sinodos-parisi-haram

17/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος στο Παρίσι για το σχεδιασμό στρατηγικής κατά της Μπόκο Χαράμ

Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους συμμετέχοντες στη μίνι αφρικανική σύνοδο κορυφής στο Μέγαρο των Ηλυσίων με θέμα την ασφάλεια στη Νιγηρία, να εφαρμόσουν άμεσα ένα συνολικό πρόγραμμα κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που έχει μετατραπεί σε σημαντική απειλή για το σύνολο της δυτικής Αφρικής.
      Pin It

Μίνι αφρικανική σύνοδος κορυφής διεξάγεται στο Παρίσι υπό τη αιγίδα του προέδρου της Γαλλίας για τον σχεδιασμό κοινής στρατηγικής κατά της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, έναν μήνα μετά την απαγωγή περισσότερων των 200 μαθητριών στη Νιγηρία και λίγες ώρες μετά την επίθεση κατά εγκατάστασης Κινέζων εργαζομένων σε οδικό κατασκευαστικό σχέδιο στο Καμερούν, επίθεση που αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση.

Ένα συνολικό σχέδιο ανταλλαγής πληροφοριών, συντονισμού δράσης και προστασίας των συνόρων πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Η Μπόκο Χαράμ έχει μετατραπεί σε σημαντική απειλή για το σύνολο της δυτικής Αφρικής, και πλέον και για την κεντρική Αφρική, ενώ έχουν αποδειχθεί οι σχέσεις της με την Aqmi (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε  ο προέδρος της Γαλλίας  κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο οποίο συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Καμερούν, του Τσαντ και του Μπενίν. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες.

Ένας Κινέζος σκοτώθηκε και δέκα «μάλλον απήχθησαν» τη νύχτα κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο βόρειο Καμερούν, την οποία η αστυνομία του Καμερούν αποδίδει στη Μπόκο Χαράμ. «Ήταν βαριά οπλισμένοι. Ήρθαν με πέντε οχήματα», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος κωμόπολης που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Η νέα αυτή επίθεση εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τη στιγμή που η στρατηγική που προτείνεται από τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν αμφισβητείται.

Η ομαδική απαγωγή στις 14 Απριλίου των 223 μαθητριών από το Σιμπόκ της βορειο-ανατολικής Νιγηρίας και τα εκφοβιστικά βίντεο του αρχηγού της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, του Αμπουμπακάρ Σεκάου, που απειλούσε να εξαναγκάσει σε γάμο τα κορίτσια ή να τα πουλήσει ως σκλάβες, προκάλεσαν παγκόσμιο κύμα κατακραυγής στρέφοντας τους προβολείς στη βία που σοβεί εδώ και χρόνια στη βόρεια Νιγηρία χωρίς να έχει αποσπάσει την δέουσα προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η Ουάσινγκτον, η οποία ενέταξε την Μπόκο Χαράμ στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» το 2013 και έχει κινητοποιήσει προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον εντοπισμό των μαθητριών, επέκρινε με δριμύτητα την Πέμπτη «την τραγική και απαράδεκτη βραδύτητα» στην αντίδραση της νιγηριανής κυβέρνησης απέναντι στην κρίση.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μία στρατηγική για να νικήσουμε τη Μπόκο Χαράμ, η οποία πρέπει να ηττηθεί από τις χώρες της περιοχής με την υποστήριξή μας», συνόψισε σήμερα στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν δεν συγκινήθηκε για την τύχη των μαθητριών παρά 15 ημέρες μετά την απαγωγή τους και ματαίωσε την επίσκεψή του στον τόπο της απαγωγής προκαλώντας νέο κύμα διεθνών επικρίσεων.

 

Σχετικά θέματα:

«Ανταλλάσσουν μαθήτριες με μαχητές»

«Κτηνώδεις σφαγές στη Νιγηρία»

«Εξτρεμιστικκή βία στη Νιγηρία»

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top