκδικάστηκε κατά τη δικάσιμο της 07ης-04-2014 Ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, το οποίο ομοφώνως απεφάνθη αμετάκλητα, κατόπιν και σχετικής, ιδίου περιεχόμενου, εισαγγελικής προτάσεως, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 602/07-04-2014 αμετάκλητης απόφασής του, ότι ουδόλως υπήρξε πρόθεση απόκρυψης φορολογητέας ύλης εκ μέρους του εντολέως μου και πρόθεση ανακριβούς δηλώσεως «Πόθεν Έσχες». H οιαδήποτε διαφορά, δε,  οφείλετο στο γεγονός ότι, ο εντολέας μου είχε αναθέσει σε φοροτεχνικούς-λογιστές,  την κατάρτιση και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και την σύνταξη-υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης «Πόθεν Έσχες», και από εσφαλμένη ερμηνεία του Ν. 3213/2003, οι εντολοδόχοι του εντολέως μου, υπέβαλαν εμπροθέσμως μεν τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης «Πόθεν Έσχες», με τα οικονομικά δεδομένα, όμως, τα οποία ίσχυαν κατά την «31η-12» του προηγούμενου και των προ αυτών οικονομικών ετών και τα οποία συνέπιπταν με τη Φορολογική Δήλωση του εντολέως μου.

Σημειωτέον, ότι κατόπιν αιτήματος του ίδιου του εντολέως μου προς τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες έλαβε χώρα εκτενής έλεγχος σε βάθος δεκαετίας και το αποτέλεσμα του διενεργηθέντος δεκαετούς ελέγχου, όπως προκύπτει, άλλωστε, από το σχετικό πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατέδειξε ότι δεν υπάρχει ουδεμία φορολογική ή άλλες παραβάσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Τα ίδια ισχύουν για τα οικονομικά έτη 2010, 2011 και 2012 για τα οποία υπάρχει ουσιαστικό και τυπικό δεδικασμένο ως προς τη λάθος ημερομηνία υποβολής.

Ας σημειωθεί, δε ότι ο εντολέας μου επιφυλάσσεται ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός του για τα εν λόγω ανακριβή και συκοφαντικά εις βάρος του δημοσιεύματα».

 

 

efsyn.gr

Scroll to top