plimmires-serbia

18/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται τα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στη Σερβία

Στους 44 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε Σερβία-Βοσνία. Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζονται συνδράμοντας με τρόφιμα και σωστικές λέμβους τις πληγείσες περιοχές. Το Βελιγράδι απειλεί ο ποταμός Σάβα.
      Pin It

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Σερβία, κυρίως στις περιοχές που διασχίζει ο ποταμός Σάβα, μετά τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 100 χρόνων. Τα αναχώματα στις πόλεις Σάμπατς, Μπάριτς και Σρέμσκα Μίτροβιτσα άντεξαν και τώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς «αρχίζει η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι».

Στην πρωτεύουσα, χιλιάδες εθελοντές τοποθετούν αμμόσακους κατά μήκος του ποταμού Σάβα, στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Η κάτω πόλη, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο χώρος όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα σημεία.

Το κύμα υδάτων, που θα απειλήσει την πρωτεύουσα, αναμένεται την Τετάρτη, όταν τα νερά από τις περιοχές που πλημμύρισαν θα έχουν υποχωρήσει στην κοίτη του ποταμού.

Φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων

Τα καταγεγραμμένα θύματα από τις πλημμύρες είναι σύμφωνα με επίσημες πηγές 44, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί όταν θα υποχωρήσουν τα νερά και θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της κατάστασης. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 24.352 άνθρωποι, πλημμύρισαν 2.260 κτίρια και άλλα 763 είναι ακατάλληλα για χρήση.

serbia-agori

Σέρβοι στρατιώτες απομακρύνουν το αγοράκι από το σπίτι του στην πόλη Ομπρένοβατς, η οποία πλημμύρισε ολοκληρωτικά – Φωτ. Reuters

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην πόλη Ομπρένοβατς που πλημμύρισε ολοσχερώς. Με την υποχώρηση των υδάτων, αποκαλύφθηκε η σκληρή πραγματικότητα καθώς 11 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι αρχές δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης για τις περιοχές του Ομπρένοβατς που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό και εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Η μία από τις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας ,ενώ απειλείται από τα νερά του Δούναβη και το δεύτερο σε ισχύ θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Κοστόλατς», που βρίσκεται 95 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου.

Βοήθεια από Ε.Ε.- Ρωσία

Τις τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσης των πληγεισών περιοχών συνδράμουν από χθες δύο ρωσικά αεροπλάνα που μεταφέρουν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους. Παράλληλα, ομάδες εθελοντών από τη Ρωσία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία, βοηθούν με κάθε τρόπο.

 

efsyn.gr

Scroll to top