17/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα

Αγωνία στο Μαξίμου για τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
      Pin It

Αγωνία στο Μαξίμου για τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Τους αστάθμητους παράγοντες της εκλογικής αναμέτρησης τρέμει ο Αντ. Σαμαράς και ετοιμάζεται να ανεβάσει και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών. Η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον Ευάγγ. Βενιζέλος και την παλαιά φρουρά του Γ. Παπανδρέου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό. Οι χειρισμοί του κυβερνητικού εταίρου στο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης που εγείρεται από τις αποκαλύψεις των «Financial Times» επέτειναν το κυβερνητικό πρόβλημα και η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.

 

Ο πρώτος αστάθμητος παράγοντας για τον πρωθυπουργό είναι πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος. Το δίλημμα που έχει θέσει, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ γύρω από την Ελιά, εκτιμάται ότι δεν έχει αποδώσει. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη Ν.Δ., η οποία σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε τροχιά ρήξης με το ΠΑΣΟΚ, αλλά στον δεύτερο γύρο πρέπει να συγκλίνουν. Η μόνη ελπίδα που έχουν οι δύο εταίροι είναι να καταφέρουν οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στους τρεις μεγαλύτερους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης, Μόραλης) να περάσουν στον δεύτερο γύρο μαζί με τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής Γ. Σγουρό. Στη Συγγρού υπολογίζουν ότι στις άλλες περιφέρειες επίσης θα λειτουργήσουν τα αυτοδιοικητικά κριτήρια και οι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ θα φέρουν ικανοποιητικά ποσοστά. Αυτό είναι το καλό σενάριο.

 

Το κακό, που όσο περνούν οι μέρες μπαίνει ολοένα και πιο επιτακτικά στο τραπέζι των συνεργατών του πρωθυπουργού, είναι οι υποψήφιοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες να υποστούν την αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ερώτημα της επόμενης ημέρας, πριν από τη δεύτερη Κυριακή. Στο σενάριο αυτό συντείνουν οι τελευταίες μετρήσεις, που φέρουν τη Ν.Δ. να έχει ακόμα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, ενώ στο ΠΑΣΟΚ οι φυγόκεντρες εντείνονται. Αντιθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν ότι η συσπείρωση τείνει πλέον στα υψηλά των εκλογών του Ιουνίου 2012.

 

Η Ν.Δ., όπως δηλοί και η τελευταία δήλωση του γραμματέα του κόμματος Α. Παπαμιμίκου, θέλει να δώσει στις κάλπες της πρώτης Κυριακής «καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα», όμως με το ΠΑΣΟΚ να έχει αναγάγει τις κάλπες σε «ζήτημα ζωής και θανάτου», η διαχείριση των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής αναδεικνύεται σε νέα σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση.

 

Οι αποκαλύψεις των «Financial Times»

 

Ο κ. Σαμαράς περιμένει ότι θα καταφέρει να γυρίσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν για την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο προσωπικά από τις αποκαλύψεις των «Financial Times» (βλ. ρεπ. σελ. 82) για την περίοδο 2010-2012, με την επίσκεψη Γιούνκερ τη Δευτέρα. Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Ε. ήταν εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου και στενός φίλος του προέδρου της Ν.Δ.

 

Η επίσκεψή του, λοιπόν, δεν θα είναι συμβολική και μπορεί να κριθεί καθοριστική, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι γραμμές άμυνας της κυβέρνησης θα αντέξουν την Κυριακή.

 

Σχετικό άρθρο

Το «Σχέδιο Ζ» εκθέτει Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

 

 

Scroll to top